CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 IANUARIE - 13 FEBRUARIE 2014 Preţul aurului a trecut de 1.300 dolari uncia - cel mai ridicat nivel din noiembrie

A.S.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 februarie 2014

Preţul aurului a trecut de 1.300 dolari uncia - cel mai ridicat nivel din noiembrie

Preţul futures al aurului a urcat, vineri, pe pieţele externe, iar pe întreaga săptămână trecută a înregistrat cel mai important avans din octombrie până în prezent, pe fondul unor date sub aştepări privind economia SUA, care au alimentat cererea de plasamente sigure.

Cotaţia aurului cu livrare imediată a crescut cu 0,4% pe piaţa din Londra, la ora locală 10.34, ajungând la 1.308,37 dolari uncia. Anterior, preţul a fost de 1.310,70 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel din 8 noiembrie. Săptămâna trecută, preţul metalului galben a urcat cu peste 3,2% la Londra, iar de la începutul anului - cu 8,5%.

La Comex New York, preţul aurului cu livrare în aprilie a crescut cu 1,2% vineri, la ora 08.36, ajungând la 1.316 dolari uncia. Pe piaţa din SUA, avansul săptămânal este de peste 4%.

Chiar şi în aceste condiţii, analiştii "Goldman Sachs Group" Inc. preconizează că preţul metalului galben va scădea la 1.050 dolari uncia până la finele anului.

Preţul argintului a crescut cu 2,1% pe piaţa din Londra, la 20,9325 dolari uncia, după ce atinsese 20,94 dolari uncia - cel mai ridicat nivel din 12 noiembrie. În cazul acestui metal, creşterea săptămânală a fost cea mai importantă din martie 2008. De la începutul anului, cotaţia argintului a câştigat aproape 9%, după un declin de 36% în 2013. La Comex New York, preţul argintului cu livrare în martie a urcat cu 3,7% (la ora 08.46), la 21,10 dolari/uncie.

Cotaţia platinei şi cea a paladiului se află în cea mai lungă perioadă de avans din iulie, fiind pe curs pozitiv de şase, respectiv opt zile. Preţul platinei a crescut cu 0,5% vineri, la Londra, atingând 1.425,75 dolari uncia, iar la New York - cu 0,8%, la 1.428,50 dolari uncia. Cotaţia paladiului a urcat cu 0,2% la Londra, la 734,50 dolari/uncie, iar la New York, cu 1%, la 740 dolari uncia.

În perioada 13 ianuarie-13 februarie, cotaţia aurului a crescut cu 3,48% faţă de moneda europeană, potrivit datelor ziarului BURSA.

Claudiu Cazacu, analist şef al XTB România, susţine: "Aurul este < redescoperit > o dată cu slăbirea dolarului american, generată de raportări slabe din sectorul de retail şi de discursul noului şef al Federal Reserve. Interesul este susţinut şi de cererea de aur fizic, mai ales din Asia. Metalele preţioase ar putea deveni atractive pentru investiţii pe termen lung pentru protejarea de riscuri inflaţioniste, şi argintul ar putea performa comparabil sau mai bine chiar decât aurul în perspectivă".

Cotaţia aurului a crescut cu aproximativ 4% de la jumătatea lunii ianuarie până în prezent, potrivit lui Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker. Domnia sa ne-a spus: "Asistăm la o inflexiune după declinul din trimestrele anterioare, determinată de intensificarea volatilităţii de pe pieţele valutare. Practic, ţările emergente şi în dezvoltare s-au confruntat cu ieşiri de capital la începutul anului, pe fondul demarării procesului de normalizare a politicii monetare în Statele Unite (deciziile FED de reducere a volumului lunar al cumpărărilor de active), dar şi a unor semnale nefavorabile din sfera economiilor SUA şi China. Perioada banilor ieftini a luat sfârşit, cele mai afectate state de reorientarea fluxurilor internaţional de capital fiind cele cu crize politice şi economice.

Am asistat la deprecieri masive la lira turcească, la rupia indiană, la peso-ul argentinian, contrabalansate, ulterior, de majorări forţate ale dobânzii de referinţă de către băncile centrale din aceste state.

De asemenea, asistăm la o creştere a cererii fizice pentru aur.

Astăzi (n.r. vineri) cotaţia aurului a depăşit 1.300 dolari/uncie, pe piaţa internaţională".

"Impact", creştere de peste 46%

Acţiunile Impact au crescut în perioada 13 ianuarie-13 februarie cu circa 46%. Aprecierea acţiunilor Impact se datorează, în opinia brokerilor, achiziţiilor omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care a ajuns, la cea mai recentă raportare, la o deţinere de 44%.

Indicele BET-FI, care arată evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, a încheiat perioada analizată cu o depreciere de 1,85%.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 2,23%, raportat la moneda euro, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 2,11%.

Acţiunile "Cemacon" ar fi adus investitorilor, în perioada 13 ianuarie - 13 februarie, un câştig de 46,77%, raportat la moneda europeană. Creşterea acţiunilor s-a datorat intrării fondului de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief în acţionariatul "Cemacon", prin preluarea unei creanţe de 12 milioane euro pe care BCR o avea asupra companiei. În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română (BCR) au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de "Cemacon" la BCR.

Pe locul trei în top acţiuni, se situează "Petrolexportimport", cu aprecieri de 14,68%.

Pe segmentul fonduri de investiţii, cea mai mare creştere în intervalul analizat a fost raportată de FDI Audas Piscator, ale cărui unităţi au urcat cu 7,51%, faţă de euro. Topul fondurilor a fost completat de Active Dinamic (3,10%) şi BT Obligaţiuni (1,42%).

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 13 ianuarie - 13 februarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 1,34%, la "MKB Nexte Bank". Leul s-a apreciat cu 0,98% faţă de euro, în perioada analizată. BNR a redus recent dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO).

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este evident ca actiunile IMPact au crescut datorita achizitiilor lui Iaciu! Problema este DE CE a facut acesta astfel de achizitii?! Ce urmareste? Aparent nu ar fi trebuit sa se bage intr-o societate cu o reputatie catastrofala(ma rog, poate nu e cel mai nimerit termenul dar de regula cand vorbesti despre persoane fizice de o anumita factura se foloseste, deci eu am extins categoria si la persoane juridice). Si totusi s-a bagat! Cred ca atractia pentru Iaciu o reprezinta cel putin o parte din terenurile dezvoltatorului! Ca nu o fi fost atras nici de pierderile constante din ultimii patru ani, nici de problemele grave cu care se confrunta IMPact-ul la Oradea(aproape lichidate in urma adoptarii odioasei TRANZACTII cu Primaria Oradea), Greenfield, Boreal Constanta sau Lomb Cluj! O vrea sa mai " dezvolte" ceva? Poate! Daca atrage investitori! Cum ar putea sa-i atraga? Dand impresia de soliditate, stabilitate, siguranta! Este insa evident o IMPRESIE! Va cadea cineva in capcana? Sunt curios! Pana atunci astept ca auditorul KPMG sa-si faca treaba si sa formuleze opinii corecte in Raportul de audit! Dupa parcurgerea acestei etape pot urm si altele! Totul este ca auditorul sa vada ce este de vazut!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb