CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 OCTOMBRIE - 28 NOIEMBRIE Fondul "Certinvest BET-FI Index", în creştere cu 11,21%

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 2 decembrie 2013

Fondul "Certinvest BET-FI Index", în creştere cu 11,21%

Impact, din nou în fruntea clasamentului

Cel mai performant fond de investiţii, în perioada 28 octombrie - 28 noiembrie, a fost "Certinvest BET-FI Index", care a urcat cu 11,21%. Răzvan Rusu, director de investiţii "Certinvest", ne-a declarat că fondul urmăreşte evoluţia indicelui BET-FI prin replicarea companiilor existente în indice, cu ponderea aferentă, într-un procent de cel puţin 90% din activele sale. Astfel, performanţa fondului este direct corelată cu cea a indicelui, ne-a declarat domnul Rusu.

Următoarele cele mai performante fonduri de investiţii, din perioada analizată, au fost "Raiffeisen Româ­nia Acţiuni", care a crescut cu 8,7%, şi "Erste Equity România", care a progresat cu 7,6%.

Brokerii: "Declaraţiile lui Mircea Ursache au impulsionat acţiunile SIF"

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a cres­cut cu 12,6%, în perioada 28 octombrie - 28 noiembrie.

Brokerii atribuie această apreciere ofertei de răscumpărare a acţiunilor proprii demarată de FP, care, potrivit acestora, a avut efectul de a ridica preţul respectivelor acţiuni, "Fondul Proprietatea" având o pondere de 30,27% din BET-FI.

Un alt motiv al avansului înregistrat de BET-FI, potrivit brokerilor, este intenţia vicepreşedintelui ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), Mircea Ursache, de a modifica pragul de deţinere la SIF-uri.

În prezent, pragul de deţinere la SIF-uri este de 5%, acesta fiind ridicat în luna ianuarie 2012, de la 1%, deşi iniţial proiectul viza eliminarea pragului.

Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 8,77%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece companii lis­tate, s-a apreciat cu 5,93%.

Cea mai performantă acţiune, din punct de vedere al randamentului, în perioada analizată, a fost cea a dezvoltatorului imobiliar - "Impact Developer&Contractor" (IMP), a cărei cotaţie s-a apreciat cu 94,62%.

Titlurile IMP s-au apreciat, în acest interval de timp, pe un volum mai ridicat decât de obicei. Printre cumpărătorii acţiunilor IMP s-au aflat cei mai mari acţionari ai dezvoltatorului imobiliar (Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici), precum şi directorul general al societăţii, domnul Lucian Claudiu Mateescu. În total, cei trei au achiziţionat peste 10 milioane de titluri IMP, reprezentând 5,13% din capitalul social al companiei.

În urma schimburilor efectuate, Adrian Andrici a raportat săptămâna trecută Bursei de Valori Bucureşti (BVB) o deţinere de 16,15% din capitalul social al "Impact".

Domnul Mateescu ne-a declarat: "Toţi cei care cumpără o fac în condiţiile corecte şi legale. Eu am încredere în societate şi în acţiunile Impact".

Al doilea cel mai mare randament obţinut la Bursă, pentru intervalul analizat, este acţiunea producătorului de plăci, folii, tuburi şi profile din material plastic - "MJ Maillis Romania" (MJM), a cărei cotaţie s-a apreciat cu 28,25%.

Prodplast, în creştere cu 24,39%

Locul trei al clasamentului este ocupat de producătorul de materiale plastice, "Prodplast" (PPL) Bucureşti, care a crescut, în perioada 28 octombrie - 28 noiembrie, cu 24,39%. Acţiunile "Prodplast" s-au apreciat puternic în prima parte a intervalului analizat, pe volume mult mai ridicate decât în majoritatea şedinţelor.

"Prodplast" este controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru, prin deţineri directe şi indirecte. Principalii acţionari ai "Prodplast" sunt compania "Nord Bucureşti" (27,59%), "SIF5 Oltenia" (25,23%), "Floreasca Development" (11,73%), "Prodplast Imobiliare" (15,74%) şi "Victoria Art & Business Center" (7,82%), potrivit datelor de pe site-ul BVB.

Printre cumpărătorii de titluri PPL, de la începutul intervalului de timp analizat, au fost "Prodplast Imobiliare" (controlată de Florin Pogonaru) şi "SIF5 Oltenia".

Florin Pogonaru ne-a declarat, pe 30 octombrie, că "Prodplast" nu se bucură de o lichiditate prea mare şi că, practic, nu există vânzători în piaţă, acesta fiind probabil motivul pentru care titlurile PPL au avut evoluţia pozitivă din ultimele zile. Florin Pogonaru ne-a mai spus, atunci, că acţiunile "Prodplast" i se par interesante.

La rândul său, Tudor Ciurezu, preşedintele "SIF Oltenia", a evidenţiat, la finalul lunii octombrie, faptul că SIF5 este un jucător activ pe piaţa de capital şi că apreciază investiţia în "Prodplast" ca fiind una bună.

Unii brokeri au comentat că aprecierea cotaţiei PPL nu este decât "o mutare dintr-un buzunar în altul" a acţiunilor deţinute de omul de afaceri. Alţii, în schimb, sunt de părere că societatea este foarte bună şi că cei care vor să cumpere nu găsesc vânzători pe piaţă.

Cristian Cochintu, "Admiral Markets România": "Aurul este vândut, nefiind atractiv nici pentru investitorii cu apetit pentru risc, nici pentru cei cu aversiune"

Investiţiile în aur au înregistrat o evoluţie negativă, preţul metalului galben scăzând, în perioada 28 octombrie - 28 noiembrie, cu 6,66%.

Cristian Cochintu, analist "Admiral Markets România", ne-a declarat: "Ne confruntăm cu o situaţie mai puţin obişnuită în pieţele financiare, în ultimele săptămâni: optimismul din pieţe ce susţine avansul burselor de acţiuni nu este reflectat şi în piaţa valutară Forex, unde dolarul american (USD) ar trebui să se deprecieze, în special faţă de dolarul australian (AUD). Din acest motiv, aurul este vândut, nefiind atractiv nici pentru investitorii cu apetit pentru risc, nici pentru cei cu aversiune. Trendul pe termen mediu a intrat în 90 de zile, cel mai des întâlnit ciclu în pieţele financiare şi am putea avea o revenire temporară dacă preţul de 1235 dolari/uncie arată suport. Totuşi, tendinţa rămâne descendentă, cel puţin până la începutul anului viitor, şi s-ar putea accentua dacă şedinţa Rezervei Federale (FED) din 18 decembrie, ultima condusă de Ben Bernanke, va indica o încetinire a stimulilor, în următoarele luni. O astfel de decizie ar putea duce cotaţia aurului spre 1000 de dolari/uncie".

Pentru persoanele care ar fi depus banii la bancă, cele mai bune randamente pentru depozitele în lei (0,51%) ar fi fost încasate la Credit Europe Bank. Pentru depozitele în euro, cele mai mari dobânzi oferite, în intervalul 28 octombrie - 28 noiembrie, au fost încasate de la ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank România, de 0,23%.

Pe 28 octombrie, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) era de 4,4404 lei/euro, iar pe 28 noiembrie, de 4,4352 lei/euro. Astfel, în intervalul analizat, leul s-a apreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,12%.

Precizare

Randamentele plasamentelor ana­lizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb