CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 NOIEMBRIE - 17 DECEMBRIE 2013 BET-FI, cel mai performant indice

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 decembrie 2013

BET-FI, cel mai performant indice

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Cel mai probabil, SIF-urile au condus la diferenţa dintre BET-FI şi ceilalţi indici"

Marcel Murgoci, "Estinvest": "SIF-urile au crescut datorită unor posibile modificări legislative"

Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în intervalul 15 noiembrie - 17 decembrie, cu 4,17%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 2,72%. Indicele care a performat cel mai bine, în acest interval de timp, a fost BET-FI, indice care măsoară evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi a Fondului Proprietatea (FP), care a avansat cu 7%.

SIF-urile au făcut diferenţa în evoluţia variată a indicilor BET, BET-XT şi BET-FI, ne-a declarat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

Conform domniei sale, în ultima lună, s-a manifestat un sentiment preponderent optimist. Motivul optimismului, potrivit domnului Tihon, îl reprezintă banii intraţi în piaţă, odată cu oferta Romgaz, şi climatul extern favorabil, care au fost catalizatorii acestor aprecieri.

Diferenţa de randament între indicii calculaţi de BVB se datorează, în totalitate, compoziţiei diferite a acestor indici, opinează Nicu Grigoraş, directorul departamentului Front Office din cadrul "Intercapital Invest".

Domnul Grigoraş consideră că diferenţele de apreciere între BET şi BET-XT se datorează randamentului superior, în perioada analizată, a anumitor companii care se află în compoziţia BET-XT şi nu se află în compoziţia BET, cel mai proababil SIF-urile. Similar poate fi explicată şi diferenţa de randament între BET şi BET-FI, ne-a mai spus Nicu Grigoraş.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al "Estinvest", ne-a declarat: "În primul rând, trebuie să vedem compoziţia indicilor. În BET-XT, Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) au o pondere importantă şi au contribuit la această creştere a indicelui. BET-FI, indicele care a crescut cel mai mult, în această perioadă, a fost ridicat, atât de FP, cât şi de către SIF-uri. SIF-urile au avut o evoluţie bună, în această perioadă, indicele BET a evoluat mai puţin favorabil, faţă de ceilalţi doi indici, pe motiv că este mai restrâns, din el nu fac parte anumiţi emitenţi, cum ar fi SIF-urile, care să îi crească valoarea".

Potrivit domnului Murgoci, SIF-urile au crescut, în această perioadă, datorită posibilei modificări legislative în privinţa pragului de deţinere şi a alinierii la legea 31/1990, a societăţilor comerciale (privind reducerea cvorumurilor de ţinere a AGEA).

În cazul cotaţiei FP, domnul Murgoci ne-a spus că aceasta a crescut datorită programului de răscumpărare accelerată a acţiunilor proprii, la preţul de 1 leu/unitate. Potrivit domniei sale, alte motive de creştere a acţiunilor FP din această perioadă sunt posibila reducere a capitalului social, precum şi cerinţele acţionarilor, ca administratorul Fondului să-şi valorifice cât mai bine activele, inclusiv prin vânzarea acestora şi distribuirea banilor obţinuţi către acţionari.

Cotaţia care a crescut cel mai mult în această perioadă, cu 99,37%, este a companiei craiovene - "Electroputere" (EPT). Pe 15 noiembrie, preţul unei acţiuni EPT era de 0,0051 lei/unitate, iar pe 17 decembrie, titlurile EPT se tranzacţionau la valoarea de 0,102 lei/unitate.

Următoarele cele mai mari creşteri ale cotaţiilor le-au reprezentat cele ale dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer&Contractor" (IMP), care a crescut cu 93,17% şi a producătorului de plăci de materiale plastice - "MJ Maillis România" (MJM), care a avansat cu 60,24%.

"Valoarea tranzacţiilor este atât de scăzută, încât nu este relevantă evoluţia acestor societăţi", ne-a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest". Domnia sa consideră că aceste evoluţii reprezintă doar mişcări temporare, speculative, care nu se vor menţine pe termen lung.

Preţul aurului şi-a continuat evoluţia descendentă, metalul preţios pierzând 5,74% din valoare, în această perioadă. Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul valorii de 1.235 dolari.

În ultima lună, preţul aurului, a scăzut, cel mai probabil, pe fondul trendului descendent început în 2012, ne-a spus Radu Ciofu, broker la "Admiral Markets". Domnia sa a adăugat: "În plus, luni, au fost zvonuri privind nişte ordine foarte mari, care au afectat lichiditatea şi au dus la suspendarea pentru foarte scurt timp a cotaţiilor bursei de la Chicago".

Între fonduri, "Certinvest BET-FI Index" a urcat cel mai mult, în perioada studiată, cu 6,68%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei (0,06%) şi cele în euro (0,23%).

Locul al doilea din clasamentul oferit de randamentul fondurilor de investiţii, este ocupat de "Certinvest XT Index", care a crescut cu 3,6%. În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cele administrate de "Certinvest", a urmat, în materie de randament, "BT Maxim", care a avansat, în perioada analizată, cu 3,08%.

Cele mai bune dobânzi la depozite în euro, au fost oferite, în intervalul 15 noiembrie - 17 decembrie, la ATE Bank şi Marfin Bank, care şi-au remunerat clienţii cu dobânzi de 0,23%. În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la ATE Bank şi Marfin Bank au înregistrat câştiguri de numai 0,06%, raportat la moneda unică europeană, aceste bănci oferind cele mai avantajoase dobânzi.

În intervalul 15 noiembrie - 17 decembrie, leul s-a depreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,32%. Pe 15 noiembrie, cursul afişat de Banca Naţională a României era de 4,4502 lei/euro, iar pe 17 decembrie, de 4,4643 lei/euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb