Titlurile "OMV Petrom" (SNP) au înregistrat, în perioada 16-23 februarie, o apreciere de 7,61%, faţă de moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni Estinvest Focşani, pune saltul SNP pe seama evoluţei favorabile a pieţei, în general.
"Deşi pierderea raportată din 2015 este primul rezultat negativ de la privatizarea companiei în 2004, ştire confirmată de către emitent, aceasta nu a fost o pierdere mai mare decât cea anticipată, fiind în ton cu aşteptările analiştilor", ne-a mai spus domnul Murgoci.
OMV Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, iar conducerea şi-a anunţat intenţia de a a nu propune distribuirea de dividende. Pierderea pe acţiune a fost de 0,0119 lei în 2015, faţă de un profit pe acţiune de 0,0371 în anul precedent, mai arată comunicatul OMV Petrom.
În intervalul analizat, indicele BET a crescut cu 3,85%, iar indicele extins BET-XT a urcat cu 3,44%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat şi el, cu 1,04%, tras în sus de aprecierea "SIF Muntenia" (+2,19%)
"SIF Muntenia" a înregistrat, anul trecut, un profit net de peste 63,8 milioane lei, în creştere cu 32,7% faţă de anul precedent, potrivit rezultatelor financiare preliminate, publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Acţiunile "Electroputere" Craiova (EPT) au crescut cu 84,29%, faţă de euro, în perioada 16-23 februarie, rămânând pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Unii brokeri pun aprecierea cotaţiei EPT pe seama acestor rezultatelor raportate săptămâna trecută.
"Electroputere" Craiova, compania ce are ca obiect de activitate fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice, a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14,47 milioane lei, în scădere faţă de cele raportate la finele anului 2014, de 35,97 milioane de lei, potrivit datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti.
Firma Al-Arrab Contracting Company Limited deţine pachetul majoritar de acţiuni Electroputere, la 31 decembrie 2015, de 95,53%.
Podiumul este completat de acţiunile "IAR Braşov", care s-au plasat cel mai bine în cadrul indicelui BET-XT (+12,21%), şi de titlurile "OMV Petrom".
Producătorul de aeronave "IAR Braşov" a înregistrat un profit net de peste 14 milioane lei în 2015, în creştere cu 145% faţă de anul precedent, se arată în datele preliminate publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"IAR Braşov" este deţinut în proporţie de 64,89% de către statul român, prin Ministerul Economiei.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, pe prima poziţie s-a clasat "Index Austria ATX" (3,14%), urmat de fondul "ETF-BET Tradeville ", cu o creştere de 3%, şi "Certinvest BET Index", cu o apreciere de 2,86%, comparativ cu moneda europeană.
Aurul a oferit investitorilor un randament de 2,04%, raportat la euro, în perioada analizată, la cursul BNR, în condiţiile în care leul s-a depreciat uşor.
La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un minus de 0,14% raportat la euro, în condiţiile deprecierii monedei naţionale cu 0,17%.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.