Acţiunile "Uztel" (UZT) au crescut în perioada 10 februarie - 10 martie 2014 cu 20,44%, raportat la moneda euro.
"Uztel" Ploieşti, companie aflată în insolvenţă, a realizat, anul trecut, un profit brut de 2,86 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012, când rezultatul a fost de 4,74 milioane lei. În schimb, rezultatul global aferent perioadei, a fost de 4,16 milioane lei în 2013, în scădere faţă de nivelul raportat în 2012 (6,03 milioane lei). Veniturile totale operaţionale au fost de 91,6 milioane lei, potrivit unui raport transmis BVB.
"Uztel" Ploieşti este unul dintre producatorii de utilaj petrolier din ţara noastră, asigurând şi servicii de reparaţii.
• Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "Creşterea < Uztel >, pur speculativă"
Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest" ne-a spus: "Creşterea acţiunilor < Uztel > în perioada 10 februarie - 10 martie este pur speculativă. Situaţia companiei din momentul de faţă nu recomandă achiziţionarea de acţiuni UZT".
Domnia sa mai adaugă faptul că există riscul ca acţiunile UZT să scadă în perioada următoare, deoarece nu este cunoscut motivul creşterii de peste 20%. "Cel mai probabil, acţiunile societăţii vor fluctua, anul acesta, între 2 şi 4 lei per acţiune", a concluzionat Ion Milea.
• "Retrasib" a oferit cel mai bun randament de pe Bursă
Titlurile "Retrasib" au înregistrat o creştere de 35,69% în perioada 10 februarie - 10 martie, fiind pe primul loc în topul randamentelor oferite de acţiunile de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Producătorul de motoare, generatoare şi transformatoare electrice a înregistrat, în 2013, un profit net de 2,1 milioane lei, faţă de o pierdere de 3,1 milioane lei, în 2012.
Titlurile "Cemacon" (CEON) au coborât pe poziţia a treia, în topul randamentelor, cu o creştere de 16,70% în perioada analizată.
• Indicii bursieri îşi continuă declinul
BET, indicele celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a depreciat cu 0,79%, raportat la moneda europeană, în perioada 10 februarie - 10 martie 2014.
În aceeaşi perioadă de timp, BET-XT, indicele primelor 25 de companii de pe Bursă, a coborât cu 1,96%.
Pe ambii indici bursieri, "Banca Transilvania" a înregistrat cea mai mare creştere (5,37%).
Indicele BET-FI, care supervizează cele cinci societăţi financiare plus Fondul Proprietatea (FP) a scăzut cu 5,15%, toate societăţile indicelui înregistrând scăderi în perioada analizată.Cea mai mică coborâre a obţinut-o Fondul Proprietatea (-1,57%).
• FDI STK Europe rămâne pe primul loc în topul fondurilor de investiţii
În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, FDI STK Europe rămâne pe primul loc în topul randamentelor, fondul urcând în perioada analizată cu 3,62%, raportat la moneda euro.
Următoarele fonduri în top sunt "Erste Absolut Return 25 RON", beneficiind de un avans de 1,64%, şi FDI Monolith, cu un plus de 0,53%.
• Depozitele în lei - neprofitabile pentru investitori
Nicio bancă nu a oferit un randament pozitiv pentru investitori, în urma depozitelor în lei, în perioada 10 februarie - 10 martie, cea mai mică pierdere fiind obţinută la "MKB Nexte Bank"(-0,21%).
Pe de altă parte, depozitele în euro ar fi adus investitorilor un profit de 0,21% în cadrul "Marfin Bank".
Cotaţia aurului s-a apreciat în raport cu moneda europeană cu 2,97%, gramul de aur urcând până la 139,1033 lei.
În schimb, leul a suferit o depreciere de 0,54% în perioada analizată, perechea eur/ron fiind la 4,4996.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.