CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 FEBRUARIE - 1 MARTIE 2016 Aldea, Intercapital Invest: "Creşterea acţiunilor SIF Moldova, legată de perspectiva unor dividende consistente"

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 martie 2016

Aldea, Intercapital Invest: "Creşterea acţiunilor SIF Moldova, legată de perspectiva unor dividende consistente"

Acţiunile SIF2 Moldova au înregistrat o creştere de 5,66%, raportată la moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicilor BET-FI şi BET-XT, în perioada 23 februarie - 1 martie 2016.

Gabriel Aldea, director general adjunct "SSIF Intercapital Invest", ne-a declarat că evoluţia pozitivă a acţiunilor SIF Moldova s-a realizat în contextul aprecierii în ansamblu a pieţei noastre.

"Acest aspect, din punctul meu de vedere, a reprezentat factorul cel mai important care a readus investitorii la cumpărare şi pe aceste titluri", a adăugat domnul Aldea.

Domnia sa ne-a spus: "Analizând evoluţia acţiunilor lichide în ansamblul pieţei noastre din ultima luna, observăm faptul că segmentul SIF-urilor a avut o evoluţie mai slabă, dinamica bună a unei părţi dintre SIF-uri din ultima săptămâna survenind practic în compensaţie, investitorii orientându-se şi către aceste titluri, prin prisma faptului că se aflau la preţuri mai joase".

În opinia acestuia, dinamica mai bună, din această săptămână, a acţiunilor SIF2 are însă legătură şi cu anticipările legate de dividendele care ar putea fi distribuite de către companie în acest an, cunoscută fiind strategia societăţii de a distribui în fiecare an dividende consistente.

"Este posibil ca investitorii să ia în calcul, şi pentru acest an, distribuirea de acţiuni gratuite de către companie, în condiţiile în care şi anul trecut acţionarii au fost răsplătiţi cu astfel de acţiuni", ne-a mai precizat domnul Aldea.

SIF Moldova a raportat un profit net de 116,69 milioane de lei, în 2015, în scădere cu 37,7% faţă de 2014, conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS), potrivit unui comunicat al companiei, care precizează că, după standardele româneşti de contabilitate, profitul SIF2 a fost de 115,36 milioane de lei, anul trecut.

Recent, SIF2 Moldova a răscumpărat 0,95% din acţiuni, în primele două etape ale programului de răscumpărare, la un preţ mediu de 0,7998 lei, potrivit unui comunicat al companiei. Valoarea totală a titlurilor răscumpărate, în perioada 6 august 2015 - 31 ianuarie 2016, este de 7,9 milioane de lei.

Per total, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 2,48%, iar indicele extins BET-XT a crescut, în perioada analizată, cu 2,37%. Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 3,17% raportat la moneda europeană, tras în sus de acţiunile SIF Moldova.

Acţiunile "Artego", avans de 19,5%

Titlurile "Artego" Târgu-Jiu (ARTE) au crescut cu 19,5%, faţă de euro, în perioada 23 februarie - 1 martie, plasându-se pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),

Acţionarii "Artego" Târgu Jiu (ARTE) au fost convocaţi, pe 12 martie, să decidă aprobarea unui program de răscumpărare pentru 10% din acţiuni, conform unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Valoarea minimă la care urmează să fie dobândite propriile acţiuni este de 2,5 lei/acţiune, iar valoarea maximă este de 10,5 lei/acţiune. Răscumpărările se vor face în scopul reducerii capitalului social al societăţii, potrivit convocatorului citat.

ARTE a raportat un profit net de 11.709.113 lei, în 2015, în creştere cu 132% faţă de anul 2014, potrivit datelor de pe site-ul BVB.

Asociaţia Salariaţilor PAS Artego deţine 70,04% din titlurile companiei, iar firma "Gotera 2012" are o cotă de 14,77%.

Podiumul este completat de acţiuni mai puţin lichide, titlurile "Petrolexportimport" (PREI) înregistrând o creştere de 11,26%, urmate de acţiunile "Electroargeş" (ELGS), cu o apreciere de 9,65%, raportată la moneda europeană.

Laird Resources Ltd avea, la finalul anului trecut, 76,70% din acţiunile PEI.

Constantin Relative Investments deţinea, la sfârşitul anului trecut, 31,78% din acţiunile ELGS.

Certinvest Obligaţiuni, cel mai performant fond după lansarea unei promoţii

Fondul "Certinvest Obligaţiuni" a înregistrat o creştere de 3,86%, raportată la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada analizată.

Certinvest a lansat promoţia "Acumulează şi Certinvest te premiază", prin care bonifică investitorii care depun aceeaşi sumă de bani în fiecare lună în fondul Certinvest Obligaţiuni. Bonusurile acordate ajung până la 2% din suma pe care investitorii aleg să o economisească în fiecare lună, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Totodată, titlurile "Certinvest BET-FI Index" şi "Raiffeisen Romania Acţiuni" au avut creşteri de 1,47%, respectiv 1,41%.

Aurul a oferit investitorilor un randament de 3,02%, raportat la euro, în intervalul amintit, la cursul Băncii Naţionale a României.

La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un plus de 0,17% raportat la euro, în condiţiile aprecierii monedei naţionale cu 0,13%.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb