CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12-19 SEPTEMBRIE "Transelectrica", singurul emitent din BET cu un avans de peste 1%

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 septembrie 2017

"Transelectrica", singurul emitent din BET cu un avans de peste 1%

Beneficiind de o apreciere de 1,21% în ultimele şapte zile calendaristice, în contextul scăderii cotaţiei majorităţii indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), acţiunile Transelectrica (TEL) au reprezentat, în perioada menţionată, singurele titluri din componenţa indicelui BET ce au marcat o creştere de peste 1%, în intervalul menţionat.

Pe data de 12 septembrie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, compania anunţa, printr-un raport transmis BVB, că acţionarii societăţii au fost convocaţi, pe 16 octombrie, la solicitarea acţionarului Statul Român, reprezentat prin Ministerul Economiei, pentru a decide distribuirea de dividende suplimentare de 170,8 milioane de lei, din sumele existente în soldul la 31 decembrie 2016 în conturile Alte rezerve şi Rezultatul reportat.

Valoarea dividendului brut/acţiune este de 2,33 lei, data de înregistrare fiind 1 noiembrie 2017. Implicit, data ex-dividend (prima zi în care cei care vor cumpăra acţiuni nu vor mai beneficia de dividende) este 31 octombrie 2017.

Miercuri, 13 septembrie, cotaţia TEL urca cu 1,92%, cea mai mare apreciere avută de acţiunile transportatorului de energie electrică în intervalul de timp avut în vedere. De asemenea, şi rulajul înregistrat în acea zi, de 71.011 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare de circa 32.500 de acţiuni, este cel mai ridicat din perioada 12-19 septembrie.

În rest, oscilaţiile înregistrate de titlurile TEL, în intervalul menţionat, au variat între -1,04% şi 1,05%, pe volume relativ scăzute, singura zi când nivelul acestui indicator a depăşit media ultimei luni fiind 14 septembrie, când preţul acţiunilor a scăzut cu 0,86%.

De menţionat că performanţa acţiunilor companiei iese în evidenţă şi în contextul evoluţiei slabe, din perioada 12-19 septembrie, a majorităţii titlurilor ce compun indicele BET, singurii emitenţi ce au marcat creşteri în acest interval fiind Fondul Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV), cu aprecieri de 0,22%, respetiv 0,21%, în raport cu moneda euro.

Din punct de vedere tehnic, titlurile TEL se aflau, pe data de 19 septembrie, pe un trend ascendent pe termen scurt şi mediu, cotaţia tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 20, respectiv 50 de zile (media mobilă reprezintă un indicator tehnic de identificare a trendului, perioadele de 20 şi de 50 de zile fiind asociate cu orizonturile de timp scurt şi mediu). Pe termen lung, preţul acţiunii transportatorului de energie se găseşte pe o tendinţă descendentă, cotaţia aflându-se sub media mobilă simplă de 200 de zile (perioadă ce este asociată cu termenul lung).

În ultimele trei luni, acţiunile TEL s-au tranzacţionat într-un canal lateral. Prima rezistenţă (nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) se află la preţul de 29,5 lei/acţiune, în timp ce suportul (nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) evident se situează în zona valorii de 27,15 - 27 lei/titlu.

Compania este controlată de Statul Român care, prin Ministerul Economiei, deţine 58,69% din acţiunile societăţii.

Ponderea titlurilor TEL în indicele BET, care a scăzut cu 0,42% în intervalul menţionat, este de 3,06%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 2,77%, raportat la moneda euro, reprezentând, coşul de acţiuni cu cea mai mare apreciere dintre cei analizaţi, în intervalul de timp luat în considerare.

Din componenţa indicelui financiar, cea mai bună performanţă a fost obţinută, în perioada menţionată, de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror apreciere a fost 7,51%, în raport cu moneda euro.

Marţi, 19 septembrie, cotaţia societăţii de investiţii financiare a încheiat indecis şedinţa de tranzacţionare, în contextul unui rulaj de 1,22 milioane de titluri, superior mediei celor 20 de zile anterioare, de peste 496.000 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,03%, în perioada 12-19 septembrie, raportat la moneda europeană.

Ca şi în cazul indicelui financiar, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins a fost consemnată de acţiunile SIF1.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus tot de titlurile SIF1, poziţia a doua fiind ocupată de acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP), care au urcat cu 7,34%, în intervalul 12-19 septembrie.

Podiumul acestei ierarhii este completat de titlurile SIF Moldova (SIF2), a căror apreciere a fost de 6,92%, în raport cu moneda euro.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 11-18 septembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 3,65%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat FDI Star Focus, ce a înregistrat o apreciere de 3,2%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Star Next, care au urcat cu 1,88%.

Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul 12-19 septembrie, rentabilitate similară cu cea a depozitelor în lei.

Cotaţia aurului a scăzut cu 1,58%, iar cursul monedei naţionale în raport cu moneda europeană s-a depreciat cu 0,02%, în intervalul de timp precizat.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la euro, a scăzut cu 6,31%, în perioada 12-19 septembrie.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:30, moneda digitală se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.278 euro (aproximativ 15.075 lei, la cursul de schimb de miercuri, de 4,5989 lei, pentru un euro).

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 54,6 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb