CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16-23 MARTIE Acţiunile Băncii Carpatica, cea mai mare creştere din BET-XT

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 martie 2015

Acţiunile Băncii Carpatica, cea mai mare creştere din BET-XT

Vlad Vasilescu, Blue Rock Financial Services: "Banca reacţionează mai degrabă la zvonuri şi la faptul că vânzările insiderilor au luat o pauză"

Piaţa de capital nu a oferit investitorilor prea multe motive de satisfacţie, în perioada 16-26 martie, indicii fiind încă în scădere, astfel că cele mai mari creşteri au apaţinut unor acţiuni foarte puţin lichide.

Cel mai bun plasament, în perioada menţionată, a fost reprezentat de titlurile "Boromir Prod" Buzău (SPCU), cu o creştere de 13,34%, raportat la moneda euro. Saltul a fost însă înregistrat pe un rulaj nesemnificativ.

"Având în vedere că o tranzacţie în valoare de 5.78 lei a urcat preţul cu 13,24%, nu putem vorbi de o motivaţie anume a evoluţiei", ne-a spus Vlad Vasilescu, analist "Blue Rock Financial Services".

Societatea a trecut pe profit anul trecut, obţinând un profit net de 3,7 milioane de lei, de la pierderi de 4,7 milioane lei, în 2013.

Boromir Prod Buzău, companie controlată de omul de afaceri Constantin Boromiz, face parte din grupul Boromir, care include şi companiile Boromir Ind (Râmnicu Vâlcea şi Deva), Boromir Pan, Moara Cibin, Comcereal Sibiu şi Amylon Sibiu.

Topul celor mai performante acţiuni a fost completat de titlurile "Electroargeş" (ELGS), cu un plus de 4,77% şi de "Petrolexportimport" (PEI), cu o apreciere de 3,59%, în perioada analizată.

Totodată, indicele BET, al celor mai lichide zece companii de la BVB, a scăzut cu 0,2%, iar indicele extins BET-XT a coborât cu 0,37%, faţă de euro. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 0,7% în perioada menţionată.

În cadrul indicelui BET-XT, cea mai bună performanţă au avut-o titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC), care au urcat cu 3,53%.

Vlad Vasilescu ne-a transmis: "BCC se tranzacţionază la aproximativ acelaşi nivel pe care l-a avut la anunţul rezultatelor deloc atractive pentru trimestrul IV. Cred că banca reacţionează mai degrabă la zvonuri şi la faptul că vânzările insiderilor au luat o pauză".

Banca Comercială Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, înregistrând un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un câştig de 38,4 milioane lei în 2013, după ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante.

Johan Gabriels, directorul general al BCC, a precizat, la anunţarea rezultatelor, că banca are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi să atragă capital în vederea atingerii obiectivelor strategice de creştere.

Domnia sa a precizat că va prezenta acţionarilor, la AGA de bilanţ, opţiuni noi pentru dezvoltarea băncii.

Acţionarii Carpatica au respins în decembrie oferta de fuziune cu Nextebank şi au împuternicit directoratul băncii să poată majora capitalul cu cel mult 155 de milioane de lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de împrumuturi subordonate convertibile în acţiuni. Anterior, banca anunţase că acţionarii care deţin pachetul majoritar la Banca Comercială Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea şi părţile afiliate, au decis să vândă participaţiile, iar ceilalţi acţionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului instituţiei de credit.

Nextebank înaintase, în luna noiembrie 2014, o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbţie cu Banca Comercială Carpatica.

În cadrul indicelui BET, cea mai mare creştere a apaţinut cotaţiei "Transgaz" (+1,42%), iar în BET-FI, Fondului Proprietatea (+0,09%).

Titlurile FDI Audas Piscator au înregistrat o apreciere de 2,61%, faţă de euro, în perioada 13-20 martie, reprezentând cel mai bun plasament, pe segmentul fondurilor de investiţii, unde majoritatea jucătorilor afişează pierderi. În top, s-au mai clasat fondurile "You Invest Active Eur" (+0,71%) şi OTP Premium Return (+0,65%).

Cotaţia aurului a revenit în teritoriu negativ, înregistrând un minus de 1,05% faţă de euro, la cursul BNR, în timp ce leul a afişat o apreciere de 0,09%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb