Acţiunile "Alro" Slatina s-au apreciat cu 24,19%, raportat la euro, în perioada 30 octombrie - 6 noiembrie 2017, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti.
Luna trecută, Alro a anunţat că urmează să demareze un program de investiţii pe termen lung, de peste 100 de milioane de dolari, pentru creşterea eficienţei energetice şi scăderea consumurilor companiei.
Totodată, compania a transmis că a investit în total peste 680 de milioane de dolari în 20 de ani de listare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din care 570 de mi-lioane de dolari de la intrarea în proprietate privată, respectiv din 2002.
Conform sursei, în cei 20 de ani de listare la BVB, Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari şi un profit net de 780 de milioane de dolari.
În primul semestru din acest an, producătorul de aluminiu a obţinut un profit net de aproape 156 de milioane de lei, de circa trei ori mai mare decât cel raportat în perioada similară din 2016.
Acţionarul majoritar al companiei este Vimetco NV, ce deţine 84,19% din capitalul social al producătorului de aluminiu, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) are un pachet de 10,21% din titlurile societăţii.
Locul al doilea în topul randamentelor a revenit Alumil Rom Industry (ALU), cu o apreciere de 16,01%, în timp ce cotaţia Electroargeş (ELGS) a crescut cu 9,86%, raportat la moneda europeană, în intervalul analizat.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 1,54%, reprezentând, din nou, singurul coş de acţiuni dintre cei analizaţi, care s-a apreciat, în perioada 30 octombrie - 6 noiembrie.
Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a urcat cu 4,54%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 0,07%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.
Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile Alro.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, s-a depreciat, în perioada analizată, cu 0,67%, în raport cu moneda euro.
Cea mai bună evoluţie, în intervalul menţionat, din componenţa principalului indice al bursei a fost înregistrată de acţiunile OMV Petrom (SNP), a căror apreciere a fost de 1,35%, în raport cu moneda euro.
Ponderea companiei petroliere în indicele BET este de 14,49%.
Topul fondurilor de inves-tiţii, în intervalul 30 octombrie - 6 noiembrie, este condus de titlurile Active Dinamic, cu o apreciere de 11,43%.
Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat Certinvest BET-FI Index, ce a înregistrat o creştere de 0,82%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Global Mix, care au urcat cu 0,81%.
Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,16%, în intervalul menţionat, în timp ce depozitele în euro au avut un randament de 0,02%.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,24%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a crescut cu 0,12%, în intervalul de timp precizat.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 14,12%.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6950 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproximativ 120 de miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de alcoa în data de 08.11.2017, 10:01)
ALRO a avut un maxim in jur de 12 RoN in vremuri in care era mult mai putin eficienta decat astazi... Oare trage cu ochiul la acel maxim?