Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie, este ocupat de emitenţi care au o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noas-tră, elemente care favorizează oscilaţii mari de preţ.
În plus, este o performanţă care iese în evidenţă în condiţiile în care, perioada avută în vedere a fost caracterizată de scăderi generalizate ale titlurilor de la BVB, toţi indicii avuţi în vedere înregistrând deprecieri ale cotaţiilor.
Practic, topul randamentelor pieţei este condus de titlurile Electroaparataj (ELJ), al căror preţ a înregistrat un salt de 7,79%, în raport cu moneda euro.
Între 28 ianuarie şi 4 februrarie, au fost realizate doar trei tranzacţii cu acţiunile ELJ, cotaţia emitentului încadrându-se între o scădere de 0,96%, înregistrată în data de 28 ianuarie şi o creştere de 7,77%, consemnată în 4 februarie, suma transferurilor cu titlurile companiei, în intervalul menţionat, fiind de numai 387,52 de lei.
Raportat la ultimul preţ al acţiunii ELJ din perioada avută în vedere, valoarea de piaţă a societăţii este de 5,18 milioane de lei.
La finele anului trecut, fondul de investiţii Broadhurst a revenit asupra hotărârii din vara lui 2019 privind dizolvarea voluntară a Electroaparataj Târgovişte (ELJ), în adunarea acţionarilor din 5 decembrie vehiculul financiar înregis-trat în Cipru aprobând continuarea activităţii companiei.
Pe poziţia secundă în topul randamentelor de la BVB, în perioada 28 ianuarie - 4 februarie , se găsesc acţiunile Prebet (PREB), care au cunoscut o apreciere de 6,32%, în raport cu moneda unică europeană.
În intervalul menţionat, cotaţia PREB a variat între o scădere de 0,79%, înregis-trată în data de 29 ianuarie şi o creştere de 6,3%, consemnată în ziua de 4 februarie, valoarea totală a transferurilor cu acţiunile companiei din Aiud ridicându-se la 128.425,15 lei.
La ultima cotaţie PREB din data de 4 februarie, valoarea de piaţă a emitentului la BVB este de 30,748 milioane lei.
Cu o apreciere de 2,81%, în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie, acţiunile Electroargeş (ELGS) completează podiumul rentabilităţilor de la BVB.
În perioada avută în vedere, cotaţia emitentului a oscilat între o depreciere de 1,82%, înregistrată în data de 28 ianuarie şi o creştere de 1,38%, consemnată în ultima şedinţă a intervalului menţionat, suma transferurilor cu titlurile ELGS, ridicându-se la 101.432,33 de lei.
Electroargeş are o capitalizare de circa 77,09 milioane de lei.
Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de 230.245 de lei, numai 19,2% din întreaga valoare a tranzacţiilor înregis-trată cu acţiunile Digi Communications (DIGI), cel mai rentabil emitent din indicii BET şi BET-XT, transferurile totale cu titlurile operatorului de telecomunicaţii în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie ridicându-se la 1.199.778,1 lei.
Valoarea de piaţă a Digi Communications la BVB este de circa 3,41 miliarde de lei, cu mult peste capitalizarea cumulată a celor trei companii care conduc topul randamentelor de la BVB, de 113,02 milioane de lei.
Indicele BET-FI, ce cuprinde cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 1,5%, în perioada avută în vedere.
Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile FP, a căror cotaţie a avut un randament de 1,93%, în raport cu moneda euro, în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie.
Săptămâna trecută Fondul a demarat oferta publică de răscumpărare pentru cel mult 200 milioane de acţiuni FP, echivalentul a 2,62% din capitalul social, la un preţ unitar de 1,39 lei/unitate, peste cel din piaţă.
În data de 4 februarie, cotaţia FP a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 1,33 lei, ceea ce ridică valoarea de piaţă a Fondului la 10,126 miliarde de lei.
Acţiunile Fondul Proprietatea au cea mai mare pondere dintre toate componentele indicelui financiar, de 30,75%.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 1,23%, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la bursa noastră, a avut un recul de 1,5%.
Topul fondurilor de investiţii, din perioada 27 ianuarie - 3 februarie, este condus de titlurile FDI MONOLITH, ce au raportat o creştere de 1,28%.
Unităţile fondului OTP Global Mix au avut un plus de 0,49%, podiumul aces-tui clasament fiind completat de titlurile BRD Obligaţiuni, care au bifat un randament de 0,44%.
Aurul a marcat un recul de 0,86%, faţă de moneda euro, în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie, în timp ce aprecierea leului în raport cu euro a fost de 0,02%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 2,51% în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 14:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 9.440 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 171,63 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.