CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 - 24 APRILIE Titlurile OMV Petrom, din nou printre cele mai rentabile acţiuni de la BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 aprilie 2018

Titlurile OMV Petrom, din nou printre cele mai rentabile acţiuni de la BVB

Salt de aproape 24% pentru Bitcoin

Acţiunile OMV Petrom (SNP) rămân printre titlurile cu cel mai mare randament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce, în ultima săptămână (intervalul 17 aprilie - 24 aprilie), cotaţia societăţii petroliere s-a apreciat cu 5,08%, în raport cu moneda euro, fiind cel mai rentabil emitent din indicii BET şi BET-XT.

Evoluţia preţului acţiunii emitentului a fost în ton cu aprecierea cotaţiei barilului de petrol pe plan internaţional, cotaţia sortimentul Brent, relevant pentru piaţa europeană, urcând, la bursa de la Londra cu circa 3,2%, în intervalul avut în vedere.

Totodată, pe 24 aprilie, cotaţia Brent a atins un nivel maxim de 75,46 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate de site-ul "investing.com".

În aceeaşi zi, la bursa noastră, preţul acţiunii SNP atingea un maxim de 0,359 de lei/unitate, cea mai mare valoare din august 2015 până în acest moment.

Pe data de 17 aprilie preţul acţiunii emitentului stagna, pe fondul unui volum de 4,58 de milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 15,9 milioane de unităţi, în timp ce pe 18 aprilie cotaţia SNP urca cu 1,62%, cea mai mare apreciere din intervalul avut în vedere, în contextul unui rulaj de doar 3,05 milioane de titluri.

Anul trecut, profitul net preliminar al SNP la nivel de grup a fost de 2,491 de miliarde de lei, în creştere cu 140% faţă de cel din 2016, de 1,043 miliarde de lei. Conducerea companiei petroliere a propus distribuirea unui dividend de 0,02 lei/acţiune, ceea ce implică o rată de distribuire din profitul net de 45%, însumând circa 1,1 miliarde de lei.

Raportat la preţul de închidere al acţiunii SNP din data de 24 aprilie, de 0,3585 lei/unitate, randamentul brut al dividendului oferit este 5,58%.

Grupul austriac OMV este principalul acţionar al companiei petroliere, cu o deţinere de 51%, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din SNP.

Ponderea acţiunilor SNP în indicii BET şi BET-XT, care au urcat cu 0,81% şi 0,58%, în raport cu moneda euro, în perioada 17 - 24 aprilie este de 16,25%, respectiv 14,53%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,75%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Toţi emitenţii ce intră în componenţa sa au suferit scăderi, în perioada 17 - 24 aprilie, cea mai mică depreciere, de 0,38%, fiind consemnată de titlurile Fondul Proprietatea (FP).

Marţi, 24 aprilie, preţul acţiunilor FP urca cu 0,73%, pe fondul unui volum de circa 0,98 milioane de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 4,62 milioane de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Cemacon (CEON), cu un avans de 9,39%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc titlurile SNP, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Patria Bank (PBK), care au beneficiat de o creştere de 2,78%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 16 - 23 aprilie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 1,96%.

Pe locul al doilea în acest top se află Active Dinamic, cu o creştere de 0,94%, iar pe cel de al trilea, titlurile ETF-BET Tradeville, a căror rentabilitate a fost de 0,46%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,2%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea euro­peană, a scăzut, în intervalul 17 - 24 aprilie, cu 0,07%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,03%.

Cu o creştere de 23,65%, raportat la moneda euro, în intervalul 17 ­ 24 aprilie, preţul criptovalutei Bitcoin atinge cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie a anului curent.

Matthew Newton, analist în cadrul eToro preciza că aprecierea preţului monedei digitale din ultima perioadă poate fi un rezultat al încheierii sezonului fiscal din Statele Unite ale Americii, conform site-ului "coindesk.com"

Totuşi, analistul estimează că preţul Bitcoin trebuie să mai crească pentru a atrage mai mulţi cumpărători din zona "mainstream" (de masă), adaugă sursa menţionată.

"Conform analizei noastre, este important ca Bitcoin să continue pe această traiectorie (n.r. de creştere); spargerea nivelului de 12.000 de dolari, pentru prima dată din ianuarie (n.r. 2018), va reprezenta un potenţial punct de cotitură", a spus analistul citat de "coindesk.com".

Din punct de vedere tehnic, cotaţia Bitcoin încă se află pe un trend descendent pe termen lung, preţul criptomonedei tranzacţionându-se sub media mobilă simplă (instrument folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui instrument financiar) de 200 de zile, ce defineşte acest orizont de timp.

În ultima săptămână, Bitcoin s-a înscris pe o tendinţă ascendentă pe un orizont de timp mediu, depăşind media mobilă simplă de 50 de zile, folosită pentru definirea acestui termen.

Trebuie menţionat că moneda digitală se află cu mult sub valoarea maximă atinsă la finalul anului trecut, de aproape 20.000 de dolari.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.280 de dolari

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 157,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

 Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb