CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 NOIEMBRIE - 12 DECEMBRIE Titlurile "Electroputere" au crescut cu 172,52%

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 decembrie 2013

Titlurile "Electroputere" au crescut cu 172,52%

Marian Lupu, "Estinvest": "BET este mult mai important de văzut şi urmărit decât «Electroputere»"

Avansul la lună al acţiunilor societăţii "Electroputere" Craiova (simbol EPT) a fost, în perioada 12 noiembrie - 12 decembrie, de 172,52%, raportat la moneda europeană, potrivit unei analize a ziarului BURSA. Progresul EPT a adus investitorilor cel mai bun randament, din rândul celor analizate.

Astfel, pe 12 noiembrie, preţul mediu al unei acţiuni EPT a fost de 0,0058 lei/unitate, în timp ce, pe 12 decembrie, a fost de 0,0158 lei/unitate.

La BVB, a doua creştere în perioada analizată a fost înregistrată de "MJ Maillis România" (simbol MJM), care s-a clasat la o diferenţă de 77,75 de puncte procentuale de EPT. Astfel, acţiunile MJM au crescut de la 0,026 lei/unitate, pe 12 noiembrie, până la 0,0514 lei/unitate, pe 12 decembrie.

La o distanţă modică de încă 0,06 puncte procentuale, al treilea avans, în topul acţiunilor, a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei dezvoltatorului "Impact Developer & Contractor" (simbol IMP), care a urcat cu 97,71%, de la 0,2321 lei/unitate, pe 12 noiembrie, la 0,4587 lei/unitate, pe 12 decembrie.

Avansul celor trei companii din top este irelevant, pentru că este speculativ, consideră analistul financiar Dragoş Cabat, care subliniază că mult mai importantă este evoluţia indicelui BET, al celor mai lichide zece companii listate. Domnia sa ne-a declarat: "Nu trebuie să priveşti doar acţiunile care au creştere speculativă. Acestea nu ar trebui luate drept etalon. Trebuie privită piaţa per ansamblu. Companiile puţin lichide, care nu au fundament pentru o creştere sustenabilă, trebuie scoase din calcul. Acele avansuri au avut motivaţii speculative la bază. Ce trebuie privit sunt mai ales companiile din sectorul energetic, precum şi cele mai bune companii lichide: «Fondul Proprietatea», «Transgaz», «Romgaz», «OMV Petrom». Mai simplu, ar trebui luat în calcul progresul indicelui BET. Abia acolo am putea vedea creşterea relevantă a pieţei de capital. Evoluţia acestui indice reflectă realitatea".

În perioada analizată, indicele BET s-a apreciat cu numai 1,61%, în timp ce BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 7,71%, iar BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,49%.

Indicele BET este, într-adevăr, mult mai important de urmărit, decât cele trei societăţi emitente aflate în top, potrivit lui Marian Lupu, director adjunct la casa de brokeraj "Estinvest". Domnia sa ne-a declarat: "Mi se pare deplasat să comparăm evoluţia indicelui BET cu cea a unor companii puţin lichide, cum este «Electroputere», care poate avea creşteri şi de 15% într-o zi. Progresul real al bursei este, într-adevăr, reflectat mult mai bine de BET, decât de o serie de acţiuni puţin importante şi speculate, până la urmă, zilele acestea. BET este mult mai important de văzut şi urmărit".

Cel puţin creşterea acţiunilor MJM este inexplicabilă, ne-a transmis analistul financiar Magda Sîrge, de la "Tradeville". Domnia sa a precizat: "În cazul «MJ Maillis», creşterea nu a fost fundamentată pe rezultatele financiare ale emitentului, acesta înregistrând pierdere netă în fiecare dintre ultimii cinci ani şi în fiecare dintre cele trei trimestre ale anului în curs. Interesul pare să fie legat de desfăşurarea AGEA în 27/30 decembrie, pentru care dată de referinţă este 16 decembrie. Pentru a putea avea acţiunile decontate în data de 16 decembrie, acestea ar fi trebuit cumpărate până în 12 decembrie inclusiv".

Vineri, cotaţiile celor trei societăţi emitente, aflate în topul celor mai bune plasamente în perioada 12 noiembrie - 12 decembrie, au scăzut. Astfel, titlurile EPT au coborât cu 10,83%, la 0,014 lei/unitate, cele ale MJM s-au diminuat cu 13,73%, la 0,044 lei/unitate, iar cele ale IMP s-au depreciat cu 0,22%, la 0,45 lei/unitate.

Cu titluri EPT, ieri, au fost efectuate 128 tranzacţii în valoare de 21.479,85 lei, cu acţiuni MJM au fost efectuate şase tranzacţii, de numai 814 lei, iar cu IMP s-au realizat 57 tranzacţii, în sumă totală de 27.577,05 lei.

În total, cu acţiunile celor trei emitenţi, vineri, s-a tranzacţionat de 49.870,9 lei, reprezentând mai puţin de 0,001% din rulajul ultimei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii trecute de la BVB, care s-a ridicat la 50 milioane lei.

La polul opus avansului consemnat de acţiunile de la Bursă, s-au aflat plasamentele în aur, care, în perioada 12 noiembrie - 12 decembrie, au avut randament negativ, de -5,65%.

Cel puţin plasamentele în aur intră în categoria acelor intrumente pe care investitorii le preferă doar atunci când bursa scade şi sunt probleme în economie, ne-a explicat Dragoş Cabat declinul la lună a randamentelor întoarse de acestea.

Vineri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.234,46 dolari, pe pieţele internaţionale.

Pe 12 noiembrie, preţul unui gram de aur, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), era cotat la 137,0426 lei, în timp ce pe 12 decembrie, era de 129,2409 lei. Vineri, BNR a afişat un preţ al gramului de aur de 127,6561 lei.

Cei care ar fi preferat investiţiile în fonduri ar fi obţinut cel mai bun randament la fondul "Certinvest BET-FI Index", care a urcat, în perioada 12 noiembrie - 12 decembrie, cu 6,54%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei şi cele în euro.

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Certinvest", au urmat, în materie de randament, în intervalul 12 noiembrie - 12 decembrie, "Erste Equity România", care a crescut cu 3, 9%, şi "Raiffeisen România Acţiuni", care a progresat cu 3,38%.

Investitorii care au preferat, pe 12 noiembrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 12 decembrie.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat aprecieri de numai 0,44%, raportat la moneda unică europeană.

În intervalul 12 noiembrie - 12 decembrie, leul s-a apreciat faţă de euro cu 0,04%. Pe 12 noiembrie, Banca Naţională a României (BNR) afişa un curs de referinţă de 4,4545 lei/euro, în timp ce, pe 12 decembrie, moneda europeană era cotată de Banca Centrală la 4,4527 lei.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb