CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 IULIE Salt de 6% pentru Transgaz

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 iulie 2018

Salt de 6% pentru Transgaz

Marcând un avans de 5,99%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 iulie, acţiunile Transgaz (TGN) urcă pe prima poziţie în topul rentabilităţilor indicilor BET şi BET-XT, care au înregistrat aprecieri, de 1,67%, respectiv 1,24%, în perioada menţionată.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare incluse în intervalul 10 - 17 iulie, preţul acţiunii transportatorului de gaze naturale a oscilat între o scădere de 1,29%, consemnată pe data de 11 iulie, în contextul unui rulaj de 2321 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 4860 de acţiuni, şi o creştere de 4,53%, apărută pe data de 16 iulie, când au fost tranzacţionate 3.415 de titluri TGN.

Începând de luni, 16 iulie, emitentul a început distribuirea de dividende aferente rezultatului anului 2017, valoarea dividendului brut/acţiune fiind de 45,38 de lei/titlu. Raportat la cotaţia de închidere a titlului TGN din data de 22 iunie, ultima zi în care s-au putut achiziţiona acţiuni ale emitentului pentru a beneficia de dividende, de 387 de lei, randamentul brut al dividendului oferit de transportatorul de gaze este de 11,7%, peste media componentelor din indicele BET, de circa 7%.

Privită din punct de vedere tehnic, odată cu scăderea apărută la data ex-dividend (prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu mai beneficiază de dividende, efectul fiind resimţit, în general, printr-o corecţie a preţului în piaţă), pe 25 iunie, preţul acţiunii emitentului s-a înscris pe o tendinţă descendentă atât pe termen scurt şi mediu, cât şi lung, cotaţia TGN tranzacţionându-se sub mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui titlu financiar) de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp pe graficul zilnic.

La finalul primelor trei luni ale acestui an, transportatorul de gaze naturale a raportat un profit net de 236,6 milioane de lei, în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când rezultatul a fost de 320,1 milioane de lei.

Raportat la preţul acţiunii TGN din data de 17 iulie, de 325 lei/unitate, valoarea de piaţă a transportatorului de gaze naturale la bursă este de 3826 miliarde de lei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, este acţionarul majoritar al emitentului, cu o deţinere de 58,51% din companie.

Ponderea acţiunilor TGN în indicii BET şi BET-XT, este de 5,76%, respectiv 5,16%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 0,59%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 iulie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie s-a apreciat cu 5,25%, în perioada menţionată.

Pe data de 17 iulie, preţul acţiunii SIF1 a crescut cu 0,76%, în contextul unui volum de 15.706 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioa­re, de aproape 36.673 de unităţi.

SIF Banat-Crişana are o pondere de 19,62%, în indicele financiar, cea mai mare dintre toate cele cinci SIF-uri.

Clasamentul rentabilităţilor de la bursa noastră, în perioada 10 - 17 iulie, este condus de acţiunile Electroputere (EPT), cu un avans de 14,85%, în raport cu moneda euro.

Poziţia a doua a topului randamentelor de la BVB este ocupată de titlurile Romcarbon (ROCE), cu un salt de 8,01%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Dafora (DAFR), ce au marcat un avans de 6,79%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 9 - 16 iulie, este condus de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 1,48%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET Index, cu un plus de 1,36%, în timp ce titlurile BT Index România ROTX, care s-au apreciat cu 1,2%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,86%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 10 - 17 iulie, cu 0,03%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 16,9%, în intervalul 10 - 17 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 7460 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 128 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb