CEL MAI BUN PLASAMENT, ÎN PERIOADA 14 OCTOMBRIE - 14 NOIEMBRIE "Antibioticele", mai preţioase ca aurul

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 noiembrie 2013

"Antibioticele", mai preţioase ca aurul

Claudiu Cazacu, XTB România: "Aurul a fost mai puţin atrăgător pentru investitori decât acţiunile, care au atins noi maxime istorice"

Acţiunile "Antibiotice" Iaşi (simbol ATB) au fost cel mai preţios plasament, în perioada 14 octombrie - 14 noiembrie, în timp ce, potrivit analiştilor, aurul "este în căutarea minimelor".

Titlurile ATB s-au apreciat cu 21,35%, în perioada analizată, raportat la moneda euro, ajungând, joi, la cotaţia de 0,5610 lei/unitate.

În şedinţa de vineri, însă, cotaţia ATB a scăzut cu 3,12%, la 0,5435 lei/unitate, după ce, compania şi-a anunţat rezultatele joi seară.

În primele nouă luni ale anului, "Antibiotice" Iaşi a realizat venituri din vânzări de 217,07 milioane lei, în creştere cu 1,15% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut (214,59 milioane lei), potrivit raportării financiare a companiei.

Profitul la nouă luni al producătorului de medicamente s-a diminuat, pe de altă parte, faţă de perioada similară din 2012. Astfel, din ianuarie şi până la finele lunii septembrie, profitul Antibiotice a fost de 16,71 milioane lei, faţă de 26,7 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, se mai arată în documentul citat. Profitul din exploatare, la 30 septembrie, a fost de 30,838 milioane lei, faţă de 36,033 milioane lei, în primele nouă luni ale lui 2012, potrivit datelor prezentate de companie.

SIF Oltenia a fost unul dintre cumpărătorii constanţi de acţiuni ATB, în ultima perioadă, în condiţiile în care SIF 5 a renunţat recent la pachetul deţinut la rivalul din Bucureşti al "Antibiotice", "Biofarm".

Vânzările de medicamente din România, la preţ de distribuţie, au scăzut, în al treilea trimestru, cu 3,3%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 2,79 miliarde lei, potrivit Cegedim România, care arată că disponibilitatea multor produse a fost afectată semnificativ.

La nivelul primelor nouă luni, valoarea totală a pieţei medicamentelor a fost de 8,69 miliarde lei (1,97 miliarde euro), în creştere cu 1,2% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, datorită performanţei mai bune din primul semestru, precizează studiul. În euro, creşterea a fost de 1,8%.

Acţiunile "Transilvania Construcţii" au ocupat locul secund în topul plasamentelor, iar SIF Banat Crişana a fost printre beneficiari

Acţiunile "Transilvania Construcţii" (simbol COTR) s-au clasat pe locul secund în topul randamentelor, în perioada analizată, aducându-le celor inspiraţi un câştig de 16,24%, raportat la moneda europeană. Joi, cotaţia COTR a închis la 59 de lei/ unitate, însă pe piaţă a fost înregistrat un deal cu 49,63% din companie, la preţul de 62 de lei/unitate.

Vânzătorul a fost SIF1 Banat Crişana, iar cumpărătorul, Andrei Iancu Timofte, directorul general al "Transilvania Construcţii" şi fiul preşedintelui CA al firmei.

SIF1 a renunţat la pachetul din COTR la un preţ cu 24% mai mare faţă de cel la care cumpărase, în vară, 29% din companie, de la Gabriela Timofte.

Andrei Iancu Timofte a cumpărat acţiunile "Transilvania Construcţii" prin intermediul firmei Parc Logistic Transilvania, plătind pentru întregul pachet 29,1 milioane lei (6,5 milioane euro).

Astfel, familia Timofte a ajuns să deţină, din nou, pachetul majoritar de acţiuni. Andrei Iancu Timofte şi tatăl său, Mircea Timofte, deţin aproximativ 80% din acţiunile "Transilvania Construcţii".

Al treilea randament din perioada analizată, ca valoare, a aparţinut titlurilor iFond Financial Romania (simbol IFR), care au crescut cu 11,23%.

În perioada analizată, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, ar fi adus un randament de 6,01%, în timp ce BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni, s-a apreciat cu 2,57%.

Indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 3,61%.

Cazacu, XTB: "Aurul este în căutarea minimelor multi-anuale"

Plasamentele în aur ar fi adus, în perioada 14 octombrie - 14 noiembrie, un randament de numai 1,46% raportat la moneda europeană.

Claudiu Cazacu, analist şef XTB România, ne-a declarat: "Economia americană relativ puternică, cu o revenire neaşteptată a pieţei muncii în octombrie, a favorizat dolarul american mai ales în prima jumătate a lunii noiembrie. Dolarul şi aurul sunt deseori invers corelate. În plus, aurul a fost mai puţin atrăgător pentru investitori decât acţiunile, care au atins luna aceasta noi maxime istorice.

Aurul este în căutarea minimelor multi-anuale. O mişcare laterală între 1250 şi 1350 dolari/uncie este posibilă pe termen scurt. Dacă Rezerva Federală începe temperarea în decembrie-ianuarie, o alunecare sub 1200 de dolari/uncie este totuşi posibilă, înaintea unor recuperări viitoare care ar trimite preţul dincolo de 1400 de dolari/uncie în trimestrul al treilea din 2014".

La finalul ediţiei de vineri, aurul era cotat pe pieţele externe la 1286,5 dolari/uncie.

Erste Equity Romania, plus 4,48%

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cea mai mare creştere, de 4,48% raportat la euro, a fost înregistrată de unităţile Erste Equity Romania, locul secund revenind "Raiffeisen România acţiuni", care a urcat cu 4,24%.

Investitorii care au preferat, pe 14 octombrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 14 noiembrie. În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat câştiguri de 0,71%, raportat la moneda europeană.

În perioada 14 octombrie - 14 noiembrie, leul s-a depreciat cu 0,31% faţă de moneda europeană.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb