CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 FEBRUARIE - 13 MARTIE 2014 Un fond care mizează pe scădere - cel mai bun randament dintre fonduri

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 martie 2014

Un fond care mizează pe scădere - cel mai bun randament dintre fonduri

"Certinvest Short Fund", plus de 1,81%

Managerii de fond: "Evoluţia viitoare a fondului depinde de situaţia din Ucraina"

Fondul de investiţii "Certinvest Short Fund" a înregistrat un avans de 1,81%, raportat la moneda europeană în perioada analizată, consemând cel mai randament pe acest segment.

"Certinvest Short Fund" este un fond de acţiuni cu strategie de investiţii "short", ce îşi propune să realizeze profit prin operaţiuni care beneficiază de pe urma perioadelor de scădere a pieţelor de acţiuni sau a unora dintre emitenţi, iar durata recomandată a investiţiei este de minimum 3-5 ani, conform datelor oferite de companie pe site-ul oficial.

Managerii de fond "Certinvest" : "Piaţa se află pe un trend descendent"

Managerii de fond de la "Certinvest" ne-au precizat că fondul îşi propune să obţină profit din trendurile de scădere a pieţei, fiind în corelaţie cu indicele extern DAX 30 din Germania. "Putem spune că este un fond destinat investitorilor pesimişti, care sunt de părere că piaţa va continua să scadă", ne-au spus sursele citate, care consideră că "Short Fund" îşi va continua creşterea şi în perioada imediat următoare, datorită faptului că piaţa se află pe un trend descendent.

"Evoluţia viitoare a fondului depinde în mare parte de cum se vor rezolva lucrurile în Ucraina. Dacă tensiunile vor continua, atunci investitorii fondului < Short Fund > vor avea de câştigat", au încheiat managerii.

Fondul "You Invest Active RON" a înregistrat o creştere de 0,77%, raportat la moneda euro, ocupând locul doi în clasamentul fondurilor, fiind urmat de "OTP Dollar Bond", cu un avans de 0,35%.

Acţiunile "Retrasib" - creştere de 30,93%

Titlurile "Retrasib" (simbol RTRA) ar fi adus investitorilor în perioada 13 februarie - 13 martie 2014 un profit de 30,93%, raportat la moneda europeană.

Producătorul de motoare, generatoare şi transformatoare electrice a înregistrat, în 2013, profit net de 2,1 milioane lei, faţă de o pierdere de 3,1 milioane lei, în 2012.

Acţiunile "Biofarm" (BIO) au urmat titlurile RTRA, în top, aducând o creştere de 5,31%, raportat la moneda euro, în aceeaşi perioadă de timp.

Producătorul farmaceutic a înregistrat, anul trecut, un profit de 25,6 milioane lei, în creştere faţă de anul 2012, când a înregistrat câştiguri în valoare de 21 milioane lei, potrivit raportării preliminare neauditate a companiei. Veniturile din vânzări ale "Biofarm" au urcat de la 104,9 milioane lei, în 2012, la 117,5 milioane de lei, la finalul anului trecut.

Datoriile companiei au rămas la acelaşi nivel, atingând 34,1 milioane lei la finalul anului trecut, faţă de 33,9 milioane lei, la 31 decembrie 2012.

SIF Banat Crişana deţine 21,29% din Biofarm, SIF4 Muntenia 32,98%, iar SIF Moldova 13,8194%. Cele două SIF-uri au fost obligate de Autoritatea de Supraveghere Financiară să facă ofertă publică de preluare a "Biofarm".

Tot în perioada 13 februarie - 13 martie 2014, acţiunile companiei "Teraplast" (TRP) au înregistrat un plus de 5,17%, raportat la moneda europeană.

Compania producătoare de plăci, folii, tuburi şi profile din material plastic a obţinut în 2013 un profit de 3,4 milioane lei, reuşind să treacă pe plus după trei ani de pierdere.

Indicele SIF-urilor - minus de 7,75%

BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat în intervalul 13 februarie - 13 martie 2014 cu 7,75%, raportat la euro.

Cea mai mică scădere a înregistrat-o SIF5 Oltenia (-1,99%).

De asemenea, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a coborât cu 2,39% în aceeaşi perioadă de timp, iar indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi listate, inclusiv SIF-urile, s-a depreciat cu 3,57%, raportat la moneda europeană.

Atât pe indicele BET, cât şi pe BET-XT, cea mai mare apreciere au consemnat-o acţiunile "Transgaz" (TGN), cu un plus de 4,21%.

Aurul, avans de 4,10% raportat la euro

Cotaţia aurului a înregistrat un plus de 4,10%, raportat la moneda europeană, în perioada 13 februarie - 13 martie.

Pe plan internaţional, uncia de aur a ajuns la valoarea de 1.370 dolari, la data de 13 martie 2014.

În schimb, leul s-a depreciat cu 0,32% faţă de moneda euro, cursul ajungând la 4,5069 lei/euro.

"MKB Nexte Bank" este singura bancă care în intervalul de timp 13 februarie - 13 martie 2014, ar fi adus un profit clienţilor care au depozite în lei (+0,01%).

De asemenea, în cazul depozitelor în euro, "Marfin Bank" ar fi adus un câştig de 0,21% investitorilor, în aceeaşi perioadă de timp.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb