CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 IULIE Oil Terminal urcă pe primul loc în topul rentabilităţilor BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 iulie 2019

Oil Terminal urcă pe primul loc în topul rentabilităţilor BVB

Acţiunile operatorulul terminalului petrolier din Constanţa, Oil Terminal (OIL), au săltat cu 19,89%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână de tranzacţionare (intervalul 11 - 18 iulie), cunoscând o revigorare a interesului din piaţă în ultimele zile ale perioadei analizate şi urcând pe prima poziţie în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Parcursul acţiunii OIL se datorează, în principal, şedinţei din 17 iulie, zi în care acţiunile emitentului au marcat o creştere de 13,82%, volumul tranzacţionat cu titlurile emitentului în ziua respectivă urcând la 2,07 milioane de unităţi, peste media ultimelor 20 de zile, fiind şi cel mai mare rulaj din şedinţa din data de 5 iulie încoace.

Pentru restul şedinţelor bursiere cuprinse în intervalul 11 - 18 iulie, cotaţia OIL a oscilat între o creştere de 2,93%, apărută pe data de 16 iulie, pe fondul unui rulaj de 141.140 de unităţi, şi o scădere de 5%, consemnat pe 18 iulie, în contextul unor transferuri de 1.845.690 de titluri.

Este o evoluţie care are la bază propunerea americanilor de la Global Petrol Storage şi Amerocap din începutul lunii, care vizează o posibilă investiţie de 100 milioane de dolari pentru modernizarea activelor, eficientizarea şi majorarea capacităţii de depozitare a societăţii deţinute de Statul Român.

Demersul presupune preluarea controlului asupra Oil Terminal de către investitorii americani, operaţiune urmată de majorarea capitalului, ori mutarea activelor ce urmează să fie modernizate într-o companie mixtă la care americanii vor contribui cu capital pentru a li se asigura o participare de minimum 51% din capitalul social al companiei mixte. Totuşi, arătau americanii într-o scrisoare remisă companiei şi publicată pe site-ul OIL, acestea nu sunt opţiunile unice, iar Statul poate veni cu propunerile sale.

Ulterior anunţului din începutul lunii iulie, preţul acţiunii a explodat rămânând fără ofertă. Acţionarii OIL sunt aşteptaţi să transmită un răspuns americanilor privind decizia companiei de stat.

Totuşi, scoatem în evidenţă faptul că preţul acţiunii OIL a fost caracterizat de o volatilitate însemnată de la momentul anunţului intenţiei de investiţie a Amerocap şi Global Petrol Strorage. De asemenea, amintim că societatea a făcut anunţul prin convocatorul prin care cheamă acţionarii în data de 5 august. Ulterior anunţului, preţul acţiunii a explodat, marcând aprecieri de 15% în următoarele patru zile, evoluţie avută pe fondul celor mai mari volume tranzacţionate din ultimele cincisprezece luni. Cu câteva săptămâni în urma publicării convocatorului, volume semnificative pe titlurile OIL au fost înregistrate în şedinţele din 4, 5, 6 şi 7 iunie, când au fost tranzacţionate mai mult de 3,5 milioane de acţiuni. Se pune întrebarea dacă a existat deci vreo legătură directă între cunoaşterea intenţiei de a publica convocatorul cu punctul privind informarea acţionarilor şi intenţia de a cumpăra acţiunile emitentului.

În orice caz, în primul trimestru din acest an, compania a raportat un profit net de 0,536 milioane de lei, de la numai 0,017 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, în contextul în care cifra de afaceri netă a companiei s-a ridicat la 36,56 milioane lei, cu 8,2% mai mare faţă de cea înregistrată în primele trei luni ale anului trecut, de 33,78 milioane lei, generată de majorarea cu 7,1% a veniturilor din serviciile prestate ca urmare a creşterii tarifelor reglementate prin Ordin ANRM.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, este acţionarul majoritar al societăţii, cu o deţinere de 59,62%, în timp ce Sebastian Dumitrescu are 15,59% din Oil Terminal.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de aproape 154,92 milioane de lei.

Pe poziţia a doua a rentabilităţilor de la bursa bucureşteană se află acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), al căror preţ a urcat cu 8,07%, pentru perioada 11 - 18 iulie, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Cemacon (CEON), ce au urcat cu 6,25%, în intervalul menţionat.

Indicii BET şi BET-XT, al celor mai lichide şaisprezece, respectiv 25 de acţiuni listate la BVB, au avut creşteri identice de 0,39 şi 0,43%, în menţionată.

Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai bună evoluţie a fost consemnată, în perioada analizată, de ti­tlurile OMV Petrom (SNP), care au cres­cut cu 4,76%, în raport cu moneda euro, în timp ce din componentele indicelui extins, acţiunile CEON afişează cel mai bun randament.

La rândul său, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP) s-a apreciat marginal cu 0,02%, în intervalul 11 - 18 iulie.

Din componenţa sa, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), de 2,25%, în raport cu moneda unică europeană.

Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 10 - 17 iulie, se află titlurile Fortuna Classic, ce au raportat o creştere de 2,3%.

Unităţile fondului de investiţii ETF - BET Tradeville au avut un plus de 2,23%, în timp ce titlurile Certinvest BET Index s-au apreciat cu 2,15%.

Cotaţia aurului a urcat 0,25%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,03%, în intervalul 11 - 18 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,06%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 6,43%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în creştere cu 11,8%, la nivelul de 10.510 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de puţin peste 187 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap. com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb