CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 MARTIE - 1 APRILIE Titlurile "Rompetrol Rafinare", cel mai bun randament de la BVB

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 aprilie 2016

Titlurile "Rompetrol Rafinare", cel mai bun randament de la BVB

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Aprecierile, după apariţia informaţiilor că grupul kazah KazMunayGas ar fi aproape de încheierea unei tranzacţii cu compania chineză CEFC China Energy Company Limited"

Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au apreciat cu 8,01%, în perioada 25 martie - 1 aprilie, raportat la moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiile în care indicii bursieri au fost în scădere.

Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct, Tradeville, ne-a spus: "Acţiunile RRC au crescut spectaculos la sfârşitul săptămânii trecute după ce în presa locală au apărut informaţii că grupul kazah KazMunayGas ar fi aproape de încheierea unei tranzacţii cu compania chineză CEFC China Energy Company Limited. Kazahii sunt acţionarul care controlează RRC, cu o deţinere de 48,11%, iar potrivit unei ştiri apărute la sfârşitul anului trecut, chinezii ar fi interesaţi să preia 51% din compania sub care funcţionează rafinăria românească. Tranzacţia este estimată la 0,5-1 miliarde dolari, iar, cum şansele ca această să se definitiveze sunt crescute, probabil că şi acţiunile RRC vor continuă să se aprecieze în perioada următoare".

Potrivit lui Nicu Grigoraş, Director Depatament Tranzacţionare Intercapital Invest, consideră că titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (simbol BVB: RRC) au o dinamică pozitivă începând cu a doua jumătate a anului trecut, însă că trendul ascendent ar trebui confirmat de o spargere a nivelului de 0,053-0,055 lei pe acţiune.

Domnia sa ne-a spus: "Tendinţa ascendentă a preţului a fost determinată de dinamica pozitivă a rezultatelor financiare, RRC încheind anul 2015 cu un profit de 62,1 milioane de lei după foarte mulţi ani în care compania a înregistrat pierderi. Scăderea preţului petrolului la nivel internaţional, dar şi eforturile acţionarilor majoritari de a eficientiza activitatea prin investiţii a influenţat în mod pozitiv rezultatele financiare".

În decembrie 2015, compania chineză CEFC China Energy Company Ltd a ajuns la un acord pentru achiziţia a 51% din KMG International, care grupează rafinăria Petromidia, lanţul de benzinării Rompetrol, Dyneff Franţa şi celelalte firme din fostul grup Rompetrol, potrivit Reuters. Acordul face parte dintr-un pachet de tranzacţii ce totalizează 4 miliarde de dolari, semnat la Beijing şi care include înţelegeri între statul chinez şi cel kazah în domenii ca petrol şi gaze, telecomunicaţii şi energie nucleară, precizează sursa citată.

CEFC va prelua controlul KMG International, subsidiară a companiei petroliere kazahe de stat KazMunaiGaz, potrivit a două surse din cadrul CEFC citate de Reuters. Una dintre sursele citate evaluează KMGI, fostul grup Rompetrol, între 500 milioane de dolari şi 1 miliard de dolari.

Locul al doilea, în topul randamentelor, a revenit acţiunilor "Conpet" (COTE), care au înregistrat o creştere de 7,76%, în perioada 25 martie -1 aprilie 2016, raportat la moneda euro, iar poziţia a treia a fost ocupată de "Prebet" (+6,2%).

În perioada analizată, indicii bursieri au înregistrat scăderi uşoare. Astfel, BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 0,91%, iar indicele extins BET-XT a coborât cu 0,93%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 1,5%, raportat la euro.

În cadrul indicelui Bet-FI, cel mai bine s-au plasat titlurile SIF3 Banat Crişana, cu o depreciere de 0,3%, mai mică decât a celorlalte acţiuni din indice.

Conducerea SIF1 Banat Crişana a completat convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor din aprilie cu propunerea venită de la fondul "Business Capital for Romania Opportunity Fund" şi fondul de pensii NN, de distribuire a unor dividende, în cuantum de 80% din profitul pe anul trecut, adică 0,1098 lei/acţiune.

Conducerea SIF1 propusese acţionarilor repartizarea profitului net de anul trecut, în sumă de 75.324.568 lei, la rezultatul reportat şi folosirea banilor pentru un program de răscumpărare de acţiuni.

În cadrul BET, cel mai mult au urcat acţiunile "BRD" (+0,22%).

Pe segmentul fondurilor de investiţii, "FDI Audas Piscator" a înregistrat o creştere de 2,33%, raportată la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond, în perioada analizată. Topul fondurilor a fost completat de "BT Index Austria ATX", cu o creştere de 1,92%, şi "BRD Index", cu un avans de 1,04%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,72%, la cursul BNR, în timp ce moneda naţională s-a depreciat faţă de euro cu 0,17%. Pe piaţa bancară, Bancpost ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,02%), cât şi la cele în lei (-0,13%).

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb