CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 20 - 27 MARTIE Electrica - performerul de la BVB, după publicarea proiectului de modificare a OUG 114

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 29 martie 2019

Electrica - performerul de la BVB, după publicarea proiectului de modificare a OUG 114

Publicarea în dezbatere publică a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, care are în vedere ameliorarea măsurilor din OUG 114/2018, a propulsat acţiunile furnizorului de energie Electrica (EL) pe prima poziţie în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cotaţia EL înregistrând o creştere de 7,81%, în perioada 20 - 27 martie, în raport cu moneda euro.

În ceea ce priveşte domeniul energetic, proiectul de modificare a OUG 114, publicat pe 26 martie, prevede creşterea ratei reglementate de rentabilitate (RRR) pentru perioada 2019 - 2024 cu aproape 22%, de la 5,66% (redusă iniţial, în decembrie 2018, de la 7,7%) la 6,9%, atât pentru distribuţia de gaze, cât şi pentru cea de electricitate.

RRR reprezintă un parametru foarte important, luat în considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distribuţie concesionari, potrivit ANRE, iar stabilirea acestui indicator prin lege, nu prin ordinul ANRE, are potenţialul de a asigura o mai mare predictibilitate pentru distribuitorii de energie. Proiectul de Ordonanţă este aşteptat să fie aprobat în şedinţa de Guvern de astăzi.

În acest context, în şedinţa din 27 martie, cotaţia EL a cunoscut un salt de 4,14%, apărut pe fondul unui rulaj de 351.248 de titluri, cel mai mare din luna februarie încoace, de aproximativ 2,5 ori peste media ultimei luni de tranzacţionare, situată la 108.022 de unităţi.

Totodată, în restul celor cinci zile bursiere cuprinse în intervalul menţionat, preţul acţiunii emitentului s-a tranzacţionat exclusiv în creştere, între o apreciere de 1,54%, consemnată în data de 25 martie, în contextul unui volum de 109.499 de titluri, respectiv o altă apreciere de 0,76%, înregistrată în şedinţa din 26 martie, când schimburile cu titlurile emitentului au însumat 189.120 de unităţi.

Cu excepţia şedinţei din 22 martie, când preţul acţiunii Electrica s-a apreciat cu 0,78%, rulajul cu EL s-a situat constant, deşi nu puternic, deasupra mediei celor 20 de zile anterioare.

Din punct de vedere tehnic, în urma evoluţiei înregistrate în perioada 20 - 27 martie, preţul titlurilor EL a intrat pe o tendinţă ascendentă, atât pe termen mediu şi scurt, cât şi pe termen lung, cotaţia tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ cotat) de 20, 50 şi 200 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp pe graficul zilnic.

În data de 25 aprilie, acţionarii Electrica vor trebui să voteze distribuirea unui dividend de 0,73 lei/acţiune, care, la ultima cotaţie de miercuri, de 11,08 lei, oferă investitorilor un randament de 6,5%.

În anul 2018, Electrica a obţinut un profit net individual de 298 milioane de lei, în creştere cu 15,4% faţă de anul anterior, din care emitentul va distribui sub formă de dividende suma de 247,5 milioane de lei, diferenţa urmând să fie reţinută la nivelul companiei ca sursă proprie de finanţare pentru alte proiecte.

Anterior creşterii RRR, conducerea Electrica avea preconizat un profit net individual de 195 milioane de lei pentru 2019, directorul general Corina Popescu declarând într-o conferinţă de presă că doar prin reducerea RRR cu 2% din decembrie 2018 Electrica urma să piardă circa 100 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a companiei se ridică la circa 3,83 miliarde de lei.

Pe poziţia a doua în topul celor mai mari aprecieri de la BVB, în intervalul 20 - 27 martie, se situează acţiunile Romgaz (SNG), a căror cotaţie a urcat cu 5%, în raport cu moneda euro, podiumul rentabilităţilor bursei noastre fiind completat de titlurile Turbomecanica (TBM), ce au urcat cu 4,43%.

Indicele BET, ce include în structura sa cele mai lichide şaisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF­urilor, a urcat cu 1,24%, în perioada 20 - 27 martie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,05%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile EL a căror pondere în principalul indice al pieţei este de 4,43%, în timp ce pentru indicele extins importanţa acţiunilor emitentului este de 4,21%.

Indicele sectorului financiar BET-FI a marcat o scădere marginală de 0,04%, în perioada 20 - 27 martie, cel mai mare avans din cadrul său fiind avut de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a crescut cu 0,62%, în intervalul menţionat.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 19 - 26 martie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 1,18%.

Pe următoarele două locuri în acest top se află unităţile de fond ale OTP Real Estate & Construction, care s-au apreciat cu 1,16% şi BT Index Romania ROTX, a căror creştere a fost de 1,12%.

Cotaţia aurului a cunoscut o apreciere de 1,74%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o scădere de 0,03%, în intervalul 20 - 27 martie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei nu ar fi adus niciun câştig sau nicio pierdere.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut o creştere de 1,2%, în perioada 20 - 27 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 4.010 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 71,79 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb