Acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP) s-au apreciat cu 4,93%, raportat la euro, în perioada 27 ianuarie - 3 martie 2016, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a spus că titlurile "Fondul Proprietatea" au reintrat în atenţia investitorilor cu ocazia revenirii în ansamblu a pieţei.
"Aprecierea generală a pieţei a condus la creşterea acestui emitent, având în vedere că acţiunile FP sunt mai mereu în top trei cele mai tranzacţionate de pe bursă, de multe ori poziţionându-se pe primul loc", ne-a declarat domnul Murgoci.
Fondul Proprietatea a înregistrat, în 2015, pierderi de 565,1 milioane lei, comparativ cu un profit de 427,18 milioane lei în anul anterior, conform rezultatelor preliminare ale societăţii, publicate pe pagina de internet ale emitentului.
În intervalul analizat, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 3,4%, iar indicele extins BET-XT a crescut cu 3,34%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 4,14%. cel mai bine din cadrul indicelui clasându-se titlurile "SIF2 Moldova" (+7,4%).
Acţiunile SIF2 Moldova au înregistrat o creştere de 5,65%, raportată la moneda euro, având cel mai mult randament din cadrul indicilor BET-FI şi BET-XT, în perioada 25 februarie - 3 martie 2016.
Potrivit brokerilor, evoluţia pozitivă a acţiunilor SIF2 are legătură şi cu perspectiva unor dividende care ar putea fi distribuite de către companie în acest an.
SIF Moldova a raportat un profit net de 116,69 milioane de lei, în 2015, în scădere cu 37,7% faţă de 2014, conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS), potrivit unui comunicat al companiei, care precizează că, după standardele româneşti de contabilitate, profitul SIF2 a fost de 115,36 milioane de lei, anul trecut.
• Avans de 22,05% pentru "Prebet"
Acţiunile "Prebet" (PREB) au crescut cu 22,05%,raportat la euro, în intervalul analizat, reprezentând cel mai bun plasament de pe BVB, în intervalul menţionat.
Producătorul de materiale de construcţii Prebet Aiud a obţinut, anul trecut, un profit brut de un milion de lei, după ce, în 2014, a înregistrat o pierdere de 327.000 de lei, potrivit unui raport al societăţii.
Preşedintele Consiliului de Administraţie, Liviu Hagea, deţine 31% din acţiunile "Prebet", iar Asociaţia PAS Prebet are 15,41%.
Podiumul este completat cu titlurile "Oltchim" care au crescut, în perioada analizată, cu 10,86%, raportat la moneda euro, urmate de acţiunile "Artego" (+6,98%).
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a avut anul trecut un profit net preliminat de 2,308 miliarde lei, determinat de anularea datoriilor, de la pierderi de 459,32 milioane lei în anul 2014, potrivit unui comunicat transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Acţionarii "Artego" Târgu Jiu (ARTE) au fost convocaţi, pe 12 martie, să decidă aprobarea unui program de răscumpărare pentru 10% din acţiuni, conform unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Valoarea minimă la care urmează să fie dobândite propriile acţiuni este de 2,5 lei/acţiune, iar valoarea maximă este de 10,5 lei/acţiune. Răscumpărările se vor face în scopul reducerii capitalului social al societăţii, potrivit convocatorului citat.
ARTE a raportat un profit net de 11.709.113 lei, în 2015, în creştere cu 132% faţă de anul 2014, potrivit datelor de pe site-ul BVB.
Asociaţia Salariaţilor PAS Artego deţine 70,04% din titlurile companiei, iar firma "Gotera 2012" are o cotă de 14,77%.
Cel mai performant fond, în perioada analizată, a fost "ETF-BET Tradeville", cu o urcare de 4,74%, urmat de "Certinvest BET Index", cu o creştere de 4,58%, şi "BT Index Austria ATX", cu o apreciere de 4,4%, comparativ cu moneda europeană.
Pe piaţa bancară, Bancpost ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,02%), cât şi la cele în lei (0,3%). În perioada analizată, aurul a înregistrat o apreciere de 1,85% faţă de euro, la cursul BNR, iar leul a crescut cu 0,26% faţă de moneda unică.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2016, 00:24)
Se pare ca anul asta o sa fie printre ultimile in care SIF2 mai da dividende...dar nu prea multe fiindca nu are lichiditate disponibila fiindca actionarii au aporbat in Ianuarie un program investitional. De anul viitor nu mai are ce sa dea fiindca toti banii sunt bagati in firmele lui radu ocatvian si ale lui zorzolan si de aici...oricum nu mai are importanta!