CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 IANUARIE - 19 IANUARIE Nuclearelectrica urcă pe primul loc în topul rentabilităţilor din BET şi BET-XT

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 23 ianuarie 2018

Nuclearelectrica urcă pe primul loc în topul rentabilităţilor din BET şi BET-XT

Ioana Sechel, BRK Financial Group: "Avem perspective pozitive pentru SNN, atât în ceea ce priveşte evoluţia preţului cât şi a valorii dividendului"

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au marcat, odată cu aprecierea de 0,13% din data de 19 ianuarie, cea de-a şaptea şedinţă de urcare consecutivă, iar de la începutul anului, cotaţia SNN a crescut în unsprezece din cele treisprezece zile de tranzacţionare.

În acest context, în ultima săptămână (perioada 12 ianuarie - 19 ianuarie), titlurile SNN, care au urcat cu 4,45%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, constituie acţiunile cu cea mai bună evoluţie atât din indicele BET, principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cât şi din indicele extins BET-XT.

Pe de altă parte, pentru această perioadă, se remarcă volumul consemnat pe data de 16 ianuarie, de 1,03 milioane de titluri, cel mai mare rulaj zilnic avut de titlurile SNN de la listarea din 2013 şi până în prezent. În acea zi, cotaţia producătorului de energie nucleară s-a apreciat cu 0,52%. Ioana Sechel, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, ne-a explicat:

"Volumul înregistrat de acţiunile SNN în data de 16 ianuarie 2018 a fost determinat, în principal, de aşteptările exprimate de analiştii din piaţă referitoare la un posibil trend ascendent al acţiunilor SNN în perioada următoare. Luând în calcul faptul că tranzacţia s-a făcut pe piaţa principală (n.r. regular), probabil, cea mai mare parte a rulajului a fost realizată de investitorii de retail sau de cei instituţionali cu deţineri nesemnificative, aceasta în lipsa unor raportări ale acţionarilor semnificativi în acest sens".

De la începutul acestui an, acţiunile SNN s-au apreciat cu aproximativ 11%, a spus doamna Sechel, adăugând: "Perspectivele noastre sunt pozitive pentru următoarea perioadă, atât în ceea ce priveşte evoluţia preţului din piaţă cât şi posibilitatea acordării unui dividend atractiv pentru investitori".

Pe de altă parte, în raportul de analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction publicat la jumătatea lunii decembrie a anului 2017 se notează: "Nuclearelectrica a avut primul an cu rezultate financiare foarte bune după listarea din 2013, iar acest lucru s-a reflectat deja în preţul acţiunilor, care au avut cea mai mare apreciere din BET, incluzând dividendele. Profitul mare la care ne aşteptăm la finalul anului (n.r. 2017) oferă posibilitatea unui dividend cu randament ridicat, în cazul în care rata de distribuţie va rămâne la nivelul din acest an".

De asemenea, analiştii estimau o rată de distribuţie a dividendului din profitul anului 2017 de 90%, valoarea preconizată a acestuia fiind de 0,81 lei/titlu.

Anul trecut, rentabilitatea acţiunilor SNN a fost de 64,3%, incluzând şi dividendul, care a fost de 0,694825 lei/acţiune, potrivit Prime Transaction.

Din punct de vedere tehnic, în perioada menţionată, cotaţia SNN a depăşit rezistenţa (nivel sau zonă de preţ care acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) situată la nivelul de 7,8 lei/unitate, aceasta funcţionând acum ca suport (nivel sau zonă de preţ care acţionează ca o potenţială barieră în faţă scăderii cotaţiei).

De asemenea, preţul acţiunii producătorului de energie se află pe o tendinţă ascendentă atât pe termen scurt şi mediu cât şi pe termen lung, cotaţia tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea trendului unui instrument financiar) de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

Compania a încheiat primele nouă luni ale anului 2017 cu un profit net de 225,285 milioane lei, în creştere cu 120% faţă de cel obţinut în perioada similară din 2016.

EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a crescut în perioada menţionată cu 38,5%, la 647,1 milioane lei, în principal ca urmare a majorării veniturilor din exploatare cu 17,4%, influenţate de creşterea cu 18% a veniturilor din vânzarea energiei electrice.

Rezultatul net a fost influenţat şi de creşterea cantităţii de energie electrică produsă (plus 2,3%), respectiv vândută (plus 3,7%), pe fondul perioadei mai scurte a opririi planificate a Unităţii 2 CNE Cernavodă din trimestrul II 2017 (26,5 zile) comparativ cu durata opririi planificate a Unităţii I din perioada similară a anului trecut (51 de zile).

Producătorul de energie nucleară este controlat de Statul Român care, prin Ministerul Energiei, deţine aproape 82,5% din companie.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 1,33%, în intervalul 12 ianuarie - 19 ianuarie, în raport cu moneda euro.

Din componenţa sa, cel mai bun comportament a fost bifat de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), al căror avans a fost de 3,95%, în perioada menţionată.

Vineri, 19 ianuarie, cotaţia SIF4 a urcat cu 1,44%, pe fondul unui volum de 157.832 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 119.000 de unităţi.

Ponderea acţiunilor SIF4 în indicele financiar este de 9,93%.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în intervalul 12 ianuarie - 19 ianuarie, de acţiunile Dafora (DAFR), care au crescut cu 26,02%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile SIF Hoteluri (CAOR), care au marcat rentabilitate de 9,49%, podiumul randamentelor de la bursa locală fiind completat de titlurile TMK - Artrom (ATR), a căror cotaţie a crescut cu 5,93%, în raport cu moneda euro.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 11 ianuarie - 18 ianuarie, este condus de titlurile Raiffeisen România Acţiuni, cu o apreciere de 2,02%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat ETF - BET Tradeville, ce a înregistrat o apreciere de 1,88%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 1,76%.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,95%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,51%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 12 ianuarie - 19 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,47%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 17,28%, în perioada 12 ianuarie - 19 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 11.700 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 199,6 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb