CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 IANUARIE - 11 FEBRUARIE 2014 Acţiunile Cemacon - câştig de peste 35%, în ultima lună

A.S.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 februarie 2014

Acţiunile Cemacon - câştig de peste 35%, în ultima lună

Acţiunile "Cemacon" ar fi adus investitorilor, în perioada 11 ianuarie - 11 februarie, un câştig de peste 35%, potrivit datelor ziarului BURSA. Acestea ocupă locul al doilea în topul randamentelor de la BVB.

Georgiana Androne, financial analyst la Tradeville, ne-a declarat ieri: "Acţiunile Cemacon sunt pe punctul de a încheia a treia şedinţa consecutivă de tranzacţionare în care se apreciază cu 15%, limita zilnică de variaţie la BVB. Explicaţia pentru această evoluţie spectaculoasă stă în intrarea fondului de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief în acţionariatul Cemacon, prin preluarea unei creanţe de 12 milioane EUR pe care BCR o avea asupra companiei. Evenimentul este unul în mod inechivoc pozitiv, dat fiind gradul ridicat de îndatorare al Cemacon, îndeosebi în valută, ceea ce lasă compania expusă unei deprecieri a leului similară cu cea din vara lui 2012. În plus, fondul oferă un vot de încredere revenirii operaţionale a Cemacon, fiind în acelaşi timp un pariu pe revirimentul pieţei locale a materialelor de construcţii (de altfel, în ultimele luni am asistat la intrări similare ale fondurilor de investiţii în companii afectate de criza din sectorul imobiliar, atât la BVB, cât şi pe pieţe internaţionale, cum ar fi Spania)".

Acţionarii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA sunt, potrivit mass-media, BCR, cu o participaţie de 83,33%, şi Central European Financial Services NV, cu o deţinere de 16,67%. Central European Financial Services NV este administrată de omul de afaceri Florin Pogonaru.

În noiembrie 2013, Cemacon, acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română (BCR) au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR. "Restructurarea creditului reprezintă ultima etapă a procesului de reabilitare operaţională şi financiară a companiei, conceput şi demarat în 2010. Demersul a presupus, pe de o parte, restructurarea financiară, coordonată de specialişti în restructurare aparţinând grupului Casei de Insolvenţă Transilvania, iar pe de altă parte restructurarea operaţională, condusă de Liviu Stoleru, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Cemacon. Cele două echipe au aplicat o serie de măsuri de redresare specifice intervenţiei într-o afacere aflată în impas", se arăta într-un comunicat remis redacţiei.

Acţiunile "Impact" au reprezentat, potrivit analizei ziarului BURSA, cel mai bun plasament (+48,10%), în perioada 11 ianuarie - 11 februarie 2014, iar pe locul al treilea s-au situat acţiunile Petrolexportimport (19,28%).

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 2,35%, raportat la moneda euro, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,49%. În acelaşi timp, BET-FI, care urmăreşte evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a Fondului Proprietatea, a avut o depreciere de 0,11%.

În cadrul indicelui principal, acţiunile Transelectrica ar fi adus cea mai mică pierdere, în perioada 11 ianuarie - 11 februarie 2014, de -0,33%.

Din cadrul indicelui BET XT, cel mai bun randament a fost al acţiunilor Impact Bucureşti (+48,10%), iar din cadrul BET-FI cel mai bun plasament ar fi fost în acţiunile SIF 4 Muntenia (4,85%).

Pe segmentul fonduri de investiţii, cea mai mare creştere în intervalul analizat a fost raportată de FDI Audas Piscator, ale cărui unităţi au urcat cu 7,52%, faţă de euro. Topul fondurilor a fost completat de Active Dinamic (3,51%) şi Certinvest Short Fund (2,81%).

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 11 ianuarie - 11 februarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 1,98%, la aceeaşi bancă. Leul s-a apreciat cu 1,62% faţă de euro, în perioada analizată. BNR a redus recent dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO). În intervalul analizat, cotaţia aurului a crescut cu 3,48%, faţă de moneda europeană. Analiştii pun aprecierea aurului pe seama deprecierilor acţiunilor de pe bursele internaţionale.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iaciu cumpara masiv actiuni IMP doar din dorinta de a reface imaginea facuta praf in ochii investitorilor! Probabil si-a propus sa aduca pretul de tranzactionare cat mai aproape de valoarea nominala a unei actiuni(1 leu), lucru pe care s-ar putea sa-l reuseasca fiind singurul cumparator care achizitioneaza pachete mari! Face ochi dulci cuiva? Umbla vorba prin targ ca DA! Sa puna chinezii "botul" si sa nu se fi documentat serios? Nu-mi vine sa cred! Era atat de simplu pentru ei sa afle despre numeroasele scandaluri in care a fost implicat cel mai odios dezvoltator din Romania: din Constanta la Oradea, din Bucuresti la Cluj! Cand ma gandesc ca prin anii 2006-2007 era in voga Londra! La Oradea o perioada lunga de timp un numar insemnat de case a fost "pastrat" pentru englezi! DEGEABA! Inca un apel catre KPMG ROmania! FACETI UN AUDIT CA LUMEA! Cercetati toate contractele de v/c cu TVA redus de 5%, NELEGAL PRACTICAT pentru case nefinisate si/sau amplasate pe terenuri mai mari de 250 mp(cfm. CODULUI FISCAL in vigoare). Uitati-va si peste contractele fictive de v/c dintre IMPact si angajatii proprii care au stat la temelia TRANZACTIEI de la Oradea(aprobata prin HCL 651/09.09.2013). A existat o PLANGERE PENALA in legatura cu aceste contracte fictive facuta de Primaria Oradea(retrasa din motive de...TRANZACTIE!!!), deci nu am inventat eu aceasta sintagma; doar ca si eu sustin ca acele contracte de v/c AU FOST FICTIVE pentru ca ma bazez pe documentele pe care le detin(unele dintre ele, culmea, PUBLICE)! Hai, KPMG, hai ca poti!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb