CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 20-27 IULIE Marius Pandele, "Prime Transaction": "Evoluţia SIF1, în ton cu cea a celorlalte componente din BET-FI"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 31 iulie 2017

Marius Pandele, "Prime Transaction": "Evoluţia SIF1, în ton cu cea a celorlalte componente din BET-FI"

Cu o creştere a preţului de 1,26% în ultima săptămână (intervalul de timp 20-27 iulie), acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din componenţa indicelui societăţilor de investiţii financiare, BET-FI, în perioda de timp menţionată.

În opinia domnului Marius Pandele, analist financiar în cadrul firmei de brokeraj Prime Transaction, motivele pentru care evoluţia SIF1 este superioară celorlalte SIF-uri sunt discountul superior faţă de activul net unitar şi calitatea portofoliului. Totuşi, domnia sa subliniază faptul că, în intervalul de timp menţionat, evoluţia SIF1 se află în ton cu cea a celorlalte componente ale indicelui BET-FI.

Marius Pandele ne-a declarat: "Evoluţia acţiunilor din indicele BET-FI a fost destul de uniformă, astfel încât aprecierea mai mare a SIF Banat Crişana nu iese în evidenţă în această perioadă. Cel mai important motiv pentru care acţiunile SIF1 cresc mai mult decât ale altor SIF-uri este discount-ul mai mare raportat la activul net unitar, mai ales în condiţiile în care calitatea portofoliului este mai bună decât la majoritatea celorlalte societăţi de investiţii financiare".

Potrivit raportului publicat tot de Prime Transaction pe data de 14 iulie, discountul la care se tranzacţionau acţiunile SIF1 comparativ cu activul net unitar la 31 mai era de 54,4%. De asemenea, brokerii estimau un preţ ţintă pentru societate de aproximativ 3,05 lei/acţiune, evaluările pentru celelalte componente ale indicelui BET-FI fiind mai puţin optimiste.

În intervalul de timp analizat, cotaţia SIF1 a crescut în fiecare zi, aprecierile fiind relativ scăzute, cea mai mare, de 0,6%, fiind consemnată în data de 27 iulie, în contextul unui volum de tranzacţionare de 86.054 de unităţi.

Cu o zi în urmă, pe data de 26 iulie, cotaţia SIF1 a atins un nou maxim postcriză, de 2,03 lei/acţiune, preţul închizând la valoarea de 1,998 lei/titlu, pe fondul unui volum de 1,27 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 342.000 de unităţi.

Pe data de 24 iulie, au avut loc transferuri cu titluri SIF1 de 4,23 milioane de acţiuni, cea mai mare valoare din septembrie 2013.

De asemenea, pe data de 25 iunie, a existat o tranzacţie pe piaţa "deal", de un milion de acţiuni.

Referitor la rulajul mare din această perioadă, analistul Prime Transaction ne-a transmis: "Privitor la volume, e dificil de spus care sunt motivele, deoarece nu au existat nici ştiri care să genereze un interes mai mare decât de obicei şi nici tranzacţii ale persoanelor iniţiate care să explice tranzacţia deal sau vârfurile de tranzacţionare".

Din punct de vedere tehnic, cotaţia SIF1 se găseşte pe un trend ascendent atât pe termen scurt (în general, termenul scurt este asociat cu o perioadă de până în trei săptămâni) cât şi pe termen mediu (de obicei, o perioadă de până în trei luni).

Ponderea SIF1 în indicele BET-FI, care a urcat cu 0,53% în perioada 20-27 iulie, este de 17,59%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB s-a depreciat, în perioada 20-27 iulie, cu 0,6%, raportat la moneda euro.

Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei româneşti, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de acţiunile Digi Communications NV (DIGI), care s-au apreciat cu 2,24%, în intervalul de timp menţionat.

Marţi, 25 iulie, compania anunţa că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dispus, cu privire la RCS&RDS, punerea în mişcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani. De asemenea, procurorii au mai cerut punerea în mişcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani la Integrasoft SRL, una dintre filialele RCS&RDS. Tot, în aceeaşi zi, DNA a confirmat instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a două bunuri imobile ce aparţin RCS&RDS până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei (aproximativ 3 milioane de euro). Digi Communications NV este compania mamă a RCS&RDS.

Pe data de 21 iulie, compania anunţa că filiala sa din Ungaria, DIGI Tavközlesi es Szolgaltato Kft. (Digi HU), a încheiat un contract de cumpărare acţiuni pentru achiziţia a 99,99% din capitalul social şi drepturile de vot a Invitel Tavközlesi Zrt (Invitel), tranzacţia fiind realizată la un preţ de 140 de milioane de euro.

Cu o zi înainte, preţul acţiunii DIGI s-a apreciat cu 2,51%, cea mai mare creştere din perioada analizată, în contextul unui rulaj de 165.797 de titluri, de peste trei ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de circa 45.700 de unităţi. Totodată, acesta reprezintă şi cel mai mare volum înregistrat în intervalul de timp analizat.

Tot în aceeaşi zi, au avut loc şi două tranzacţii cu acţiuni DIGI pe piaţa "deal", însumând 114.000 de titluri, la un preţ mediu de 39,9 lei/unitate, mai mic decât cel din piaţa "regular", 40,1 lei/acţiune.

Joi, 27 iulie, preţul acţiunii a scăzut cu 0,24%, pe fondul unui rulaj relativ scăzut, de 9.962 de titluri.

Ponderea titlurilor societăţii în indicele BET este de 4,48%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 0,41%, în perioada 20-27 iulie, raportat la moneda euro.

Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o, din nou, acţiunile Turbomecanica (TBM), care au crescut cu 11,89%, în intervalul de timp menţionat.

Pe data de 27 iulie, cotaţia titlurilor TBM a scăzut cu 0,51%, pe fondul unui rulaj de 139.868 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de peste 350.000 de unităţi.

Trebuie menţionat că, dintre toate componentele indicelui BET-XT, titlurile TBM au cea mai redusă pondere, de doar 0,08%.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada 20-27 iulie, de acţiunile Armătura (ARM) a căror apreciere a fost de 15,52%, raportată la moneda euro.

Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor TBM, iar poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au crescut cu 10,71%, în perioada menţionată.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 19-26 iulie, este condus, în continuare, de titlurile Active Dinamic, cu o apreciere de 2,48%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat FDI Audas Piscador, ce a înregistrat o creştere de 1,66%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 1,3%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în intervalul 20-27 iulie, a fost, pentru cele în lei, de 0,03%, la Bancpost, iar depozitele în euro au avut un randament de 0,02%.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,04%, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu euro a rămas neschimbat, în intervalul de timp menţionat.

Preţul criptomonedei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 6,6%, în perioada 20-27 iulie.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 2.350 de euro (aproximativ 10.706 lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,558 lei, pentru un euro).

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 38,61 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb