În contextul unei evoluţii negative a principalului indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care s-a depreciat cu 1,52%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (perioada 13-20 septembrie), indicele societăţilor de investiţii financiare, BET-FI, a urcat cu 2,38%, reprezentând singurul coş de acţiuni dintre cei analizaţi, care a crescut, în această perioadă.
Domnul Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a trasmis că, în opinia sa, deprecierea BET este dată de scăderea preţului acţiunilor unora dintre cei mai importanţi emitenţi ce fac parte din componenţa indicelui.
Brokerul de la Goldring a spus: "Indicele BET a fost tras în jos, îndeosebi, de scăderea acţiunilor OMV Petrom (SNP). Aceasta a fost cauzată de oferta făcută de Fondul Proprietatea (FP) privind vânzarea de acţiuni la compania petrolieră, pentru a face rost de numerarul necesar în vederea răscumpărărilor pe care le face.
Practic, investitorii ştiau că va avea loc înstrăinarea pachetului de acţiuni, dar nu se cunoştea preţul. Din acest motiv, mulţi au vândut masiv înaintea anunţului privind finalizarea tranzacţiei, ceea ce a dus la o scădere mare a cotaţiei.
Şi alţi emitenţi ce compun BET s-au depreciat, cel mai important, ca pondere în componenţa indicelui fiind Banca Transilvania (TLV)".
Trebuie precizat că titlurile TLV şi SNP sunt sunt printre cele mai reprezentative acţiuni ale indicelui, ieri, ponderile acestora în BET fiind 19,99%, respectiv 14,04%.
În legătură cu evoluţia BET-FI, analistul de la Goldring a evidenţiat rulajul în creştere consemnat de emitenţii acestui indice, punctând că, probabil, mulţi investitori care vând acţiuni ale companiilor aparţinând indicelui BET intră în societăţi din componenţa indicelui financiar.
Dragoş Mesaroş a apreciat: "Pe de altă parte, în ultima perioadă se observă o lichiditate în creştere pentru BET-FI. Dacă la începutul anului volumul tranzacţiilor realizate cu emitenţii indicelui financiar rar depăşea 10% din valoarea totală a transferurilor realizate prin bursă, acum e de circa 20-25%. Practic, aproape în fiecare zi SIF-urile se află în primele zece companii tranzacţionate. Probabil că, în acest moment, mulţi investitori care vând acţiuni din componenţa BET cumpără titluri ale emitenţilor din BET-FI, aceştia fiind atraşi, în special, de discount-ul mare al SIF-urilor faţă de activul net şi de rezultatele financiare pozitive ale acestor societăţi.
De altfel, indicele societăţilor financiare se găseşte de ceva vreme pe un trend ascendent".
Pe data de 20 septembrie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, Franklin Templeton Investment Management Ltd. UK Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator de Investiţii al FP, anunţa că a vândut printr-o ofertă de plasament privat accelerat, a unui număr de 1,454 miliarde de acţiuni SNP, echivalentul a 2,56% din societate, la preţul de 0,275 lei/titlu.
În aceeaşi zi, acţiunile societăţii petroliere au închis la preţul unitar de 0,285 lei, în scădere cu 2,4%.
Din cadrul indicelui BET-FI, cea mai mare apreciere a fost realizată, în intervalul 13-20 septembrie, de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au urcat cu 8,52%, în raport cu moneda euro.
Miercuri, 20 septembrie, titlurile SIF1 au urcat cu 0,2%, fiind transferate 901.722 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 535.000 de acţiuni.
Referitor la BET, cea mai bună evoluţie din componenţa sa a fost consemnată de titlurile FP, al căror preţ a urcat cu 0,35% în raport cu moneda euro, în intervalul precizat.
Pe 20 septembrie, cotaţia societăţii a crescut tot cu 0,35%, fiind transferate 699.874 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 4,45 milioane de unităţi.
De altfel, titlurile FP sunt singurele acţiuni din cadrul principalului indice al pieţei autohtone care s-au apreciat în intervalul menţionat, acestea având şi ponderea cea mai mare în BET, de 20,36%.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 0,95%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.
Din componenţa acestuia, cel mai bine s-au comportat acţiunile SIF1, a căror pondere în indicele extins este de 3,61%.
Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus de titlurile Petrolexportimport (PEI), a căror apreciere a fost, în intervalul 13-20 septembrie, de 11,99% în raport cu moneda euro.
Miercuri, 20 septembrie, preţul acţiunilor PEI a urcat cu 12%, pe fondul tranzacţionării unei singure acţiuni.
Poziţia a doua a acestui clasament este ocupată de titlurile SIF1, podiumul fiind completat de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror apreciere a fost de 4,17%, în raport cu moneda euro.
Topul fondurilor de investiţii, în perioada 12-19 septembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 2,74%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI iFond Conservator, ce a înregistrat o creştere de 1,47%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Audas Piscador, care au urcat cu 1,24%.
Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,03%, în intervalul de timp 13-20 septembrie, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada menţionată.
Cotaţia aurului a scăzut cu 1,68%, iar cursul monedei naţionale în raport cu moneda europeană s-a depreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 0,47%, în perioada 13-20 septembrie.
Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.245 euro (aproximativ 14.923 lei, la cursul de schimb de joi, de 4,5987 lei, pentru un euro).
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 54,3 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.