CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15-22 IANUARIE 2016 Banca Transilvania a preluat conducerea în topul creşterilor din indicele BET

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 ianuarie 2016

Banca Transilvania a preluat conducerea în topul creşterilor din indicele BET

Saxo Bank: "Aurul - performer de top"

Analiştii: "Datele fundamentale pentru petrol rămân nefavorabile"

Acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti au început să îşi revină, în săptămâna 15-22 ianuarie 2016, faţă de scăderile masive de la începutul anului, iar titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au preluat conducerea creşterilor, în cadrul indicelui BET, cu un plus de 4,68%.

Per total, BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, s-a apreciat cu 0,78%, raportat la moneda euro, în intervalul analizat.

Tot pe plus a fost şi indicele extins BET-XT, care a crescut cu 0,44%, în perioada 15-22 ianuarie, tras în sus de acţiunile "Albalact" (ALBZ), care s-au apreciat cu 5,12%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea (FP), a rămas în scădere cu 0,03%, în intervalul analizat, în ciuda aprecierii SIF3 Transilvania, cu 4,27%.

Cele mai bune randamente, pe piaţa bursieră, au fost oferite de acţiuni mai puţin lichide, precum "Boromir Prod" (+17,26%), "Electroaparataj" (+15,22%) şi SIF Hoteluri (+15,22%).

La cursul Băncii Naţionale, aurul s-a apreciat cu 2,18%, raportat la moneda euro, în perioada analizată.

"Deşi aurul a avut o săptămână relativ calmă, în pofida tulburărilor din alte zone, aurul şi argintul rămân două dintre cele mai bune performere din alte clase de asseturi", se arată într-o analiză Saxo Bank. Analişii precizează: "Investitorii au început să se întoarcă, chiar şi cei care folosesc produse exchange-traded, în timp ce fondurile hedge s-au întors la neutru, de la un record de poziţii nete short (n.r. care mizează pe scădere ) la începutul anului.

Posesiunile totale în produse exchange-traded susţinute de aur au crescut cu 42 de tone de pe 6 ianuarie încoace, recuperând jumătate din cantitatea vândută în octombrie-decembrie 2015".

Potrivit Saxo Bank, în ianuarie 2015, aurul a crescut cu 118 dolari în primele trei săptămâni, dar a scăzut apoi cu 150 dolari, până la finalul trimestrului. Analiştii adaugă: "Posesiunile ETP (produse exchage-traded) au fost cu 180 de tone mai mari decât acum, în timp ce fondurile hedge acumulaseră poziţii lungi de 17 milioane de uncii, faţă de... zero acum. Aceste schimbări de date fundamentale şi de poziţionare lasă aurul mai imun în faţa oricăror tentative de a-l slăbi.

Părerea noastră este că o combinaţie între un dolar mai puternic şi o revenire a preţului acţiunilor va fi o provocare la adresa aurului, în prima parte a lui 2016. Evenimentele recente au demonstrat că încrederea în aur s-a cam pierdut, de ceva vreme. Am putea vedea încercări de a-l duce spre 1.000 dolari/uncie, dar sentimentul pozitiv în creştere şi absenţa performanţelor în alte clase ar putea duce preţul aurului mai sus, anul acesta.

Aurul e tranzacţionat acum pe un trend crescător început în decembrie. O depăşire a pragului de 1.113 dolari ar putea netezi drumul către 1.125 dolari".

Saxo Bank: "Draghi, eroul unei săptămâni apatice "

Conform analizei Saxo Bank, datele fundamentale pentru petrol rămân nefavorabile, până nu vom vedea semne clare de limitare a producţiei

Valoarea ţiţeiului a atins un nou nivel record scăzut la începutul săptămânii trecute, tras în jos şi de vestea ridicării sancţiunilor impuse Iranului sau de comentariile celor de la Agenţia Internaţională pentru Energie, precizează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank, adăugând: "Petrolul şi-a mai revenit după ce Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat că se va concentra pe stimulare fiscală şi după furtunile de zăpadă din SUA - ţiţeiul a crescut cu 15% în 24 de ore!"

În opinia sa, şansele de creştere a preţului, în acest moment, sunt limitate: "În vreme ce Draghi a aprins o scânteie, reacţia agresivă a fost mai degrabă datorată unei pieţe supravândute cu poziţii short supraextinse.

Pe parcursul săptămânii, totuşi, energia a rămas cel mai slab performer, în vreme ce metalele preţioase au fost cel mai bun, din acelaşi motiv: sectorul speră la o revigorare a stimulului venit din partea băncilor centrale şi o reducere a vitezei cu care SUA creşte dobânda.

Aceste speranţe au generat creşteri şi pentru trei dintre metalele industriale. Apoi, toate cele 6 metale industriale importante, în frunte cu nichelul, au crescut odată cu preţul acţiunilor, în timp ce cuprul a «săltat» şi el binişor, după vestea potrivit căreia cea mai mare companie chineză de utilităţi plănuieşte creşterea investiţiilor în reţeaua naţională".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb