CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 OCTOMBRIE ETF - BET Tradeville - pe a treia treaptă pe podiumul fondurilor de investiţii

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 octombrie 2019

ETF - BET Tradeville - pe a treia treaptă pe podiumul fondurilor de investiţii

De la începutul anului şi până în data de 9 octombrie, titlurile ETF-ului au oferit un randament de 32,9%

Titlurile ETF - BET Tradeville (TVBETETF) au marcat o creştere de 0,89%, în intervalul 2 - 9 octombrie, urcând astfel pe poziţia a treia în clasamentul randamentelor oferite de fondurile de investiţii, în perioada menţionată, fiind precedate de OTP Real Estate & Construction, care a avut un avans de 0,98%, şi de unităţile fondului BRD Global Clasa A, care s-au apreciat cu 0,92%.

Pentru intervalul avut în vedere, cotaţia titlurilor TVBETETF a oscilat între o scădere de 0,7%, consemnată în data de 2 octombrie, pe fondul unui volum de 5.105 titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de circa 2.341 de unităţi, şi o creştere de 0,43%, apărută în şedinţa din 7 octombrie, în contextul unui rulaj de 686 titluri.

Comportamentul fondului de tip ETF (Exchange Traded Fund), vehicul de investiţii care, spre deosebire de fondurile mutuale, se tranzacţionează la bursă, precum acţiunile, a fost în acord cu parcursul indicelui BET, pe care fondul deschis de investiţii îl reproduce. În perioada menţionată, principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a bifat o creştere de 0,94%, în raport cu moneda euro. Avansul BET apare în contextul în care tendinţa ascendentă a indicelui de referinţă din acest an a rămas intactă, deşi parcursul ascendent din perioada 2 - 9 octombrie a venit pe fondul unor volume modeste pentru o piaţă ce urmează să fie promovată drept emergentă secundară în septembrie 2020.

BET a urcat la 9.514,48 de puncte în finalul şedinţei din 9 octombrie, cu mai puţin de 100 de puncte sub ultimul maximum istoric post-criză atins în 27 septembrie, respectiv şedinţa ce a urmat anunţului privind promovarea BVB, de 9.603,38 de puncte.

După o creştere puternică în şedinţa de luni, 7 octombrie, când BET a câştigat 1,11% (tot pe fondul unor volume reduse), apatia a revenit la bursa locală, investitorii stând în afara pieţei şi aşteptând concluzia situaţiei politice incerte de la Bucureşti. Un prim episod a fost consumat joi, când Parlamentul a demis Guvernul Dăncilă prin moţiune de cenzură, iar PSD a anunţat că va trece în opoziţie. Piaţa a fost în mare indiferenţă la vestea privind demiterea Guvernului, din 10 octombrie, înregistrând o depreciere de circa o treime de procent, nefiind încă clară, la sfârşitul săptămânii trecute, configuraţia care va asigura guvernarea. Vineri, la ora redactării, cel mai probabil scenariu era cel al unui guvern minoritar PNL susţinut de celelalte partide care au votat moţiunea.

La data de 10 octombrie, cea mai mare pondere în cadrul fondului, de 21,68%, era deţinută de titlurile Fondul Proprietatea (FP), fiind urmate de cele ale Băncii Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP), cu 18,71%, respectiv 17,88%, potrivit datelor prezentate de SAI Vanguard Asset Management, administratorul fondului.

Totodată, acţiunile Romgaz (SNG) au o cotă de 10,76% în cadrul fondului, în timp ce titlurilor BRD - Groupe Societe Generale (BRD) le revin o pondere de 9,91%.

Astfel, creşterea ETF-ului din perioada vizată s-a datorat unei evoluţii general pozitive ale cotaţiilor acestor cinci emitenţi, care au marcat aprecieri cuprinse între 0,62% pentru titlurile TLV şi 1% în cazul BRD. Mai exact, acţiunile FP au urcat cu 0,93% în perioada 2 - 9 octombrie, în timp ce SNP au câştigat 0,97%, iar SNG - 0,81%. Titlurile Romgaz au atins, de altfel, un maximum al ultimelor paisprezece luni în 9 octombrie, de 37,1 lei/titlu, fiind cele mai tranzacţionate după anunţul privind includerea în familia de indici ai FTSE Russell.

Vineri, 11 octombrie, titlurile TVBETETF urcau cu 0,67%, până la 12,614 lei/unitate, pe fondul unui rulaj de 50 de unităţi, în contextul unui rulaj în general anemic în prima jumătate a zilei bursiere de vineri, de doar 7 milioane de lei înregistrat la aproximativ ora 15:00.

De la începutul anului şi până în data de 9 octombrie, titlurile ETF-ului afişează o creştere de 32,9%, cel mai ridicat din rândul fondurilor analizate la această rubrică, în raport cu moneda euro.

ETF - BET Tradeville oferă expunere pe bursa noastră prin replicarea cât mai precisă a performanţei indicelui BET, investind doar în acţiuni din componenţa coşului de acţiuni şi depozite bancare, potrivit Tradeville.

La data de 10 octombrie, numărul total de investitori se ridica la 513, (pes-te cei 472 investitori din 5 iulie), din care 508 persoane fizice, iar restul persoane juridice.

Topul rentabilităţilor de la BVB este condus de Condmag (COMI), a căror apreciere a fost de 4,73%, în raport cu moneda euro, în intervalul 3 - 10 octombrie. Pe locul al doilea în acest clasament se regăsesc Electroputere Craiova (EPT), al căror randament a fost de 4,31%, în timp ce podiumul rentabilităţilor de la bursa locală este completat de titlurile IAR Braşov (IARV), cu un avans de 3,54%, în raport cu moneda euro.

Indicii BET, BET-XT şi BET-FI au avut o creştere aproape identică de 0,5%, respectiv 0,49% şi 0,48%, în perioada 3 - 10 octombrie, în intervalul menţionat, în raport cu moneda unică europeană.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni din urmă menţionate, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), care au înregistrat o creştere de 2,55%. Din cadrul indicelui BET, titlurile MedLife (M) au marcat cea mai mare creştere, de 2,38%.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,22%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,03%, în intervalul 3 - 10 octombrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei nu ar fi adus vreun câştig sau vreo pierdere.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 3,78%, în perioada 3 - 10 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 15:15, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu 2,25%, în apropierea nivelului de circa 8.325 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 150,21 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb