Susţinute de achiziţia realizată de Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, care în data de 28 ianuarie au cumpărat aproape 17% din Vrancart (VNC), acţiunile producătorului de hârtie, carton şi ambalaje din Adjud au marcat un randament de 1,96%, în perioada 27 ianuarie - 3 februarie, în raport cu moneda euro, ceea ce plasează titlurile companiei pe treapta a treia în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În acea zi, acţiunea VNC a încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 1,65 lei, cu 7,14% peste referinţa din şedinţa anterioară, pe fondul unui rulaj de 175,28 milioane de acţiuni, cu mult peste media ultimei luni bursiere, de circa 85.000 de titluri.
Principalii vânzători aflaţi au fost trei fonduri administrate de Allianz - Ţiriac Pensii Private, ce şi-au lichidat deţinerea cumulată de 10,04% şi alte trei fonduri administrate de NN Group, care aveau împreună 5,33% din companie.
Pentru celelalte şedinţe de tranzacţionare cuprinse în perioada avută în vedere, titlurile VNC au oscilat între o scădere de 3,03%, apărută în data de 29 ianuarie, pe fondul unui volum de 73.000 de acţiuni şi o creştere de 2,53%, înregistrată în 27 ianuarie, în contextul unui rulaj de 100.437 de unităţi.
Pentru primele nouă luni ale anului trecut, producătorul de hârtie şi carton a raportat o cifră de afaceri de 225,33 milioane lei, cu 3,68% peste cea din intervalul ianuarie - septembrie 2018, în timp ce profitul net s-a ridicat la 15,44 milioane de lei, cu 14% sub cel din aceeaşi perioadă a anului anterior.
Deteriorarea profitabilităţii este dată aproape integral de operaţiunile financiare ale companiei, în condiţiile în care veniturile financiare au scăzut de la un milion de lei în primele nouă luni ale anului 2018 la doar 1.216 lei în primele trei trimestre din 2019, în timp ce cheltuielile financiare au fost de aproape patru ori mai mari, până la 4,57 milioane lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
În data de 28 februarie, producătorul de hârtie, carton şi ambalaje se va prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele preliminare pentru anul 2019.
Principalul acţionar al Vrancart este SIF - Banat Crişana (SIF1), ce are 75,06% din companie.
La ultima cotaţie din piaţă a acţiunii VNC, de 0,162 lei, valoarea de piaţă a emitentului din Adjud este de 167,13 milioane lei.
Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în intervalul 27 ianuarie - 3 februarie, este condus de acţiunile Mecanică Fină (MECE), a căror randament în raport cu moneda euro, a fost de 10,21%, pe poziţia a doua a podiumului găsindu-se titlurile Dafora (DAFR), ce au urcat cu 3,11%, în aceeaşi perioadă de raportare.
Toate cele trei coşuri de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti avute în vedere s-au depreciat, în intervalul 27 ianuarie - 3 februarie, scăderile fiind cuprinse între 1,65% pentru BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră şi 1,11% pentru BET-FI, ce cuprinde cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP).
Din cadrul lor, cea mai bună performanţă a fost marcată de acţiunile FP, al căror randament s-a ridicat la 1,55%, în perioada avută în vedere, evoluţie apărută în condiţiile în care, săptămâna trecută Fondul a demarat oferta publică de răscumpărare pentru cel mult 200 milioane de acţiuni FP, echivalentul a 2,62% din capitalul social, la un preţ unitar de 1,39 lei/unitate, peste cel din piaţă.
În data de 3 februarie, cotaţia FP a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 1,33 lei, ceea ce ridică valoarea de piaţă a Fondului la 10,126 miliarde de lei.
Aurul a marcat un recul de 0,75%, faţă de moneda euro, în intervalul 27 ianuarie - 3 februarie, în timp ce aprecierea leului în raport cu euro a fost de 0,02%.
Topul fondurilor de investiţii, din perioada 23 - 31 ianuarie, este condus de titlurile FDI MONOLITH, ce au raportat o creştere de 0,81%.
Unităţile fondului ERSTE Bond Flexible Romania EUR au avut un plus de 0,38%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile BRD Obligaţiuni, care au bifat un randament de 0,37%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 4,02%, în intervalul 27 ianuarie - 3 februarie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 11:40, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 9.190 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 167,86 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.