Acţiunile BRD au crescut cu 3,21%, în perioada 30 aprilie - 8 mai, raportat la moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicilor BET şi BET-XT de la Bursa de Valori Bucureşti.
"Investitorii privesc titlurile bancare cu interes, în contextul în care ar putea beneficia de relansarea creditării după ce au eliminat din bilanţ o serie de active neperformante şi, direct sau indirect, de programul de relaxare cantitativă demarat de Banca Centrală Europeană", ne-a spus, recent, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville".
Potrivit domniei sale, băncile au raportat în general rezultate pozitive, ajutate preponderent fie de reducerea provizioanelor pentru risc de credit (BRD, Erste), fie de creşterea veniturilor din active financiare disponibile pentru vânzare (Banca Transilvania).
"Evoluţia viitoare a tuturor titlurilor bancare va depinde nu doar de rezultatele financiare, ci şi de percepţia generală a investitorilor asupra pieţelor de capital", consideră domnul Dumitrescu.
BRD-Groupe Société Générale a înregistrat, la 31 martie 2015, un profit net consolidat de 140 milioane lei, de 2,9 ori mai mare în comparaţie cu primul trimestru al anului trecut.
Cele mai bune performanţe la BVB, în intervalul analizat, au fost înregistrate de acţiuni cu o lichiditate redusă, precum "Boromir Prod" (+12,81%), "Comelf" Bistriţa (+6,23%) şi "Cemacon" (+6,19%).
Compania de morărit şi panificaţie "Boromir" a obţinut un profit net de 3,7 milioane de lei, anul trecut, faţă de pierderi de 4,7 milioane lei, în 2013. Afacerile s-au cifrat la 103,2 milioane de lei, în 2014, fiind în urcare cu 12,6% comparativ cu rulajul obţinut în 2013.
"Boromir Prod" Buzău este controlată de omul de afaceri Constantin Boromiz şi face parte din grupul Boromir, care include şi companiile Boromir Ind (Râmnicu Vâlcea şi Deva), Boromir Pan, Moara Cibin, Comcereal Sibiu şi Amylon Sibiu.
Pincipalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti s-au depreciat, uşor, în perioada analizată.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece companii de la BVB, a scăzut cu 0,19%, în perioada 30 aprilie - 8 mai, în timp ce indicele extins BET-XT a coborât numai cu 0,18%.
Indicele SIF-urilor, BET-FI, a câştigat 0,5% în perioada menţionată.
În cadrul indicelui BET-FI, cea mai bună evoluţie au avut-o, în intervalul menţionat, acţiunile SIF Moldova (+1,82%).
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai bun plasament a fost reprezentat de titlurile "Active Dinamic" (+2,77%), fiind urmate în top de "BT Index Austria ATX" (+1,04%) şi "BT Index România ROTX" (+0,36%).
În intervalul analizat, aurul a coborât cu 2,02% faţă de euro, la cursul BNR.
Cei cu o aversitate mai mare la risc, care au preferat depozitele bancare, ar fi obţinut un plus de 0,03% pentru depunerile în euro, la Millennium Bank, şi un minus de 0,62% pentru sumele în lei plasate la aceeaşi bancă, raportate la moneda europeană, leul fiind în scădere cu 0,67% faţă de euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.
Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.