Acţiunile "Turbomecanica" (TBM) s-au apreciat cu 11,39%, în perioada 15-22 aprilie, raportat la euro, în contextul în care societatea are în derulare un program de răscumpărare de acţiuni proprii.
Aprecierea TBM a fost cea mai mare de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul analizat.
Acţionarii companiei au decis, în ianuarie, să răscumpere maximum 10% din capitalul social la un preţ minim egal cu preţul din piaţă din momentul în care s-a produs achiziţia şi maxim de 0,12 lei/acţiune, urmând ca acele acţiuni să fie oferite salariaţilor pentru fidelizare. Programul de răscumpărare nu poate depăşi 18 luni.
Turbomecanica a încheiat anul trecut cu un profit de 3,64 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 3,5 milioane lei raportată în 2014. Emitentul este furnizor de componente şi reparaţii pentru industria aeronautică şi pentru alte domenii de înalt nivel tehnologic.
Topăul creşterilor de la BVB a fost completat, în perioada 15-22 aprilie, de acţiunile fondului sud-african New Europe Property Investments (NEPI), care au urcat cu 4,21%, şi cele ale "Stirom", cu un plus de 4,13%.
Per ansamblu, Bursa de Valori a avut o evoluţie negativă
Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 1,62%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 1,72%, raportat la euro.
Totodată, indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 1,81%.
În cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost reprezentată de aprecierea cu 0,92% a titlurilor BRD, în timp ce creşterea de 2,41% a titlurilor "Romcarbon" a fost cea mai mare din indicele extins.
În cadrul BET-FI, cea mai mică depreciere a fost cea a Fondului Proprietatea, cu 0,61%, faţă de euro, în perioada analizată.
"FDI Audas Piscator" a rămas cel mai performant, pe segmentul său, în perioada 15-22 aprilie, cu o apreciere de 3,2% raportat la moneda unică.
Topul fondurilor a fost completat de "BT Index Austria ATX", cu o creştere de 0,58%, şi "FDI Carpatica Obligaţiuni ", cu un avans de 0,35%.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,30%, raportat la moneda euro, la cursul BNR, în perioada 15-22 aprilie, în timp ce moneda naţională s-a depeciat cu 0,09% faţă de euro.
Cele mai bune plasamente în depozite ar fi fost la Bancpost, atât la lei, cât şi la euro, în perioada analizată.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.