Cotaţia aurului a marcat o creştere de 1,64%, în intervalul 17 - 24 septembrie, într-un raliu în care preţul metalului galben a revenit la pragul de 1.530 de dolari/uncie, după ce în finalul lunii august a început o tendinţă descendentă pe termen scurt, de la maximul ultimilor şase ani - 1.550 de dolari/uncie -, pe fondul unei rotaţii generale în active mai riscante catalizată de detensionarea relaţiilor SUA-China.
Raliul recent a fost un ricoşeu dintr-un suport (prag ce acţionează ca o barieră împotriva scăderii preţului) situat la 1.485 de dolari, un minimum al ultimelor şapte săptămâni, parcursul ascendent fiind demarat pe fondul informaţiilor de vineri, 20 septembrie, conform cărora delegaţia chineză aflată la Washing-ton pentru negocieri şi-a redus vizita prin anularea unei plimbări la o fermă din Montana. Ştirea a dus la închiderea în teritoriul negativ al indicilor bursieri americani şi la o creştere de 1,13% pentru cotaţia aurului.
Veştile negative au urmat luni, când a fost publicat indicele Purchasing Manager's Index (PMI) din Germania, ce arăta că recesiunea din sectorul manufacturier a început să se extindă şi în sectorul serviciilor, cererea locală marcând o uşoară slăbire. Evoluţia vine să confirme parţial recesiunea tehnică din Germania şi să pună presiune pe factorii de decizie de la Berlin pentru stimularea fiscală a economiei cu cea mai mare centralitate din Uniunea Europeană.
În ziua de marţi, 24 septembrie, în dis-cursul său de la tribuna Naţiunilor Unite, preşedintele american Donald Trump a luat la ţintă din nou China după detensionarea iniţială din ultimele două săptămâni, atacând modelul economic al chinezilor şi afirmând că nu va accepta un tratat comercial dăunător (parţial) pentru SUA. La aceasta s-au adăugat date dezamăgitoare în privinţa încrederii consumatorilor americani şi anunţul lui Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, conform căreia Partidul Democrat va declanşa procedura de terminare forţată a mandatului lui Trump (eng. impeachment). Procedura vine în noul scandal în care Trump este acuzat de Partidul Democrat că l-ar fi forţat pe preşedintele ucrainian să demareze o anchetă ce l-ar viza pe fiul fostului vicepreşedinte şi contracandidat democrat la alegerile din 2020, Joe Biden.
"Aurul îşi păstrează avansul din zilele precedente din cauza evenimentelor ce par să fi lovit dolarul şi apetitul de risc (al investitorilor)", a precizat pentru Reuters Craig Erlam, analist la casa de brokeraj OANDA, adăugând, cu privire la scandalul din Statele Unite: "Vom avea foarte multe declaraţii în următoarele zile care vor afecta apetitul la risc".
La rândul lor, analiştii de la OCBC arată într-o notă adresată investitorilor: "Pe termen scurt, incertitudinile economice şi geopolitice sunt aşteptate să sus-ţină preţul aurului şi chiar să le impulsioneze la 1.600 de dolari/uncie".
Din punct de vedere tehnic, preţul metalului galben se află, pe graficul zilnic, pe o tendinţă ascendentă pe termen scurt, mediu şi lung, aurul tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 20, 50 şi 200 de zile, care definesc acest orizont de timp.
Vânzările în pieţele de acţiuni internaţionale continuau ieri în Europa şi Asia, la ora redactării, în timp ce cotaţiile futures din pieţele americane erau doar într-o uşoară scădere. La rândul său, preţul aurului era ieri în stag-nare, în jurul nivelului de 1.530 de dolari/uncie.
În piaţa noastră de capital, indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 2,06%, în perioada 17 - 24 septembrie, iar indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o creştere de 2,02%, în raport cu moneda euro.
Cea mai bună evoluţie din cadrul aces-tor două coşuri de acţiuni a fost avută de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care au urcat cu 5,76%, în intervalul menţionat.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a fost coşul de acţiuni care a marcat cel mai bun avans, de 2,09%, în raport cu moneda unică europeană, iar cel mai bun parcurs din cadrul referinţei pieţei a fost bifat de acţiunile FP, a căror cotaţie a marcat un salt de 5,6%, în perioada 17 - 24 septembrie.
Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada avută în vedere, de acţiunile SFG, în timp ce pe locul secund al acestui clasament se găsesc titlurile Turbomecanica (TBM), a căror apreciere a fost de 4,95%.
Ultima treaptă a acestui podium este ocupată de titlurile Romgaz (SNG), care au crescut cu 4,78%, în intervalul analizat.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 16 - 23 septembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au crescut cu 2,92%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI Audas Piscator, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 2,71%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 2,4%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 17 -24 septembrie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,25%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 16,13 %, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,28%, în perioada 17 - 24 septembrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu 14,3%, în apropierea nivelului de circa 8.280 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 150 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.