CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22-29 MARTIE "Conpet" şi "Electroputere", cele mai mari creşteri

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 31 martie 2016

"Conpet" şi "Electroputere", cele mai mari creşteri

Saxo Bank: "Pe termen scurt, există riscul de a vedea ţiţeiul Brent scăzând în zona 35 dolari şi apoi, mai târziu, să se stabilizeze în intervalul 35-40 dolari"

Acţiunile "Conpet" (COTE) şi "Electroputere" (EPT) au înregistrat creşteri de peste 13%, în perioada 22-29 martie 2016, raportat la moneda euro, acestea reprezentând cele mai bune randamente de la Bursa de Valori Bucureşti.

Indicii BVB au fost în scădere, în perioada menţionată. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 0,91%, iar indicele BET-XT a coborât cu 0,95%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 1,43%, raportat la euro.

Potrivit brokerilor, creşterea titlurilor COTE s-a datorat propunerii de către Consiliul de Administraţie a unui dividend brut de 7,29 lei pe acţiune şi a unui dividend special de 8,35 lei pe acţiune, la un randament de 19%, la ultimul preţ de tranzacţionare.

"Electroputere" Craiova, compania ce are ca obiect de activitate fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice, a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14,47 milioane lei, în scădere faţă de cele raportate la finele anului 2014, de 35,97 milioane de lei.

Saxo Bank: "A crescut preţul ţiţeiului prea repede, prea curând?"

"A crescut ţiţeiul Brent prea repede, prea curând?" se întreabă Ole Hansen Head of Commodity Strategy Saxo Bank. Acesta observă că materia primă a scăzut cu peste 2% joia trecută şi este în scădere cu aproape 8% de la maximul atins înainte de Paşte (cel catolic, n.r.).

Hansen spune că începe să se adune presiune asupra ţiţeiului Brent înainte de întâlnirea din aprilie a membrilor OPEC şi non-OPEC. Stocurile SUA sunt în creştere, ceea ce face problema şi mai mare.

Dar problema principală este creşterea poziţiilor long speculative (n.r. de cumpărare). Pentru fiecare poziţie short în Brent (n.r. de vânzare), observă el, sunt zece poziţii long, ceea ce indică o piaţă vulnerabilă. Ole Hansen explică de ce crede el că ţiţeiul brent va fi testat sub 35 dolari şi de ce intervalul său preferat pentru trimestrul al doilea este 35-40 dolari".

Ole Hansen a declarat: "Observăm o nouă scădere ce loveşte pieţele de petrol şi acest lucru chiar ridică problema: «am ajuns aici prea repede şi prea curând?» Se poate argumenta că elementele de bază, în această etapă, nu sunt încă prezente pentru a susţine o mobilizare în pieţele petrolului. În mod evident, noi ne-am mobilizat în urma veştilor despre îngheţarea producţiei, ştim că va fi o întâlnire la sfârşitul lui aprilie, unde membrii OPEC şi non-OPEC vor fi nevoiţi să ia o decizie. Dacă nu reuşesc acest lucru, aceasta va avea un impact semnificativ asupra preţului. În SUA, în acelaşi timp vom continua să observăm creşterea stocurilor în următoarele săptămâni. (...)

Probabil cea mai mare grijă de acum este faptul că interesul speculativ a crescut dramatic în poziţiile long în ultimele şase săptămâni. Dacă ne uităm la ţiţeiul Brent pe grafic putem vedea cum poziţia long netă a ajuns la un record. Pentru fiecare poziţie short de pe piaţă, sunt aproape 10 poziţii long. În ocaziile precedente, când pieţele au deviat prea mult într-o singură direcţie, am văzut deseori o revenire bruscă în cealaltă direcţie, acesta fiind riscul cu care se confruntă acum pieţele petrolului.

Scăderea sub 40 dolari aduce riscul ca, în viitorul apropiat, să trebuiască să îl testăm şi mai jos de atât. 35 dolari este nivelul cheie care îmi vine la îndemână în această situaţie şi sub pragul acesta poate fi şi 33 dolari, dar pe termen scurt există riscul de a vedea ţiţeiul Brent scăzând în zona 35 dolari şi apoi, mai târziu, în trimestrul al doilea, să se stabilizeze în intervalul 35-40 dolari.

Minus de 0,38% pentru FP

Cel mai bine din cadrul indicelui Bet-FI s-au plasat titlurile "Fondul Proprietatea" (FP), însă au consemnat o depreciere de 0,38%.

Franklin Templeton Investment Management, în calitate de administrator unic şi societate de administrare a Fondului Proprietatea, a anunţat recent că negocierile recente cu Electrica nu au condus la încheierea unui acord în legătură cu o potenţială tranzacţie între FP şi Electrica cu privire la deţinerile Fondului din cadrul celor patru companii al căror acţionar majoritar este Electrica.

Potrivit unui comunicat, FP precizează că preţul final oferit de Electrica a fost de 790 milioane lei, incluzând şi dividendele de 106 milioane lei ce vor fi plătite de subsidiare pentru anul financiar 2015 cuvenite Fondului Proprietatea şi care ar fi trebuit transferate către Electrica în urma tranzacţiei.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, "OTP Premium Return" a înregistrat o creştere de 0,40%, raportată la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond, în perioada 22-29 martie.

Topul fondurilor a fost completat de "FDI Monolith", cu o creştere de 0,3%, şi "FDI Transilvania", cu un avans de 0,23%.

În intervalul 22-29 martie, cotaţia aurului a scăzut cu 2,58%, la cursul BNR, în timp ce moneda naţională s-a apreciat faţă de euro cu 0,13%.

Pe piaţa bancară, Bancpost ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,02%), cât şi la cele în lei (+0,17%).

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb