CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 SEPTEMBRIE - 4 OCTOMBRIE Transgaz, printre performerii bursei

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 octombrie 2019

Transgaz, printre performerii bursei

Înregistrând o apreciere de 0,6%, în raport cu moneda euro, în intervalul 27 septembrie - 4 octombrie, titlurile Transgaz (TGN) reprezintă acţiunile care au consemnat cel mai bun parcurs din rândul componentelor indicelui BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a consemnat o scădere de 1,64%, în perioada menţionată.

Din rândul companiilor listate la bursa locală cu acţiunile cărora s-au realizat tranzacţii în intervalul analizat, doar zece au înregistrat evoluţii pozitive ale cotaţiilor, în condiţiile instabilităţii politice interne persistente şi reapariţiei volatilităţii şi aversiunii la risc în pieţele internaţionale în perioada avută în vedere.

Practic, în cele şase şedinţe cuprinse în perioada 27 septembrie - 4 octombrie, preţul acţiunilor operatorului sistemului naţional de trans-port gaze a oscilat între o apreciere de 1,39%, apărută în şedinţa din 27 septembrie, pe fondul unui rulaj de 6.640 de titluri, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, situată la 1.198 de unităţi, şi o depreciere de 1,37%, consemnată în data de 2 octombrie, în contextul unei lichidităţi de 7.059 de acţiuni.

În data de 30 septembrie, trans-portatorul a inaugurat primul obiectiv de investiţii de pe traseul conductei BRUA, respectiv Staţia de Comprimare Gaze Naturale de la Jupa. Gazoductul reprezintă infrastructura prin care va fi facilitat transportul către Europa Centrală şi vecinii din Est a gazelor din Marea Neagră şi din Marea Caspică, compania naţională asumându-şi proiectul în faţa Comisiei Europene. Pentru această fază a proiectului mai sunt avute în vedere alte două staţii de comprimare, la Podişor şi Bibeşti. BRUA va asigura capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcţia Ungaria.

Totodată, săptămâna trecută a fost semnat un acord între Transgaz şi Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), operatorul punc-tului virtual de tranzacţionare de la Baumgarten, Austria, pentru înfiinţarea societăţii pe acţiuni "Romanian Gas Hub", societate mixtă ce va avea ca obiectiv operarea punc-tului virtual de tranzacţionare din România (PVT). Societatea va furniza servicii de hub gazier pentru ţara noastră, inclusiv servicii de comercializare şi servicii conexe. Transgaz va deţine 51% din acţiuni, iar CEGH 49%.

"După implementarea calendarului privind înfiinţarea noii societăţi, estimată pentru finalul lunii februarie 2020, se va putea efectua majorarea de capital social al acesteia, majorare la care, conform Acordului de Cooperare, CEGH nu va subscrie acţiuni noi. În funcţie de ceea ce hotărăşte Statul Român, în aceas-tă societate pot intra în calitate de acţionari companii/entităţi româ-neşti precum: Romgaz, OMV Petrom, alţi producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB", a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

După primele şase luni ale acestui an Transgaz, şi-a redus profitul net cu 30% de la 280 milioane lei în primul semestru al anului trecut, la 195,5 milioane lei.

Statul Român, prin Ministerul Economiei, deţine 58,51% din transportatorul de gaze naturale.

Valoarea de piaţa a companiei la Bursa de Valori Bucureşti se ridică la circa 4,3 miliarde de lei.

Indicele BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o depreciere de 1,61%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a raportat cel mai accentuat recul, de 1,85%, în perioada 27 septembrie - 4 octombrie.

Din cadrul indicelui extins, acţiunile Electromagnetica (ELMA) reprezintă cele mai rentabile titluri din perioada analizată, cu un avans de 1,14%, iar din coşul de acţiuni al SIF-urilor şi FP, toate cele şase componente au înregistrat deprecieri ale cotaţiilor. Cea mai redusă a fost scăderea titlurilor SIF Oltenia (SIF5), de 0,86%.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul menţionat, s-au clasat acţiunile Prebet (PREB), care au săltat cu 15,59%, în raport cu moneda euro.

Celelalte două trepte ale acestui podium sunt ocupate de titlurile Socep Constanţa (SOCP) şi de acţiunile Transilvania Broker de Asigurare (TBK), care au urcat cu 9,39%, res-pectiv 2,36%, în raport cu moneda unică europeană.

Pe primul loc al clasamentului fondurilor de investiţii, în 26 septembrie - 3 octombrie, se află titlurile Fortuna Classic, cu o creştere de 1,29%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul FDI Audas Piscator, al cărui avans a fost de 0,21%.

Poziţia a treia a topului fondurilor de investiţii este ocupată de titlurile BRD Simfonia, ale cărui unităţi au urcat cu 0,14%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,31%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,5%, în intervalul 27 septembrie - 4 octombrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 1,13%, în perioada 27 septembrie - 4 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:20, criptovaluta se tranzacţiona în preajma nivelului de 8.030 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 144,55 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb