CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22-29 IUNIE "Erste Group Bank", cea mai bună evoluţie de la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 iulie 2017

"Erste Group Bank", cea mai bună evoluţie de la BVB

Cu o apreciere de 5,05% în perioada 22-29 iunie, Erste Group Bank (EBS) au reprezentat titlurile cu cea mai mare creştere de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), raportată la moneda europeană, în perioada menţionată.

Creşterea titlurilor societăţii bancare a fost consemnată pe fondul unor scăderi susţinute ale pieţei de capital româneşti din ultima perioadă. Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate la BVB, şi indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-au depreciat în şase, respectiv cinci, din ultimele şapte şedinţe de tranzacţionare. În aceeaşi perioadă titlurile EBS au crescut în patru şedinţe.

Pe data de 29 iunie, după declaraţia noului ministru al Finanţelor Ionuţ Mişa privind desfiinţarea Pilonului II de pensii private, indicele BET a suferit o scădere de 3,83%, iar indicele BET-FI a coborât cu 2,39%. Ulterior, Ionuţ Mişa şi alţi oficiali au retractat că intenţionează naţionalizarea pensiilor private obligatorii.

În aceeaşi zi, acţiunile EBS au urcat cu 1,01%, pe fondul unui rulaj de 2.102 titluri, superior mediei celor 20 de zile anteriore de aproape 600 de unităţi.

Prin urmare, evoluţia acţiunilor EBS iese în evidenţă şi pe fondul scăderilor suferite de piaţă în ultima perioadă.

Din punct de vedere tehnic, titlurile societăţii bancare se găsesc pe un trend ascendent atât pentru un orizont de timp scurt, cât şi mediu, cotaţia aflându-se deasupra mediei mobile simple de 20 de zile (instrument tehnic ce identifică trendul pe termen scurt), care, la rândul său, se situează deasupra mediei mobile simple de 50 de zile (termen mediu).

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Stirom (STIB), ce s-au apreciat cu 1,19% în perioada menţionată, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile New Europe Property Investments (NEP), care au crescut cu 1,13%.

Indicele BET-FI a scăzut cu 1,86% în perioada 22-29 iunie, reprezentând indicele cu cea mai mică depreciere dintre toţi indicii BVB analizaţi.

Cea mai bună evoluţie din componenţa acestuia au avut-o, iarăşi, acţiunile SIF Moldova (SIF2), care s-au apreciat cu 1,11%, în intervalul de timp menţionat.

Joi, 29 iunie, preţul acţiunilor societăţii de investiţii financiare a coborât cu 2,43%, pe fondul unui rulaj de 341.724 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare de aproximativ 2.131.000 de unităţi.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele BET-FI, este de 16,71%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 4,57%, în intervalul de timp 22-29 iunie, raportat la moneda euro.

Ca şi în cazul BET-FI, şi în cazul indicelui extins, cea mai mare creştere au avut-o acţiunile SIF2.

Ponderea titlurilor societăţii de investiţii financiare în BET-XT, este de 2,94%.

Indicele BET s-a depreciat cu 4,92%, în perioada 22-29 iunie, raportat la moneda euro.

Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile Transelectrica (TEL), care au urcat cu 0,72% în perioada menţionată.

Conform comunicatului remis bursei joi, 29 iulie, Transelectrica urmează ca, începând de la 1 iulie, să reducă tariful mediu pentru serviciul de transport cu 9,8%, în timp ce tariful pentru serviciul de sistem va scădea cu 14,5%, iar tariful de servicii de sistem tehnologice se va diminua cu 18,9%.

În aceeaşi zi, titlurile TEL s-au depreciat cu 4,56%, la preţul de 27,2 lei, deasupra suportului de la nivelul de 27 de lei, în contextul unui rulaj de 54.266 de titluri, superior mediei celor 20 de zile anterioare de 36.940 de unităţi.

Ponderea companiei în principalul indice al pieţei de capital româneşti este de 3,09%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 21-28 iunie, este condus de titlurile Fortuna Gold, cu o apreciere de 1,1%.

Pe locul al doilea în acest top s-a situat Stabilo, a cărui creştere a fost de 0,96%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest Obligaţiuni, ce au urcat cu 0,94%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 22-29 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,94%, la Bancpost, în timp ce randamentul la depozitele în euro a fost, din nou, de 0,02%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 2,48%, iar moneda naţională a crescut cu 0,91% faţă de euro, în intervalul de timp menţionat.

Preţul criptovalutei Bitcoin a coborât cu 9,69% în perioada 22-29 iunie.

Vineri, în jurul orei 14:00, moneda digitală se tranzacţiona la aproximativ 2.560 de dolari (aproximativ 10.218 lei, la cursul de schimb de luni, de 4,0114 lei, pentru un dolar), potrivit CoinDeskPrice Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Conform site-ului "coinmarketcap.com", vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 41,65 miliarde de dolari.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb