Cu o creştere de 2,91%, în raport cu moneda euro, în perioada 12 - 19 iulie, acţiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) au urcat pe prima poziţie în topul celor mai performante randamente din cadrul componentelor incluse în indicele BET, coşul de acţiuni al celor mai lichide şaisprezece titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a avut o depreciere marginală de 0,04%, în perioada menţionată.
Din punct de vedere fundamental, nu există motive evidente care să explice aprecierea acţiunilor ALR din perioada 12 - 19 iulie, cu excepţia unei creşteri de aproximativ 1,75% a preţului aluminiului la bursa de metale din Londra.
Totuşi, privit din perspectivă tehnică, acesta este cel de-al doilea raliu dezvoltat de cotaţia Alro în cadrul tendinţei descendente pe care s-au înscris titlurile grupului începând cu vara anului 2018, acţiunile emitentului ajungând în prezent la limita inferioară a primei rezistenţe importante situată la pragul de preţ de 2,5 lei per unitate.
De menţionat şi faptul că acţiunile emitentului au evoluat în contrasens cu indicele BET în mare parte din acest an, rămânând în urmă, în contextul în care titlurile ALR au fost incluse în referinţa pieţei în primăvara acestui an. Totuşi, acţiunile BET pare că s-au recorelat cu BET începând cu sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, când acţiunile ALR au marcat un salt de 7,87%, în perioada 27 iunie - 4 iulie.
În 28 iunie, emitentul a dat publicităţii raportul de sustenabilitate pe 2018, care, potrivit News.ro, menţiona intenţia companiei de a instala la Tulcea, unde Alro deţine rafinăria de alumină Alum, o centrală termică în cogenerare cu o capacitate instalată de 12MW, investiţie de circa 10-15 milioane de euro, ce ar urma să ducă la considerabile economii de energie şi reduceri de emisii de gaze cu efect de seră.
Amintim că Alro este cel mai mare consumator de energie din ţara noastră.
Totodată, parcursul acţiunilor producătorului de aluminiu din ultimele săptămâni a survenit pe fondul unei creşteri uşoare a volumelor tranzacţionate, rulajele fiind în trei din cele şase şedinţe din intervalul analizat peste media celor 20 de zile anterioare.
În prezent, titlul ALR se tranzacţionează peste mediile mobile simple de 20 şi 50 de zile după raliul din iunie-iulie, relevante pentru direcţia pe termen scurt şi mediu, ceea ce ar putea însemna şi faptul că acţiunea ALR a atins un bottom premergător raliului anterior.
Pentru intervalul menţionat, cotaţia ALR a oscilat între două scăderi de 0,4%, înregistrate în şedinţele din 18 şi 19 iulie, pe fondul unor volume sub media ultimei luni, situată la circa 60.000 de titluri, şi o creştere de 2,89%, apărută în data de 16 iulie, în condiţiile unui rulaj de 267.225 de titluri.
Pentru primele trei luni ale acestui an, Alro Slatina a raportat o pierdere de 9,06 milioane de lei, faţă de un profit de 124,6 milioane de lei pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, îndeosebi din cauza scăderii preţului de referinţă a aluminiului la bursa londoneză şi a creşterii costului materiilor prime şi utilităţilor de producţie, în linie cu fluctuaţiile din pieţele internaţionale.
La finalul anului trecut, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman şi Cemacon, au cumpărat un pachet de circa 165 milioane de acţiuni Alro, reprezentând 23,16% din companie, în timp ce Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski, şi-a redus deţinerea la producătorul de aluminu din Slatina, până la 54,19%.
Ponderea titlurilor ALR în indicele BET este de 1,39%.
Indicelui BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri tranzacţionate la bursa noastră, a crescut uşor cu 0,06%, în raport cu moneda euro, în timp ce BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut cel mai bun parcurs, în perioada 12 - 19 iulie, avansând cu 0,52%.
Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, cel mai bun parcurs a fost marcat de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a urcat cu 4,45%, în raport cu moneda euro, în intervalul analizat.
Ponderea titlurilor SIF4 în indicele extins este de numai 1,38%, în timp ce în indicele sectorului financiar, importanţa acţiunilor societăţii de investiţii financiare se ridică la 7,4%.
Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în perioada avută în vedere, este condus, în continuare, de acţiunile Oil Terminal (OIL), al căror preţ a cunoscut un salt de 15,66 %, în intervalul de raportare.
Pe poziţia a doua în acest top se află titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), al căror preţ a urcat cu 4,47%, în intervalul 12 - 19 iulie, podiumul acestui clasament fiind completat de acţiunile SIF4.
Topul fondurilor de investiţii, din perioada 11 - 18 iulie, este condus de titlurile Fortuna Classic, ce au raportat o creştere de 0,85%.
Unităţile fondului FDI Omnivest au avut un plus de 0,78%, urcând pe locul al doilea, iar titlurile FDI Star Next, cu o apreciere de 0,66%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a urcat cu 2,6%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a stagnat, în intervalul 12 - 19 iulie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,03%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 4,79%, în intervalul menţionat. Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 16:50, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu 0,56%, în preajma nivelului de 10.498 de dolari. Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 187,58 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.