CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 MAI -18 IUNIE Apreciere de 12,66% pentru acţiunile "Erste Bank"

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 iunie 2014

Apreciere de 12,66% pentru acţiunile "Erste Bank"

Acţiunile "Erste Bank" (EBS) s-au apreciat cu 12,66%, în perioada 18 mai - 18 iunie, raportat la moneda euro, ocupând poziţia a treia în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti.

Totodată, acţiunile BRD au înregistrat o creştere de 9,43%, care le-au plasat drept cele mai profitabile titluri din cadrul indicilor BET şi BET-XT.

"Evoluţia bună a titlurilor bancare din ultima lună este o consecinţă a ultimei decizii BCE de a reduce dobânda de referinţă", este de părere Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Domnia sa ne-a declarat: "Scăderea dobânzilor şi introducerea în premieră a dobânzii negative pentru plasamentele pe care le fac băncile comerciale la Banca Centrală Europeană a creat aşteptări optimiste investitorilor în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor din domeniul bancar".

Erste Group a raportat pentru primul trimestru un profit net de 103,3 milioane euro, în scădere cu 41,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce activele nete au coborât cu 4,36%, la 203,9 miliarde euro, potrivit raportului financiar al băncii.

Magda Sirghe, analist "Tradeville", ne-a declarat: "Deşi compania de rating Moody's a menţinut perspectiva negativă asupra sistemului bancar austriac, managementul Erste Group Bank AG (EBS) a transmis un mesaj pozitiv acţionarilor cu ocazia adunării generale din 21 mai, mizând pe îmbunătăţirea condiţiilor de afaceri la nivelul băncilor europene în următoarele şase luni. De asemenea, a amintit şi o posibilă majorare a dividendului oferit acţionarilor până la nivelul celui al anilor de dinaintea crizei financiare, fără a specifica însă perioada de timp necesară pentru a se ajunge acolo. Cu toate acestea perspectivele asupra anului în curs au rămas neschimbate, respectiv obţinerea unui profit operaţional stabil şi o diminuare a costului net al riscului de credit cu până la 5%".

BRD Societe Generale a avut în primul trimestru un profit net de 37,48 milioane lei, de 2,8 ori mai mare decât rezultatul din martie 2013 (13 milioane lei), pe fondul scăderii semnificative a costului net al riscului, care a compensat reducerea veniturilor din dobânzi.

În opinia doamnei Magda Sirghe, evoluţia cotaţiilor titlurilor BRD a reflectat rezultatele pozitive raportate de emitent pentru T1 2014, care vin după ce managementul şi-a arătat, în a doua jumătate a anului trecut, dorinţa de a curăţa bilanţul de creditele neperformante chiar dacă aceasta înseamnă provizioane importante: "Astfel, dezamăgirea din trecut a investitorilor pare să fie lăsată treptat în urmă. Cu o structură bilanţieră întărită, BRD poate profita şi de direcţia economiei locale (care se prefigurează a fi una pozitivă) urmând, în această situaţie, să poată menţine un trend pozitiv al rezultatelor financiare. Cum BRD este o bancă de anvergură pe piaţa locală, suntem de părere că investitorii încep să ia acest scenariu în considerare, motiv pentru care am putut vedea o evoluţie pozitivă a acţiunilor băncii în ultima lună".

Topul randamentelor, în perioda analizată, este condus de acţiuni cu o lichiditate mai mică, "Turbomecanica" (TBM) şi "Electroputere" (EPT), care s-au apreciat cu 29,14%, respectiv 20,16%.

Indicii bursieri au înregistrat evoluţii pozitive, în perioada analizată.

Astfel, indicele BET, care urmăreşte cele mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 6,02%, în perioada 18 mai - 18 iunie, iar indicele extins BET-XT a crescut cu 4,74%.

Indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, BET-FI a înregistrat o creştere de 1,09%, în perioada analizată.

Titlurile SIF2 Moldova au avut cea mai bună performanţă din BET-FI (+3,05%).

Nextebank a oferit, în continuare, cel mai bun randament al depozitelor în lei, de +0,84%, iar Marfin Bank, cel mai bun randament pentru depozitele în euro, de + 0,21%.

Aurul a scăzut, în perioada 18 mai - 18 iunie 2014, cu 0,79% faţă de euro, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,53% faţă de euro.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cele mai bune plasamente au fost reprezentate de fondurile care urmăresc evoluţia indicilor bursieri.

Titlurile BT Index Austria ATX au avut cea mai bună performanţă (+6,54%), fiind urmate de BT Index România ROTX (+5,66%) şi ETF-BET Tradeville (+4,57%).

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb