Indicele BET s-a depreciat cu 0,22%, în perioada 15 iunie-15 iulie 2014, ca urmare a scăderilor înregistrate de patru din cele zece companii care îl compun.
Romgaz a marcat, în perioada analizată, o diminuare a randamentelor cu 6,58%, acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 6,44%, cele ale BRD s-au depreciat cu 0,21%, iar titlurile BVB au înregistrat o evoluţie negativă de 0,77%, conform calculelor ziarului BURSA.
Cea mai mare creştere a acţiunilor companiilor din indice a avut loc la OMV Petrom (SNP), de 6,86%, fiind urmată de Fondul Proprietatea (FP), cu un avans de 4,43% şi de Transgaz (TGN), unde plusul a fost de 4,29%.
Nicu Grigoraş, directorul departamentului front-office la "Intercapital Invest", apreciază că scăderea indicelui BET "nu este una foarte mare, fiind mai mult o evoluţie laterală".
Domnia sa este de părere că fluctuaţia de pe piaţa de capital din ţara noastră a fost influenţată, în ultimele săptămâni, de evoluţia oscilantă a pieţelor externe: "probabil această evoluţie internaţională s-a transferat şi la noi".
Opinia lui Nicu Grogoraş este împărtăşită şi de Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville: "Evoluţia indicelui BET din ultima lună este mai degrabă laterală, şi nu negativă".
Domnia sa susţine că este greu ca un indice bursier să evolueze mereu în linie dreaptă.
Indicele a avut de suferit în ultimele săptămâni ca urmare a unui uşor efect de contagiune al crizei generate de problemele grupului ce deţinea 20% din acţiunile băncii portugheze Espirito Santo, transmite Ovidiu Dumitrescu, care completează: "Aşteptările noastre privind BET-ul şi piaţa sunt, însă, deosebit de bune pe termen de un an, dar şi pentru finalul lui 2014".
Topul celor mai profitabile acţiuni de la BVB a plasat titlurile MJ Maillis (MJM) pe primul loc (+58,94%), Prodplast (PPL) pe locul secund (+29,99%) şi Impact (IMP), pe al treilea (+27,08%).
Indicele BET-FI, care cuprinde cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat, în intervalul 15 iunie-15 iulie, cu 3,67 procente, cel mai mare avans fiind înregistrat de SIF4 Muntenia ( +6,66%). Pe locul al doilea în clasamentul creşterilor s-a poziţionat SIF1 Banat Crişana (+5,31%) iar cea de-a treia poziţie a fost adjudecată de FP (+4,43%).
În ceea ce priveşte indicele BET-XT, acesta a crescut cu 0,40%, prima poziţie între companiile ce il compun fiind ocupată de titlurile Impact, care au subclasat SNP şi SIF4.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, în intervalul analizat, cea mai mare creştere a înregistrat-o Certinvest BET-FI Index, ale cărui unităţi au urcat cu 3,94%, faţă de euro.
Poziţia a doua a fost ocupată de FDI STK Europe, administrat de STK Financial, cu o creştere de 2,28%, topul fiind completat de FDI Carpactica Stock (1,95%), un fond diversificat ale cărui plasamente au un risc mediu spre ridicat datorită investiţiilor de peste 60% în acţiuni.
"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,19%), în perioada 15 iunie-15 iulie 2014, în timp Romanian Intenational Bank a dat cel mai bun randament la depozitele în lei: -0,18%.
În aceeaşi perioadă, cotaţia aurului a crescut cu 2,88% faţă de euro, iar moneda naţională s-a depreciat cu 0,49% comparativ cu euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. aparut in germania!
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 17.07.2014, 00:33)
" Mafia din România nu controlează numai justiţia şi organele de urmărire penală din România. Chiar Bruxelles-ul pare să se fi prins în plasa manevrelor necurate Aşa-numita „mafie imobiliară” este considerată cea mai puternică organizaţie infracţională a României, având chiar procurori şi judecători pe lista membrilor săi. Cu toate acestea, problema reală se află la nivel european: Bruxelles-ul ignoră cele întâmplate la Bucureşti şi îşi ignoră propriile sisteme de combatere a corupţiei. A venit timpul să se acţioneze împotriva acestei atitudini. „România este o ţară mafiotă”. Cel care afirmă acest lucru nu este preşedintele unui partid german populist de dreapta. Descrierea aparţine fostului şef al Poliţiei Române, Ion Pitulescu. Numai în cadrul unui singur proiect de construcţii din nordul Capitalei acţionează mai multe structuri de stat în multiple rânduri şi eludând numeroase legi. Astfel, Pădurea Băneasa, a municipiului Bucureşti, este defrişată parcelă cu parcelă, deşi lipsesc uneori chiar şi autorizaţiile în acest sens. Unul din funcţionarii implicaţi ai Primăriei conduce între timp un Ferrari, iar altul oferă iahturi spre vânzare, de la biroul municipal." Textul reproduce un fragment din presa germana! Ii las pe cititori sa descopere singuri despre ce emitent pomenit cu unul dintre cele mai bune plasamente(pe bune?)o fi vorba!