Cu un avans de 0,67%, în raport cu moneda euro, în intervalul 29 august - 5 septembrie, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) reprezintă singurele titluri în creştere din cadrul indicelui BET-FI, în perioada avută în vedere.
Pentru intervalul 29 august - 5 septembrie, cotaţia SIF3 a oscilat între o scădere de 1,08%, apărută chiar în prima şedinţă a intervalului menţionat, pe fondul unui volum de 408.123 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 452.859 de acţiuni şi o creştere de 1,45%, înregistrată în data de 30 august, în condiţiile unui rulaj de 63.725 de acţiuni.
Este o evoluţie ce apare în condiţiile în care numai într-o singură şedinţă de tranzacţionare din perioada avută în vedere titlurile SIF3 au înregistrat un volum peste media ultimei luni, ceea ce reflectă interesul redus al participanţilor pieţei pentru acţiunile societăţii de investiţii financiare cu sediul în Braşov, în intervalul 29 august - 5 septembrie.
Din punct de vedere tehnic, pe termen scurt, în prezent preţul acţiunii SIF5 se găseşte într-o corecţie a trendului ascendent pe termen mediu pe care cotaţia SIF-ului a început să-l dezvolte în prima parte a acestui an.
După primele şase luni ale lui 2019, SIF Transilvania a obţinut un profit net de 104,57 milioane de lei, cu 129,98% peste cel raportat la data de 30 iunie 2018, în condiţiile încasării unor venituri din dividende de circa 60,846 milioane de lei, cu 28,94% peste cele primite după prima jumătate a anului trecut şi a unor câştiguri nete provenite din activele financiare evaluate la valoare justă prin contul de profit şi pierdere de 53,26 milioane de lei, de peste şapte ori mai mari decât cele reflectate în situaţiile financiare la 30 iunie 2018.
La finele lunii iulie, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) era de 0,52 lei, ceea ce faţă de preţul acţiunii SIF3 din data de 5 septembrie, de 0,28 lei, oferea un discount de tranzacţionare de 46,15%.
Valoarea de piaţă a SIF Transilvania este de 613,78 milioane de lei.
Ponderea acţiunilor SIF3 în indicele BET-FI, a cărui cotaţie a scăzut cu 1,07%, în perioada avută în vedere, este de 8,45%
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,06%, în intervalul 29 august - 5 septembrie.
Acţiunile Nuclearelectrica (SNN), ce au marcat o creştere de 3,15%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul principalului indice al pieţei noastre de capital, în perioada menţionată.
Ponderea acţiunilor SNN în indicele BET este de numai 2%.
Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a avut un recul de 0,12%, în perioada menţionată.
Din cadrul său, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile TeraPlast (TRP), a căror cotaţie a urcat cu 4,18%, în perioada menţionată.
Ponderea acţiunilor TRP în indicele extins este de numai 0,43%.
Topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus de titlurile Prebet (PREB), a căror cotaţie a urcat cu 9,64%, în intervalul 29 august - 5 septembrie.
Pe poziţia a doua în clasamentul rentabilităţilor bursei noastre, în intervalul 29 august - 5 septembrie, se află acţiunile TRP, podiumul acestui clasament fiind completat de SNN.
Clasamentul fondurilor de investiţii, din intervalul 28 august - 4 septembrie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, ce au raportat o creştere de 1,57%.
Unităţile fondului OTP Real Estate & Construction au avut un plus de 1,55%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile BT Index Austria ATX care au avut un randament de 1,22%.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,52%, în perioda 29 august - 5 septembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,05%, în acelaşi interval de timp.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,02%, în perioada menţionată.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 11,55%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 17:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 10.870 de dolari.
Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 194,75 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.