CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 NOIEMBRIE - 13 DECEMBRIE Acţiunile "Electroputere" Craiova, în creştere cu 149,5%

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 decembrie 2013

Acţiunile "Electroputere" Craiova, în creştere cu 149,5%

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Creşterea cotaţiei EPT nu are la bază o îmbunătăţire a activităţii sau a rezultatelor"

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Volatilitatea ridicată a cotaţiei EPT arată un caracter puternic speculativ"

Radu Ciofu, "Admiral Markets": "La un preţ al aurului mai mic de 1200 de dolari/uncie, unele mine nu mai sunt rentabile"

Acţiunile producătorului de motoare, generatoare şi transformatoare electrice "Electroputere" Craiova (EPT) au avansat, în perioada 13 noiembrie - 13 decembrie 2013, cu 149,5%, fiind compania a cărei cotaţie s-a apreciat cel mai mult dintre toate firmele listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, pe 13 noiembrie, preţul mediu al unei acţiuni EPT a fost de 0,0057 lei/unitate, în timp ce, pe 13 decembrie, a fost de 0,0142 lei/unitate.

Începând cu primele şedinţe de tranzacţionare ale lunii octombrie, volumele de tranzacţionare pe titlurile EPT au crescut considerabil faţă de medie, semn că investitorii au fost interesaţi de aceste titluri, ne-a declarat Nicu Grigoraş, directorul departamentului Front Office din cadrul firmei de brokeraj "Intercapital Invest".

Potrivit domniei sale, creşterea volumelor a fost urmată, la scurt timp, şi de o apreciere a preţului, care s-a accentuat odată cu primele şedinţe de tranzacţionare ale lunii decembrie.

Nicu Grigoraş ne-a mai declarat: "Majorarea volumelor de tranzacţionare şi a preţului nu au la bază evoluţii pozitive (sau îmbunătăţiri) ale activităţii economice şi rezultatelor financiare ale emitentului şi, cel mai probabil, putem conchide că este vorba doar de creşteri speculative. Astfel de creşteri sunt frecvente pe titlurile companiiilor nelichide, care nu se află în atenţia investitorilor, cum este şi cazul EPT".

"Electroputere" nu intră în rândul companiilor pentru care se pot oferi justificări în privinţa evoluţiei, ne-a declarat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Brokerul este de părere că volatilitatea cotaţiei EPT, schimbările de la +15% la -15% în numai câteva momente, arată caracterul puternic speculativ al investitorilor în acest emitent, aceste evoluţii fiind posibile doar pentru că emitentul are o lichiditate foarte slabă. "Ca atare, nu putem vorbi despre o explicaţie fundamentală pentru mişcările semnificative ale preţului acţiunilor EPT", a adăugat domnul Tihon.

Cotaţia EPT a scăzut, ieri, cu 15%, ajungând la valoarea de 0,0119 lei/unitate.

Luna trecută, acţionarii "Electroputere" au aprobat majorarea capitalului social al companiei, prin emisiunea unui număr maxim de 811.309.649 acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei/acţiune, în schimbul unor noi aporturi în numerar, precum şi prin compensarea parţială a unei creanţe în valoare de 68,7 milioane de euro.

La o distanţă de 54,59 puncte procentuale, a doua cea mai mare creştere a cotaţiei unei societăţi listate la BVB este cea a dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer&Contractor" (IMP), care a avansat, în perioada analizată, cu 94,91%, raportat la moneda unică europeană.

Acţiunile IMP se tranzacţionau, la 13 noiembrie, la preţul de 0,2286 lei/unitate, iar pe 13 decembrie, cu 0,4449 lei/unitate.

Doi dintre marii acţionari ai "Impact", Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici, au dorit să achiziţioneze titluri ale dezvoltatorului imobiliar, ne-a spus Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj "Estinvest". Domnia sa ne-a mai declarat: "Pare a fi o luptă între cei doi. Consider că evoluţia ascendentă a titlurilor IMP a fost speculativă, pe seama luptei dintre Iaciu şi Andrici".

La sfârşitul lunii trecute, atât Gheorghe Iaciu, cât şi Adrian Andrici au achiziţionat acţiuni IMP, iar în urma tranzacţiilor, domnul Andrici a raportat că deţine 16,15% din capitalul social al dezvoltatorului imobiliar, iar Iaciu are peste 40%.

La BVB, a treia cea mai mare creştere, în perioada analizată, a fost înregistrată de "MJ Maillis România" (MJM), care a urcat cu 84,51%, de la 0,026 lei/unitate, pe 13 noiembrie, la 0,0479 lei/unitate, pe 13 decembrie.

Plasamentele în aur au continuat să aducă randamente negative şi în intervalul 13 noiembrie - 13 decembrie, preţul metalului preţios coborând cu 6,31%.

Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.228 dolari, pe pieţele internaţionale.

Ne aflăm pe un trend descendent, început în septembrie 2012 şi care continuă şi astăzi, ne-a spus Radu Ciofu, broker la "Admiral Markets". Domnia sa consideră că, în ultimele trei luni, s-a observat un suport mai puternic, legat de pragul de rentabilitate a exploatărilor miniere. Domnul Ciofu este de părere că, la un preţ mai mic de 1.200 de dolari/uncie, unele mine nu mai sunt rentabile, din acest motiv, unele şi-au diminuat cantităţile extrase. Brokerul ne-a declarat că nu s-au închis încă exploataţii minere, întrucât operaţiunile de oprire şi repornire implică un nivel ridicat al costurilor.

Radu Ciofu ne-a mai declarat că, de anul viitor, am putea asista la o schimbare de trend în privinţa preţului metalului galben: "Sunt şanse mari ca, în 2014, trendul descendent să fie întrerupt. Dar acest lucru nu implică neapărat o creştere spectaculoasă a preţului aurului, ci doar un trend ascendent".

Cel mai bun randament obţinut de cei care au preferat să investească în fonduri a fost obţinut la "Certinvest BET-FI Index", care a urcat, în perioada 13 noiembrie - 13 decembrie, cu 7,3%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei (0,53%) şi pe cele în euro (0,23%).

Următoarele cele mai bune randamente aduse de fondurile de investiţii, după cel administrat de "Certinvest", au fost "Raiffeisen România Acţiuni\", care a crescut cu 3,51%, şi "FDI Zepter Acţiuni", care a avansat cu 3,2%.

Cele mai bune dobânzi la depozitele în lei, în intervalul 13 noiembrie - 13 decembrie, au fost oferite de "ATE Bank" şi "Marfin Bank", deponenţii acestora obţinând un randament de 0,53%, raportat la moneda unică europeană.

În aceeaşi perioadă, depozitele în euro de la "ATE Bank" şi "Marfin Bank" au oferit câştiguri de 0,23%.

Leul s-a apreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,15%, în perioada analizată. Astfel, pe 13 noiembrie, cursul euro/leu a fost de 4,4619, iar la 13 decembrie, Banca Naţională afişa un curs de 4,4552 de lei pentru un euro.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea a crescut cu 9,18%, în perioada 13 noiembrie-13 decembrie. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 5,51%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 3,9%.

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ia zi ma Ciofule, care din ele nu mai sunt rentabile? Ce le stii tu pe toate, aur, monede, actiuni, etc etc etc! Da dastept mai esti, ma mir ca nu te-au pus sef la BNR!!!!!!! Da halatu, cat e halatu??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb