Acţiunile "Erste Bank" s-au apreciat cu 14,94%, în perioada 13-20 iulie, raportat la euro, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti, în contextul în care aprecierile indicilor pe săptămână s-au mai temperat.
În topul creşterilor de la BVB, au mai intrat acţiuni mai puţin lichide, precum "Ves" Sighişoara (+11,57%) şi Iar Ghimbav (+10,76%),
Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a crescut cu 1,74%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 1,59%, raportat la euro.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 2,31%. În cadrul BET-FI, cel mai mult au crescut acţiunile Fondul Proprietatea, cu 3,86%.
Brokerii spun că, în ceea ce priveşte titlurile FP, se aşteaptă aprobarea de către ASF a ofertei publice de cumpărare, unde se estimează un preţ de 1 leu/acţiune sau uşor peste.
La începutul lunii, Fondul Proprietatea a anunţat că va relua procesul de ofertă publică de cumpărare, după ce, în ianuarie, un anunţ similar a fost retras de către emitent, din cauza condiţiilor de piaţă.
Administratorul Fondului a transmis că a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) solicitarea pentru iniţierea unei oferte publice de cumpărare a acţiunilor proprii, în cadrul celui de-al şaselea program de răscumpărare, aprobat prin Hotărârea Acţionarilor nr. 5/27 aprilie 2015.
Prin această ofertă, Fondul intenţionează să răscumpere până la 575.000.000 acţiuni (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR-uri) de la acţionarii Fondului.
În cursul primului trimestru din 2016, Fondul a răscumpărat un număr total de 56.329.436 acţiuni proprii în cadrul celui de-al şaselea program de răscumpărare, reprezentând 0,5% din totalul acţiunilor emise la data de 31 martie 2016, pentru o valoare totală de achiziţie, inclusiv costuri de tranzacţionare, de peste 42,8 milioane lei.
În cadrul BET, cel mai mult s-au apreciat, în perioada analizată, acţiunile Banca Transilvania, cu 4,24%.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile BT Index România ROTX s-au apreciat cu 3,61%, fiind urmate de "BRD Index", cu 2,41%, şi "Fortuna Classic", cu 2,08%.
Cotaţia aurului a scăzut cu 0,44%, în timp ce moneda naţională s-a apreciat cu 0,41% faţă de euro, în perioada analizată.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.