CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10-17 FEBRUARIE "Artego", avans de 18,06%

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 februarie 2016

"Artego", avans de 18,06%

Acţiunile "Artego" Târgu-Jiu (ARTE) au crescut cu 18,06%, faţă de euro, în perioada 10-17 februarie, plasându-se pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ai cărei indici au reflectat o revenire a cotaţiilor, după scăderile de la începutul lunii.

Florin Munteanu, trader la "SSIF Intercapital Invest", ne-a spus că acţiunile "Artego" (ARTE) au înregistrat aprecieri semnificative după ce în a anunţat că în Adunarea Generală Extraordinară (comunicat din data de 10.02.2016), stabilită pentru 12 martie, se va supune votului răscumpărarea unui număr maxim de 994.937, reprezentând 10% din capitalul social al societăţii.

"Valoarea minimă la care urmează să fie dobândite propriile acţiuni este de 2,5 lei/acţiune, iar valoarea maximă este de 10,5 lei/acţiune. Data de începere a răscumpărării acţiunilor este data publicării hotărârii AGEA în Monitorul Oficial al României, iar perioada de derulare a operaţiunii de răscumpărare este de maximum 18 luni, de la data publicării hotărârii AGEA în Monitorul Oficial al României", ne-a mai spus domnul Munteanu.

Potrivit domniei sale, un alt motiv al aprecierilor îl reprezintă rezultatele financiare preliminare pe 2015 apărute la data de 16 februarie 2016. Artego a raportat un profit net de 11.709.113 lei, în 2015, în creştere cu 132% faţă de anul 2014.

Asociaţia Salariaţilor PAS Artego deţine 70,04% din titlurile companiei, iar firma "Gotera 2012" are o cotă de 14,77%.

Pe locul al doilea în topul acţiunilor se regăseşte "Electroputere" Craiova (EPT), ale cărei titluri au crescut cu 17,37%, raportat la euro, în intervalul 10-17 februarie 2016.

"Electroputere" Craiova a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14,47 milioane lei, în scădere faţă de cele raportate la finele anului 2014, de 35,97 milioane de lei, potrivit datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti.

Podiumul este completat de "Alumil" (ALU), cu un avans de 9,86%.

"Alumil" este filială a companiei Alumil Aluminium Industry din Grecia, un grup ce activează în industria de extrudare a aluminiului la nivel internaţional. ALUMIL Salonic deţine 55,90% din acţiunile ALU, în timp ce directorul general Michail Sotiriou are o participaţie de 23,95%.

În intervalul analizat, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 1,26%, iar indicele extins BET-XT a crescut cu 1,01%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a rămas însă pe minus (-0,11%), cel mai bine din cadrul indicelui clasându-se titlurile "SIF Oltenia" (+0,6%).

Titlurile "Băncii Transilvania" (TLV) au înregistrat, în perioada menţionată, o apreciere de 4,69%, faţă de moneda euro, rămânând cel mai bun plasament din indicele BET, dar şi din indicele extins BET-XT.

"Banca Transilvania" (TLV) a obţinut anul trecut un profit net de 2,42 miliarde lei, incluzând câştigul din achiziţia Volksbank România, de 1,65 miliarde lei, iar activele băncii au urcat cu 32,6%, la 47,24 miliarde lei, din care creşterea organică a reprezentat peste 10%, potrivit rezultatelor preliminare publicate luni pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Cel mai performant fond, în perioada analizată, a fost "BT Index Austria ATX", cu o urcare de 4,77%, urmat de "FDI Audas Piscator", cu o creştere de 2,08%, şi "Active Dinamic", cu o apreciere de 1,7%, comparativ cu moneda europeană "BT Index Austria ATX" este un fond deschis de investiţii, investind în acţiuni cotate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), minimum 85% din activele fondului urmărind să reproducă indicele ATX (Austrian Traded Index). BT Index Austria ATX nu poate investi in acţiuni din afara celor ce formează indicele ATX, potrivit informaţiilor de pe site-ul administratorului.

Pe piaţa bancară, Bancpost ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,02%), cât şi la cele în lei (0,64%). În perioada analizată, aurul continuă să performeze, înregistrând o apreciere cu 2,86% faţă de euro, la cursul BNR. În acest interval, leul a crescut cu 0,6% faţă de moneda unică.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb