CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 NOIEMBRIE - 16 DECEMBRIE 2013 Acţiunile "Electroputere" Craiova, în creştere cu 137,07%

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 decembrie 2013

Acţiunile "Electroputere" Craiova, în creştere cu 137,07%

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Evoluţia Electroputere este speculativă"

Adrian Ceucă, "SSIF Broker": "Un posibil reviriment al pieţei imobiliare şi modificările din conducerea companiei au condus la creşterea cotaţiei Impact"

Claudiu Cazacu, "XTB Romania": "Semnele de revenire a economiei americane au condus la un apetit scăzut pentru aur"

Investitorii care au ales să cumpere acţiunile cotate la Bursă pe 15 noiembrie şi să le vândă pe 16 decembrie ar fi obţinut cel mai mare randament dacă ar fi optat pentru titlurile companiei craiovene "Electroputere" (EPT), ale cărei cotaţii au urcat cu 137,07% în acest interval. Astfel, ultima cotaţie de pe 15 noiembrie a titlurilor EPT a fost de 0,0058 lei/unitate, iar pe 16 decembrie, acţiunile "Electroputere" au închis şedinţa la valoarea de 0,019 lei/unitate.

Este o evoluţie speculativă, pe fondul unei lichidităţi mici, este de părere Mihai Mureşian, director de tranzacţionare al "Intercapital Invest". Domnia sa consideră că asistăm la un alt exemplu de volatilitate care nu intră în interesul investitorilor, ci doar a speculatorilor: "Cred că sunt mişcări făcute strict într-un scop speculativ, făcute pe sume mici".

Domnul Mureşian ne-a declarat: "Dacă ne uităm la valoarea schimburilor cu titluri Electroputere, cred că nici nu avem de ce să luăm în considerare evoluţia titlurilor EPT. Aşa se întâmplă la acest tip de societăţi. Vedem creşteri foarte mari, urmate de corecţii pe măsură".

Mihai Mureşian se aşteaptă ca, la un moment dat, să se liniştească volatilitatea cotaţiei EPT, iar aceasta să intre într-o evoluţie laterală.

Luna trecută, acţionarii "Electroputere" au aprobat majorarea capitalului social al companiei, prin emisiunea unui număr maxim de 811.309.649 acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei/acţiune, în schimbul unor noi aporturi în numerar, precum şi prin compensarea parţială a unei creanţe în valoare de 68,7 milioane de euro. Creanţele sunt către acţionarul majoritar al companiei, "Al-Arrab Contracting Company Limited" (care deţine 86% din capitalul social). Dacă se va face conversia creanţelor în acţiuni, deţinerea "Al- Arrab Contracting Company Limited" va creşte şi mai mult. La o deţinere de peste 95% din capitalul social al unei companii, legile pieţei de capital permit ca acţionarul majoritar să facă o ofertă publică de preluare şi apoi să delisteze firma de la cota Bursei.

După opt şedinţe consecutive, în care preţul acţiunilor "Electroputere" au crescut cu peste 10% zilnic, au urmat patru şedinţe de corecţie, în care cotaţia EPT a scăzut cu procente similare, şi a închis ziua de ieri la valoarea de 0,0102/unitate, cu 14,29% mai puţin decât în şedinţa precedentă.

Al doilea cel mai rentabil plasament în acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul analizat, a fost în acţiunile dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer&Contractor" (IMP), ale cărei cotaţii s-au apreciat cu 88,42%. Cotaţia IMP încheia ziua de 15 noiembrie la preţul de 0,2397 lei/unitate, iar şedinţa de pe 16 decembrie, la 0,452 lei/unitate.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction, ne-a declarat: "Nu există o explicaţie raţională pentru astfel de evoluţii. Sunt nefundamentate şi nesănătoase pentru piaţă şi pentru investitori".

Se aşteaptă un reviriment al pieţei imobiliare, ne-a spus Adrian Ceucă, trader "SSIF Broker", care a adăugat că acesta este unul dintre motivele pentru care cotaţia IMP a crescut în ultima perioadă. Potrivit traderului, în ultima perioadă, la "Impact", au avut loc mai multe schimbări, atât în rândul acţionariatului, cât şi al managementului, noua conducere fiind una profesionistă, cu experienţă în domeniu.

Domnul Ceucă ne-a mai spus că "Impact" deţine proprietăţi în mai multe oraşe din ţară, iar acest lucru este ştiut de către investitori.

Traderul ne-a mai declarat: "Cred că, undeva în jurul acestui preţ, sau chiar puţin mai sus să vedem o stabilizare. Dacă vom asista la o revitalizare a sectorului imobiliar, cotaţia ar mai putea creşte, iar, în caz contrar, ar putea evolua negativ".

La o distanţă de 6,74 puncte procentuale, locul al treilea al clasamentului este ocupat de "MJ Maillis România" (MJM), care a urcat cu 81,68%, de la 0,0242 lei/unitate, pe 15 noiembrie, la 0,044 lei/unitate, pe 16 decembrie.

Plasamentele în aur au continuat să aibă un randament negativ şi în intervalul 15 noiembrie - 16 decembrie şi au coborât cu 6,37%. Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.244 dolari, pe pieţele internaţionale.

Aurul a pierdut din atractivitate în termeni relativi faţă de pieţele de capital, pe seama semnelor de revenire a economiei americane, care pot impulsiona FED (Federal Reserve) să încetinească crearea de lichiditate, este de părere Claudiu Cazacu, analistul şef "XTB România".

Domnul Cazacu ne-a mai declarat: "Odată cu începutul restricţionării politicii monetare a Federal Reserve, interesul pentru aur poate primi şocuri temporare negative. Aurul ar putea coborî sub pragul de 1200 de dolari/uncie. Pe un orizont de timp mai lung, metalul preţios ar putea redeveni atractiv ca activ depozitar de valoare, revenind înspre jumătatea lui 2014 dincolo de 1.350 dolari/uncie".

Fondul de investiţii care a performat cel mai bine în perioada 15 noiembrie- 16 decembrie, a fost "Certinvest BET-FI Index", care a urcat cu 8,36%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei (0,3%) şi pe cele în euro (0,23%).

În topul randamentelor aduse de fondurile de investiţii, locul al doilea este ocupat de "Certinvest XT Index", care a adus investitorilor un câştig de 4,66%, iar pe locul al treilea se poziţionează "Raiffeisen România Acţiuni", care a crescut cu 4,25%.

Cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în lei, cât şi la cele în valută, le-au oferit, în intervalul 15 noiembrie - 16 decembrie "ATE Bank" şi "Marfin Bank". Deponenţii acestora au obţinut un randament de 0,23% pentru depozitele în euro, iar pentru depozitele în lei, randamentul a fost de 0,3%, raportat la moneda unică europeană.

Leul s-a depreciat uşor faţă de moneda unică europeană cu 0,08%, în perioada analizată. Astfel, pe 15 noiembrie, cursul euro/leu a fost de 4,4502, iar la 16 decembrie, Banca Naţională afişa un curs de 4,4537 de lei pentru un euro.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 7,47%, în perioada 15 noiembrie -16 decembrie. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 4,44%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 2,96%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb