CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19-26 IULIE Marcel Murgoci, "Estinvest": "Creşterea preţului OMV Petrom - reacţie după o perioadă de depreciere"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 28 iulie 2017

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Creşterea preţului OMV Petrom - reacţie după o perioadă de depreciere"
  • document ataşat Evoluţia indicelui BET la BVB (aprilie 2017 - prezent)
    apasă aici pentru a descărca.

    Indicele BET, pe trend ascendent pe termen scurt

    Beneficiind de o creştere de 3,69%, raportată la moneda europeană, acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din ultima săptămână (perioada 19-26 iulie), din BET - principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul de timp menţionat.

    Potrivit domnului Marcel Murgoci, director de operaţiuni al companiei de brokeraj Estinvest, creşterea preţului acţiunii SNP reprezintă o reacţie faţă de scăderea anterioară, provocată de deprecierea preţului petrolului.

    Marcel Murgoci ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere, aprecierea cotaţiei reprezintă o corecţie pozitivă după o perioadă de depreciere. Aici am în vedere faptul că, la începutul lunii iulie, preţul de tranzacţionare se situa în jurul nivelului de 0,28 lei/acţiune, ca efect al scăderii cotaţiei petrolului pe pieţele externe".

    Totodată, în opinia directorului de operaţiuni de la Estinvest, creşterea preţului acţiunii a fost ajutată şi de aprecierea generală a pieţei din ultima perioadă.

    Pe data de 19 iulie, societatea făcea public, pe site-ul companiei, semnarea contractului de vânzare a OMV Petrom Wind Power SRL ("parcul eolian Dorobanţu") către Transeastern Power BV, o societate cu răspundere limitată înregistrată în Olanda, subsidiară deţinută în totalitate de Transeastern Power Trust, în schimbul sumei de 23 milioane de euro.

    De asemenea, în aceeaşi zi, compania anunţa demararea lucrărilor pentru noua unitate de poli-combustibili din cadrul rafinăriei Petrobrazi, bugetul de investiţii pentru acest proiect fiind de aproximativ 60 de milioane de euro, noua unitate urmând să fie funcţională la începutul anului 2019.

    În intervalul de timp analizat, cea mai mare apreciere a cotaţiei SNP a apărut pe data de 20 iulie, când titlurile au crescut cu 2,1%, pe fondul unui rulaj de 26,85 de milioane de euro, de aproape nouă ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de 3,07 milioane de acţiuni.

    Pe data de 26 iulie, preţul acţiunii companiei petroliere a scăzut cu 0,94%, fiind transferate aproape 2 milioane de titluri.

    Acţionarul majoritar al OMV Petrom este OMV Aktiengesellschaft cu 51,01% din acţiunile companiei, în timp ce statul român prin Ministerul Energiei deţine 20,64% din societate.

    Ponderea titlurilor SNP în principalul coş de acţiuni al pieţei este de 14,73%.

    Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate pe piaţa locală, a urcat cu 0,78%, raportat la moneda euro, în intervalul de timp19-26 iulie.

    Dintr-o perspectivă tehnică, BET se află pe un trend ascendent pe termen scurt, cotaţia situându-se peste media mobilă simplă de 20 de zile (instrument tehnic de identificare a trendului), a cărei pantă este ascendentă.

    Principalul suport (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) este dat de valoarea de 7.770 de puncte, în timp ce rezistenţa evidentă (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii acestuia) se găseşte în jurul valorii de 8.400 de puncte, ce se află în apropierea nivelului de retragere Fibonacci (concept de analiză tehnică ce identifică zone posibile de suport şi rezistenţă), de 61,8%.

    Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,97% în perioada 19-26 iulie, raportat la moneda euro.

    Din cadrul său, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1), al căror preţ a crescut cu 2,15%, în intervalul de timp analizat.

    Pe data de 26 iulie, titlurile SIF1 au crescut cu 0,3%, în contextul în care au fost transferate 1,27 milioane de acţiuni, de peste trei ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 341.000 de unităţi. De altfel, acţiunile societăţii de investiţii financiare au condus, în acea zi, topul lichidităţii de la BVB.

    Ponderea titlurilor SIF1 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 17,49%.

    Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,83%, în perioada 19-26 iulie, raportat la moneda euro.

    Din cadrul indicelui extins, cea mai bună evoluţie a fost cunoscută de acţiunile Turbomecanica (TBM), care s-au apreciat cu 13,31%, în intervalul de timp menţionat.

    Pe data de 26 iulie, cotaţia titlurilor TBM a crescut cu 1,54%, pe fondul unui rulaj de 329.559 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 363.000 de unităţi.

    Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada 19-26 iulie, de acţiunile Retrasib (RTRA) a căror apreciere a fost de 44,4%, în intervalul de timp analizat.

    Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor Armătura (ARM), care au urcat cu 31,36%, în perioada menţionată, iar poziţia a treia a fost ocupată de titlurile TBM.

    Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 18-25 iulie, este condus, în continuare, de titlurile Active Dinamic, cu o apreciere de 2,7%.

    Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat BT Maxim, ce a înregistrat o creştere de 1,62%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Raiffeisen România Acţiuni, care au urcat cu 1,46%.

    Cel mai bun randament la depozite bancare, în intervalul 19-26 iulie, a fost, pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

    Depozitele în lei au avut un randament de 0,15%.

    Cotaţia aurului a scăzut cu 0,3%, iar moneda naţională s-a apreciat cu 0,11% faţă de euro, în intervalul de timp menţionat.

    Preţul criptomonedei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 9,11%, în perioada 19-26 iulie.

    Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 2.220 de euro (aproximativ 10.136 lei, la cursul de schimb de joi, de 4,5656 lei, pentru un euro).

    Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 36,27 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

    Precizare:

    Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Domnule Murgoci,va dau o veste buna!.Indicele BET se afla pe o panta ascendenta,nu numai pe termen scurt,ci si pe un orizont de timp mai lung.Tehnic vorbind,se tranzactioneaza peste media mobila simpla de 200 de zile si se afla la cea de 50 de zile.Pe de alta parte,a depasit maximele din 2015,pe care le-a testat de curant,adica rezistanta din 2015 a devenit suport,dovada reactia pietei ( corectia in sus fata de scaderile recente ,de care vorbeati).Daca ma intrebati pe mine,scaderile au fost ,de fapt corectii,nu cresterile din ultimele saptamani ).Atat pe graficul daily cat si weekly BET se afla deasupra tuturor celor trei medii mobile uzuale,sa le zic asa ,de 20,de 50 si de 200...SNP ,pe termen mai scurt,incepand cu octombrie 2016 are un trend ascendent pe graficul zilnic ,deasupra tuturor celor 3 medii mobile de care vorbeam.Pe cel weekly,o stabilizare a pretului deasupra 0.36 si ,implicit ,a mediei mobile de 200 de unitati,inseamna semnal si pe termen lung de trend ascendent.

      Un tablou complet e atunci cand ''atasam '' si graficele saptamanale,altfel vorbim de corectii la scaderi,care ,de fapt,ele erau corectii la trendul ascendent . 

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    23 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb