CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 OCTOMBRIE - 15 NOIEMBRIE Avans de aproape 70% pentru Prodplast

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 noiembrie 2013

Avans de aproape 70% pentru Prodplast

Florin Pogonaru: "PPL a crescut datorită lichidităţii şi pentru că un deţinător de acţiuni s-a hotărât să vândă"

Ion Milea, Muntenia Global Invest: "Evoluţia Prodplast este conjuncturală"

Magda Sîrghe, Tradeville: "În perioada 30 iunie - 31 octombrie, s-au produs schimbări în deţinerile acţionarilor Prodplast"

Acţiunile cotate la Bursă ale producătorului de mase plastice "Prodplast" (simbol PPL) au adus investitorilor, în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie, cele mai mari randamente din piaţă, de aproape 70% (raportat la moneda euro), potrivit unei analize a ziarului BURSA.

De la începutul anului, cotaţia PPL a urcat cu aproape 82%, de la 1,1 lei/unitate, pe 9 ianuarie, până la 2 lei/unitate, pe 15 noiembrie.

Pe 15 noiembrie investitorii au realizat cinci tranzacţii cu 4.500 acţiuni PPL, în valoare cumulată de 8925 lei.

Avansul fulminant al titlurilor PPL s-a datorat lichidităţii producătorul de mase plastice, dar şi proiectelor sale ambiţioase, potrivit lui Florin Pogonaru, cel mai important acţionar al "Prodplast". Domnia sa ne-a declarat: "Înainte nu exista lichiditate şi, deodată, au început să se facă tranzacţii. Nu am generat numai eu această lichiditate. Cotaţia PPL a crescut, în primul rând, datorită faptului că societatea este lichidă şi, în al doilea rând, pentru că unul din deţinătorii de acţiuni s-a hotărât să vândă. «Prodplast» are două componente: una de operaţiuni financiare şi cea de fabrică. Fabrica face nişte paşi spectaculoşi pentru a redeveni profitabilă, are o serie de proiecte, inclusiv de a produce cerneală pentru imprimante 3D - substanţă pe bază de PVC - şi sperăm să revină, din nou, la nivelul de profitabilitate de pe vremuri".

Evoluţia acţiunilor "Prodplast" a fost una conjuncturală şi nu putea fi anticipată, potrivit lui Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest". Domnia sa ne-a declarat: "În general, eu le recomand clienţilor să se uite foarte atent la ce investesc. PPL nu mi se pare o acţiune foarte serioasă. Evoluţia acolo este una conjuncturală, bazată pe alte criterii decât cele fundamentale. Nu cred că puteam, din analize, să deducem această creştere. În general, eu consider că acţiunile care au un grad mare de transparenţă pe Bursă sunt cele mai bune pentru investitori. Aduc un câştig mai mic, într-adevăr, dar riscurile sunt mult mai mici de a pierde sume mari de bani".

Rezultatele financiare ale companiei nu sunt cele care pot justifica evoluţia acţiunilor, potrivit analistului Magda Sîrghe, de la casa de brokeraj "Tradeville". Domnia sa ne-a declarat: "Atât vânzările, cât şi profitul din exploatare şi profitul net ale "Prodplast" (PPL) s-au aflat pe o pantă descendentă în 2013, comparativ cu anul anterior, deci nu rezultatele financiare sunt cele care pot justifica evoluţia titlurilor la bursă. Am remarcat însă că, în perioada 30 iunie - 31 octombrie, s-au produs schimbări în deţinerile acţionarilor emitentului, astfel încât "Prodplast Imobiliare" SA şi-a majorat participarea de la 10,2677% la 16,5908%. Din punct de vedere fundamental, comparativ cu alţi emitenţi europeni din domeniu, titlurile PPL se tranzacţionează la valori cu mult sub nivelul preţurilor teoretice ale multiplilor P/B şi P/S, potrivit rezultatelor generate de instrumentul nostru automatizat de analiză «BVB vs Europa». Multiplul P/E nu oferă o perspectivă asupra companiei, deoarece nu se poate calcula din cauza faptului că, în ultimele 12 luni, compania a înregistrat pierdere netă".

La finele lunii trecute, "Prodplast Imobiliare" şi "SIF Oltenia" (simbol SIF5) au cumpărat pachete de acţiuni PPL, potrivit unor comunicate ale companiilor transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În ultimele şedinţe de tranzacţionare ale lunii octombrie, acţiunile PPL au crescut zilnic cu câte 15%, procentul maxim permis, atingând valoarea de 1,779 lei/unitate. Creşterea de preţ de 52% s-a realizat pe fondul unui volum mai mare decât de obicei, de 105.560 titluri PPL în trei zile, suma tranzacţionată pe acest emitent fiind de 183.362 de lei.

Acţionarii "Prodplast" au decis, la începutul lunii trecute, în Adunarea Generală a Acţionarilor, încheierea unor contracte de garantare a unui credit de 5 milioane de lei, luat în luna august, de la "UniCredit Ţiriac Bank", potrivit unui comunicat transmis de BVB.

Profitul la nouă luni al PPL a fost de 961.273 lei , cu 27,11% mai mic decât cel aferent aceleiaşi perioade a anului trecut, când compania înregistra un profit de 1.318.864 lei, potrivit raportării publicate vineri pe site-ul "Prodplast".

Al doilea avans de pe "podium" a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei producătorului de medicamente "Antibiotice Iaşi" (simbol ATB), care, însă, s-a clasat la o diferenţă de peste 50 de puncte procentuale de PPL. Astfel, acţiunile ATB au crescut de la 0,47 lei/unitate, pe 15 octombrie, până la 0,5505 lei/unitate, pe 15 noiembrie.

Potrivit reprezentantului "Muntenia Global Invest", ATB a dezamăgit investitorii cu rezultatele la nouă luni publicate la finele săptămânii trecute. Domnia sa ne-a precizat: "La ATB se anticipa un profit mult mai bun la nouă luni. După cum s-a anunţat, nu a fost chiar aşa. Au fost anticipări mai mari. Sunt destul de mulţi investitori dezamăgiţi de rezultatul anunţat. Dacă ne uităm în istoricul ATB, de-a lungul timpului, a fost înregistrată o volatilitate ridicată. De vreo trei ori s-a anunţat că se privatizează compania".

La o distanţă modică de ATB, de 0,18 puncte procentuale, s-a aflat, în perioada analizată, cotaţia "Transilvania Construcţii" (simbol COTR), care a urcat cu 16,95%, de la 50,75 lei/unitate, pe 15 octombrie, la 59,35 lei/unitate, pe 15 noiembrie.

Fondul "Certinvest BET-FI Index" a urcat, în perioada studiată, cu 5,27%, depăşind randamentele oferite de plasamentele în aur (2,56%), depozitele bancare în lei (0,4%) şi cele în euro (0,23%).

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de Certinvest, au urmat, în materie de randament, Erste Equity Romania, care a crescut cu 4,16%, şi Raiffeisen România Acţiuni, care a progresat cu 3,19%.

Investitorii care au preferat, pe 15 octombrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 15 noiembrie. În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat câştiguri de 0,4%, raportat la moneda europeană.

În perioada 15 octombrie - 15 noiembrie, leul a avut o evoluţie liniară raportat la moneda europeană. Astfel, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR), pe 15 octombrie, a fost de 4,4503 lei/euro, iar pe 15 noiembrie, de 4,4502 lei/euro.

Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.283,71 dolari, pe pieţele internaţionale.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 5,5%, în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,27%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,93%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb