Avansul de 4,67% din ultima săptămână, în raport cu moneda euro, plasează acţiunile companiei ce activează în domeniul dezvoltării şi promovării imobiliarelor Impact Developer & Contractor (IMP) pe primul loc în clasamentul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul de timp menţionat.
În această perioadă, cotaţia IMP a urcat în majoritatea zilelor, oscilaţiile preţului acţiunii situându-se între o creştere de 4,37%, pe data de 24 noiembrie, pe fondul unui volum de 31.500 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 20.250 de unităţi şi o scădere de 2,91%, apărută pe data de 21 noimebrie, când au fost schimbate 19.374 de titluri.
În intervalul 20 noiembrie - 24 noiembrie, societatea şi-a răscumpărat 24.200 de acţiuni, în valoare de 24.852 de lei, potrivit informaţiilor transmise de emitent către bursă. De asemenea, între 15 noiembrie şi 17 noiembrie, compania a cumpărat 10.600 de titluri IMP, în valoare de 10.992 de lei.
Achiziţiile fac parte din programul aprobat de către acţionarii IMP pe data de 15 iunie 2017, privind răscumpărarea de către societate a cel mult 7 milioane de acţiuni, reprezentând maximum 2,52% din capitalul social, la preţul minim de 0,6 lei/acţiune şi un preţ maxim egal cu valoarea cea mai mică dintre (a) 1,5 lei şi (b) valoarea cea mai mare dintre preţul ultimei tranzacţii independente şi preţul cel mai ridicat din momentul respectiv al ofertei de achiziţionare. Valoarea agregată a programului de răscumpărare este de până la 10,5 milioane de lei, programul urmând să se deruleze pentru o perioadă de maxim 2 ani.
Acţiunile răscumpărate vor fi folosite parţial pentru alocarea către angajaţi şi/sau administratori şi/sau directori şi parţial în scopul anulării lor şi reducerii corespunzătoare a capitalului social.
În trimestrul al treilea din 2017, dezvoltatorul imobiliar a înregistrat venituri operaţionale de 101,9 milioane de lei, cu 17% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar profitul net a fost de aproximativ 13,5 milioane de lei, în scădere cu circa 52% faţă de perioada similară din 2016, când valoarea acestui indicator a fost de 27,9 milioane de lei.
Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 4,35%, în timp ce poziţia a treia este ocupată de titlurile Transelectrica (TEL), a căror creştere a fost de 3,47%, în perioada analizată.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 5,09%, în intervalul 17 noiembrie - 24 noiembrie.
Duminică, 26 noiembrie, cotaţia monedei digitale a depăşit, pentru prima dată în cei aproximativ nouă ani de la apariţie, pragul de 9.000 de dolari pe unitate. Valoarea maximă atinsă de Bitcoin până ieri, la ora 12:00, era de 9.732,76 de dolari, conform indicelui CoinDesk Price Index (BPI), ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume.
Moneda digitală a crescut de zece ori de la începutul acestui an, iar de la debutul lunii octombrie cotaţia Bitcoin şi-a dublat valoarea, potrivit Reuters.
Aprecierea preţului criptomonedei din ultimele luni a fost ajutată de anunţul conform căruia cea mai mare bursă de derivate din lume, Chicago Mercantile Exchange (CME), va începe să ofere contracte futures având drept activ suport moneda virtuală. Săptămâna trecută, compania declara că aceste contracte vor fi lansate până la sfârşitul anului, fără a menţiona o dată precisă, menţionează sursa citată.
Potrivit indicelui BPI, luni, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.520 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 158,85 miliarde de dolari, conform site-ului "coinmarketcap.com".
Odată cu aprecierea cotaţiei Bitcoin, valoarea pieţei criptomonendelor a depăşit, pentru prima dată în istorie, 300 de miliarde de dolari, notează site-ul "coindesk.com". Peste jumătate din această valoare este dată de Bitcoin, în timp ce Ethereum, cea de-a doua criptomonedă din punctul de vedere al capitalizării, deţine o pondere de circa 15% din piaţa monedelor virtuale, cu o capitalizare de aproape 46 de miliarde de dolari.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,44%, în intervalul 17 noiembrie - 24 noiembrie, cea mai bună evoluţie dintre toate coşurile de acţiuni analizate.
Din cadrul acestuia, cel mai bun comportament a fost marcat de acţiunile SIF2.
Vineri, 24 noimebrie, preţul titlurilor SIF2 a crescut cu 0,3%, fiind transferate 128.310 titluri, sub media celor 20 de zile anterioare de aproximativ 1,2 milioane de unităţi.
Ponderea acţiunilor SIF2 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 18,51%.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,01%, în perioada menţionată, în raport cu moneda euro.
Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie, în intervalul luat în considerare, a fost marcată de acţiunile IMP, a căror pondere în indicele extins este de 0,24%.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, s-a depreciat, în perioada 17 noiembrie - 24 noiembrie, cu 0,16%, în raport cu moneda euro.
În continuare, cel mai bun comportament din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei este dat de acţiunile TEL.
Vineri, 24 noiembrie, cotaţia TEL a stagnat, pe fondul unui rulaj de doar 3.213 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile, de circa 41.940 de unităţi.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 16 noiembrie - 23 noiembrie, este condus de titlurile BRD Index, cu o apreciere de 1,01%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI Star Next, ce a înregistrat o creştere de 0,77%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Napoca, care au urcat cu 0,73%.
Cotaţia aurului a scăzut cu 0,12%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,29%, în intervalul de timp precizat.
Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul 17 noiembrie - 24 noiembrie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,25%, în perioada menţionată.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.