Înregistrând un salt al cotaţiei de 4,14%, în raport cu moneda euro, în intervalul 30 octombrie - 6 noiembrie, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), reprezintă coşul de acţiuni cu cea mai bună evoluţie dintre cei analizaţi, în perioada menţionată.
Pentru ultima şedinţă cuprinsă în intervalul avut în vedere, cea din 6 noiembrie, indicele BET-FI a înregistrat o apreciere a cotaţiei de 3,86%, pe fondul unui rulaj de 8,17 milioane de acţiuni, aproape dublu faţă de celor 20 de zile anterioare, de 4,77 milioane de titluri.
Referitor la evoluţia indicelui BET-FI, în perioada menţionată, George Brande, trader în cadrul Interfinbrok, ne-a transmis: "În şedinţa de tranzacţionare de ieri (n.r. marţi), societăţile de investiţii financiare au înregistrat o creştere susţinută pe fondul unor volume tranzacţionate ridicate, după o perioadă în care rulajele cu acţiunile acestor emitenţi au fost extrem de reduse.
SIF-urile au discount-uri atractive faţă de activele sub administrare, între 33% şi 70%, iar cele mai multe au profituri la nouă luni mai mari decât anul trecut. Un alt motiv pentru evoluţia indicelui poate fi reprezentat de faptul că BET-FI se situează (n.r. în 31 octombrie) la cea mai mică valoare a anului".
În şedinţa de tranzacţionare de marţi, 6 noiembrie, toate cele cinci SIF-uri au înregistrat creşteri de peste două procente. Dintre acestea, cele mai importante au fost avute de titlurile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Banat - Crişana (SIF1), care au crescut cu 7,08%, respectiv 6,28%, în contextul unui volum tranzacţionat în creştere.
În perioada 30 octombrie - 6 noiembrie, acţiunile SIF2 au consemnat un avans de 7,8%, în raport cu moneda euro, acestea oferind cel mai bun randament din cadrul indicelui societăţilor de investiţii.
Tot în data de 6 noiembrie, SIF1, care în perioada analizată a înregistrat o apreciere de 5,52%, în raport cu moneda euro, şi-a publicat rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului, societatea raportând un profit net de de 65,455 milioane de lei, în creştere cu 18,45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unor venituri din dividende în creştere susţinute, în principal, de cele cuvenite de la participaţiile în societăţile bancare şi în cele din domeniul energiei.
De la începutul anului şi până în prezent, indicele societăţilor de investiţii financiare a înregistrat o depreciere de circa 7,7%.
Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,57%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.
Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai bună evoluţie a fost avută, în perioada 30 octombrie - 06 noiembrie, de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care s-au apreciat cu 3,69%, în raport cu moneda euro.
Indicele extins BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o creştere de 2,24%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, în timp ce titlurile Alro (ALR), cu o apreciere de 9,88%, reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul acestui indice, în perioada 30 octombrie - 6 noiembrie.
Clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere, este condus de către acţiunile Cemacon (CEON), care au înregistrat un salt de 12,96%, în raport cu moneda euro, în timp ce titlurile ALR şi SIF2 completează topul celor mai rentabile acţiuni de la bursa noastră.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 29 octombrie - 05 noiembrie, este condus, de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 2,95%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Index, cu o creştere de 2,28%, în timp ce titlurile OTP Euro Premium Return, care s-au apreciat cu 1,67%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a crescut cu 0,89%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 30 octombrie - 06 noiembrie cu 0,05%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,09%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 2,27%, în intervalul 30 octombrie - 06 noiembrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.510 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 113,2 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.