Într-o perioadă de scădere a majorităţii titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), acţiunile distribuitorului de produse farmaceutice Farmaceutica Remedia (RMAH), ce au marcat un avans de 3,23% în raport cu moneda euro, se găsesc pe locul al treilea în clasamentul randamentelor de la BVB.
Această creştere se datorează aprecierii cotaţiei RMAH din data de 20 septembrie, când acţiunile societăţii au urcat cu 2,9% (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere), fiind înregistrat un volum de tranzacţionare de 1.012 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 11.865 de unităţi. În restul zilelor de tranzacţionare din intervalul menţionat, preţul acţiunilor RMAH a stagnat. Prin urmare, urcarea cotaţiei societăţii din perioada menţionată (care este calculată pe baza preţurilor medii, în raport cu moneda euro) este dată, îndeosebi, de lichiditatea scăzută a emitentului.
În perioada 14-21 septembrie, Ionica Mirela Pavel, în calitate de persoană iniţiată, a cumpărat 6.110 de acţiuni RMAH, în valoare de 1.947 de lei.
Pe data de 9 iunie, societatea anunţa, printr-un raport remis BVB că Ionica Mirela Pavel avea circa 16,5% din societate, în timp ce AHG Vermogensverwaltungs Gmbh îşi lichida complet deţinerea.
Pe de altă parte, trebuie menţionat că performanţa acţiunilor societăţii ce activează în domeniul distribuirii de medicamente iese în evidenţă în contextul în care cele mai multe titluri listate la bursa locală au suferit deprecieri masive în ultimul timp, principalii indici ai BVB, cu excepţia BET-FI, aflându-se pe o tendinţă descendentă pe toate cele trei orizonturi de timp: scurt, mediu şi lung.
La data de 30 iunie 2017, acţionarul majoritar al companiei era Valentin-Norbert Ţăruş, cu o deţinere de 66,5%, în timp ce Ionica Mirela Pavel avea un pachet de 16,67% din societate.
Pe primul loc în topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB se află titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au urcat cu 4,38%, în raport cu moneda euro.
Joi, 21 septembrie, acţiunile societăţii de investiţii financiare au coborât cu 0,4%, în contextul înregistrării unui rulaj de 1,15 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de circa 0,46 milioane de unităţi.
În aceeaşi zi s-a încheiat oferta de răscumpărare de acţiuni a companiei, fiind subscrise doar 539.276 acţiuni, adică 2,6% din ofertă, la preţul de 2,5 lei/unitate. Societatea de investiţii îşi propusese să achiziţioneze 20.000.000 de acţiuni SIF1.
Locul al doilea al acestui clasament este ocupat de titlurile Aerostar (ARS), al căror preţ s-a apreciat cu 4,27%, în raport cu moneda euro, în intervalul de timp menţionat.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,92%, reprezentând, din nou, singurul indice dintre cei analizaţi care s-a apreciat în perioada menţionată.
În continuare, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui societăţilor financiare a fost obţinută de titlurile SIF1.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB a coborât, în perioada 14-21 septembrie, cu 1,73%, în raport cu moneda euro.
În intervalul avut în vedere, cea mai bună evoluţie a fost consemnată de acţiunile Electrica (EL), al căror preţ a urcat cu 0,46%, în raport cu moneda euro, în intervalul 14-21 septembrie.
Pe data de 21 septembrie, cotaţia societăţii a scăzut cu 0,15%, fiind transferate 13.541 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 133.00 de unităţi.
Ponderea acţiunilor EL în principalul indice al pieţei de capital româneşti este de 6,53%.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 1,32%, în perioada 14-21 septembrie, raportat la moneda euro.
Ca şi în cazul BET-FI, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins au avut-o acţiunile SIF1, a căror pondere în BET-XT este de 3,61%.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 13-20 septembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 2,36%.
Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat FDI Transilvania, ce a înregistrat o creştere de 0,28%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Piscador Equity Plus, care au urcat cu 0,27%.
Depozitele bancare în lei au avut o rentabilitate de 0,03%, în intervalul de timp 14-21 septembrie, în timp ce depozitele în euro au avut un randament de 0,02%, în perioada menţionată.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 2,17%, iar cursul monedei naţionale în raport cu moneda europeană a scăzut cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 11,73%, în perioada 14-21 septembrie.
Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.090 euro (aproximativ 14.200 de lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,595 lei, pentru un euro).
Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 51,6 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.