CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 - 28 MARTIE Zentiva urcă pe poziţia a doua în topul randamentelor de la BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 aprilie 2019

Zentiva urcă pe poziţia a doua în topul randamentelor de la BVB

Înregistrând o creştere a cotaţiei de 6,67%, în intervalul 21 - 28 martie, în raport cu moneda euro, acţiunile Zentiva Bucureşti (SCD) reprezintă titlurile cu a doua cea mai bună evoluţie din rândul emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Parcursul acţiunii SCD se datorează, îndeosebi, unui salt de 6,18%, apărut în şedinţa din 28 martie, pe fondul unui rulaj de 2.410 titluri, peste media ultimei luni de tranzacţionare, situată la un nivel de circa 1.500 de unităţi, în contextul în care la mijlocul zilei bursiere, Zentiva a notificat piaţa cu privire la încheierea cu Sanofi Romania a contractului de transfer a activităţii de distribuţie (inclusiv marketing şi vânzare) de produse farmaceutice generice de la fostul acţionar majoritar către companie.

În data de 7 martie 2019, acţionarii acţionarii Zentiva aprobaseră contractul în valoare de 46,14 milioane de lei, reprezentând peste 10% din cifra de afaceri a producătorului de medicamente, acesta incluzând atât relaţiile comerciale încheiate anterior de către Sanofi, cât şi registrele şi evidenţele aferente activităţii de distribuţie.

Totodată, în şedinţa din 27 martie, Zentiva a anunţat printr-un comunicat remis BVB că a încheiat cu filiala din Cehia un contract pe perioadă nedeterminată privind acordarea unei licenţe "neexclusive şi netransferabile, aplicabilă global", în legătură cu anumite drepturi de proprietatea intelectuală ale Zentiva Bucureşti, precum şi pentru furnizarea de către SCD a unor produse farmaceutice. Cu această ocazie, emitentul a mai notat că are de încasat de la societatea afiliată din Cehia creanţe de 75,43 milioane de lei, în timp ce creanţele de plătit faţă de filiala respectivă se ridică la 16,16 milioane de lei.

În restul celor cinci zile bursiere cuprinse în intervalul 21 - 28 martie, cotaţia SCD a fluctuat între două aprecieri de 0,81%, consemnate în şedinţele din 22 martie şi 27 martie, pe fondul unor rulaje de 55 titluri, respectiv 4.193 de acţiuni, şi o depreciere de 0,54%, înregistrată în ziua de 25 martie, când volumul tranzacţionat cu titlurile emitentului a fost de 681 de unităţi.

Amintim că la începutul lunii octombrie 2018, emitentul a anunţat finalizarea procesului de separare de Sanofi, Zentiva fiind cumpărată de fondul american Advent International pentru suma de 1,9 miliarde de euro, în urma negocierilor începute în luna aprilie a anului anterior şi încheiate în data de 28 iunie 2018.

De asemenea, în perioada 18 decembrie 2018 - 11 ianuarie 2019, cehii de la Zentiva Group, ce controlează Zentiva Bucureşti, au derulat o ofertă publică de preluare obligatorie a societăţii, în care au reuşit să achiziţioneze numai 0,2 milioane de acţuni SCD (reprezentând 0,048% din capitalul Zentiva Bucureşti) cu mult sub cele 28,046 milioane de titluri (6,73% din capitalul Zentiva Bucureşti), pentru cât a fost lansată operaţiunea de piaţă, ce reprezintă numărul de acţiuni aflate în circulaţie şi care nu se află în proprietatea Zentiva Group şi a persoanelor cu care acţionează în mod concertat.

După încheierea operaţiunii de piaţă, care s-a derulat la preţul de 3,7452 lei/titlu, procentul deţinut de ofertant şi persoanele cu care acţionează concertat este de 93,32% din capitalul Zentiva Bucureşti, sub pragul de 95%, care-i permite delistarea companiei de la BVB.

În 2018, compania a obţinut un profit net de 247,83 milioane de lei, de aproape trei ori mai mare decât cel realizat în 2017, de 86,3 milioane de lei, rezultat influenţat în special de veniturile înregistrate din vânzarea unui portofoliu de produse (licenţe Consumer Healthcare - CHC) către Sanofi. Totodată, cifra de afaceri a societăţii a marcat o scădere de 9% faţă de cea înregistrată în anul precedent.

Compania, a cărei valoare de piaţă se ridică la 1,64 miliarde de lei, va propune acţionarilor repartizarea întregului profit net realizat în 2018 către contul de rezerve.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul 21 - 28 martie, este condus de acţiunile Electrica (EL), ce au urcat cu 6,9%, în raport cu moneda euro, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Ropharma (RPH), al căror avans pentru perioada menţionată este de 6,11%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 0,49%, în perioada menţionată, în timp ce indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o creştere de 0,37%.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, titlurile SFG sunt cele ce au bifat cel mai bun parcurs în perioada avută în vedere.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o depreciere de 0,62%, în intervalul 21 - 28 martie, FP fiind singurul emitent din cadrul indicelui financiar care a marcat o creştere în perioada menţionată, de 0,35%.

Ponderea acţiunilor FP în indicele BET-FI este de 30,68%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 21 - 28 martie, este condus de titlurile Fortuna Classic, care au crescut cu 2,75%.

Pe poziţia a doua a acestui top se găsesc unităţile fondului Active Dinamic, care au avut un avans de 1,28%, podiumul acestui clasament fiind completat de fondul BT Index Romania ROTX, ale cărui titluri s-au apreciat cu 1,12%.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,54%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,09%, în intervalul 21 - 28 martie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 2,23%, în perioada 21 - 28 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, la ora 16:45, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de aproximativ 4.070 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 72,06 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb