Marcând un salt al cotaţiei de 6,26%, în raport cu moneda euro, în intervalul 26 februarie - 5 martie, acţiunile Erste Group Bank (EBS) au urcat pe a treia poziţie în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.
Este un parcurs care se datorează, în mare măsură, unei creşteri de 5,37% afişată la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare din data de 28 februarie, avută pe fondul unui rulaj modest, de 344 de titluri, peste media ultimelor 20 de zile de tranzacţionare, de 226 unităţi.
În acea zi, înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, Erste Grow acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), a raportat că a obţinut un profit net istoric de aproape 1,79 miliarde de euro în 2018, cu 36% mai mare decât cel din anul anterior. Totodată, Erste a propus acţionarilor un dividend brut de 1,4 euro/titlu, peste cel din rezultatul anului 2017, de 1,2 euro/titlu.
În data de 28 februraie, la bursa vieneză, preţul acţiunii instituţiei de credit a urcat cu 3,94%, până la 33,31 euro/titlu, în contextul unui volum de circa 1,34 milioane de acţiuni, nivel superior mediei celor 20 de zile anterioare înregistrată la bursa austriacă, de circa 0,8 milioane de titluri.
Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare cuprinse în intervalul 26 februarie - 5 martie, cotaţia EBS la BVB a avut oscilaţii mai reduse, fluctuând între o depreciere de 0,38%, avută în data de 4 martie, şi o apreciere de 0,57%, marcată în ziua bursieră din 1 martie. Totodată, în ultima şedinţă din intervalul avut în vedere, preţul titlului EBS de la BVB a marcat un avans de 0,45% pe fondul unui volum de 2.599 de acţiuni, cel mai mare rulaj din acest an.
De menţionat şi faptul că recent, Guvernul şi coaliţia de guvernare au decis să modifice taxa pe active aplicată băncilor, ceea ce a condus la o apreciere generală a societăţilor bancare listate la BVB, în ultima perioadă. În data de 28 ianuarie, Andreas Treichl, directorul general al Erste Group a declarat la Viena că taxa pe activele bancare prevăzută în OUG 114/2018 nu va împiedica banca austriacă să facă profit în ţara noastră, potrivit Reuters.
Totodată, profitul anunţat de Erste Group este superior estimărilor analiştilor, care mizau pe un profit net de 1,47 miliarde de euro, potrivit sursei citate.
Erste Group Bank are o prezenţă importantă în ţara noastră, în condiţiile în care aproximativ 8,4% din veniturile sale sunt asigurate de BCR, cea mai mare bancă din ţara noastră.
Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au marcat un salt de 8,48%, în perioada 26 februarie - 5 martie, în timp ce poziţia secundă este ocupată de titlurile producătorului de conducte pentru transportul produselor petroliere Condmag (COMI), care, în perioada avută în vedere, au crescut cu 7,15%, în raport cu moneda unică europeană.
Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la bursa locală, a marcat un avans de 2,03%, în perioada menţionată, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 1,74%.
Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie, în perioada 26 februarie - 5 martie, a fost avută de acţiunile TLV.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat o apreciere de doar 0,18%, în perioada avută în vedere, din cadrul său, cel mai bun comportament fiind avut de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), care au crescut cu 3,51%, în raport cu moneda euro.
Topul fondurilor de investiţii, în perioada 25 februarie - 4 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au crescut cu 2,6%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Austria ATX, cu o creştere de 1,37%, în timp ce titlurile FDI Star Focus, care s-au apreciat cu 0,77%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 2,76%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 26 februarie - 5 martie, cu 0,23%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul avut în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,26%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 2,38%, în intervalul 26 februarie - 5 martie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.841 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 68,43 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".