Titlurile Turbomecanica Bucureşti (TBM), ce au marcat un avans al cotaţiei de 3,66%, în raport cu moneda euro, în intervalul 19 - 26 august, se situează pe poziţia a treia în topul rentabilităţilor acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.
Este un parcurs ce a apărut în condiţiile în care emitentul a raportat, în 14 august, un profit net în creştere cu 21,9%, în primele şase luni ale acestui an, la 14,47 milioane de lei de la 11,87 milioane de lei în perioada similară a anului anterior.
Cifra de afaceri a Turbomecanica, companie ce activează în industria aeronautică, a urcat cu 9,77%, după primele şase luni ale anului 2019, până la circa 51,52 milioane de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare au scăzut uşor, 1,42%, la 40,39 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
În aceste condiţii, pentru primul semestru din acest an, TBM a obţinut un rezultat operaţional de 17,75 milioane de lei, faţă de un profit operaţional de de 15,49 milioane de lei, după primele şase luni ale anului trecut. Pierderea financiară a companiei s-a redus cu 33,4%, de la 1,34 milioane de lei la 0,89 milioane de lei la 30 iunie 2019.
Pentru cele şase şedinţe din perioada analizată, cotaţia TBM a oscilat între o apreciere de 2,56%, apărută în data de 23 august, cu un volum situat mult peste media ultimei luni de tranzacţionare, la 1,21 milioane de acţiuni faţă de o medie de 0,19 milioane de unităţi, şi o scădere de 0,65%, înregis-trată în data de 19 august, pe fondul unui rulaj de 0,135 milioane de titluri.
Din perspectivă tehnică, preţul acţiunii TBM se situează pe o tendinţă ascendentă pe graficul zilnic pe termen scurt şi lung, cotaţia emitentului tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 20 şi 200 de zile, relevante pentru aceste orizonturi de timp.
Însă, pe termen mediu, cotaţia TBM se găseşte după evoluţia recentă exact sub media mobilă simplă de 50 de zile, pragul determinat de aceasta fiind de asemenea o rezistenţă importantă, (barieră de preţ care acţionează împotriva creşterii preţului unui activ cotat) reconfigurată în ultimele şase săptămâni.
De la începutul anului şi până în data de 26 august, cotaţia emitentului se situează în topul randamentelor cotaţiei, afişând o creştere de 39,55%, în raport cu moneda euro.
Rezistenţa se găseşte la pragul de 0,32 lei/titlu, în timp ce primul suport se află la 0,286 lei/unitate, iar cel de-al doilea la 0,28 lei/unitate.
Cel mai mare acţionar al societăţii, cu o deţinere de 25,92%, este Radu Viehmann, directorul general al emitentului, în timp ce Dana Maria Ciorapciu, are 15,16% din capitalul social al Turbomecanica.
Valoarea de piaţă a companiei este de circa 117,85 milioane de lei.
Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în 19 - 26 august, s-au clasat titlurile IAR Braşov (IARV), care au înregistrat o creştere de 14,23%, în raport cu moneda unică europeană, iar cea de-a doua treaptă a acestui podium este ocupată de acţiunile Electroputere (EPT), cu un avans al cotaţiei de 4,84%.
Toţi cei trei indici analizaţi au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor, în perioa-da menţionată, cea mai accentuată fiind a indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a consemnat o creştere de 0,78%, în raport cu moneda unică europeană.
Preţul acţiunii SIF Muntenia (SIF4) a cres-cut cu 3,47%, în perioada analizată, cotaţia SIF4 având cel mai bun parcurs din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, în perioada menţionată.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o depreciere de 0,25%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele extins BETXT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre de capital, a marcat un recul de 0,12%.
Cea mai bună evoluţie din cadrul referinţei pieţei noastre, cu un avans de 3,42%, în perioada 19 - 26 august, a fost avută de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), în timp ce SIF4 reprezintă titlurile cu cel mai bun parcurs din rândul componentelor ce compun BET-XT.
Ponderea titlurilor SIF4 în indicele BET-FI este de 7,48%, în timp ce în indicele extins, importanţa acţiunilor SIF Muntenia este de 1,4%.
Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 16 - 23 august, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, ce au raportat o creştere de 1,39%.
Unităţile fondului YOU Invest Active EUR au avut un plus de 0,96%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile YOU Invest Active RON, care au avut un randament de 0,93%.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,81%, în perioda 19 - 26 august, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,07%, în acelaşi interval de raportare.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,1%, în perioada de raportare menţionată.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 5,23%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu 1,6%, în jurul nivelului de 10.190 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 182,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.