CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 SEPTEMBRIE - 7 OCTOMBRIE Aurul primeşte un nou impuls şi revine peste 1.500 de dolari

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 octombrie 2019

Aurul primeşte un nou impuls şi revine peste 1.500 de dolari

Cotaţia aurului a înregistrat un avans de 0,52%, în intervalul 30 septembrie - 7 octombrie, preţul metalului galben continuând ieri revenirea peste pragul psihologic de 1.500 de dolari/uncie, pe fondul unei scăderi a dolarului şi a acţiunilor europene. Ieri, în preajma orei 15:30, metalul preţios se tranzacţiona la 1.504 dolari/uncie, în creştere cu circa 0,8%.

Revenirea apetitului pentru active de risc şi contra-presiunea implicită pe aur a tras preţul metalului la nivelul de 1.470 de dolari/uncie în data de 30 septembrie, începutul intervalului analizat, care a reprezentat şi finalul lunii şi trimestrului, când investitorii instituţionali îşi aranjează valoarea portofoliilor.

Preţul aurului a găsit ulterior sprijin în contextul intensificării protestelor din Hong Kong şi continuării scandalului politic din Statele Unite, iar indicele PMI (Purchasing Manager's Index) pentru sectorul manufacturier din SUA al ISM, publicat pe 1 octombrie, ce a arătat o contracţie mai puternică decât aşteptată pentru producţia industrială şi comenzile noi la export de bunuri americane, a doua lună consecutivă de contracţie, a dat un impuls de creştere cotaţiei metalului galben.

"Am urmat calea tarifelor către o recesiune în sectorul manufacturier în Statele Unite şi la nivel global", spunea, săptămâna trecută, Peter Boockvar, director de investiţii la Bleakley Advisory Group.

La rândul său, Torsten Slok, economist-şef la Deutsche Bank, adăuga într-o notă adresată investitorilor: "Nu se întrevede un final (n.r. o redresare) pentru această încetinire (a economiei). Riscul de recesiune este real".

Climatul a fost negativ pentru cotaţiile activelor de risc, în general. Acţiunile au marcat o revenire în finalul săptămânii trecute, odată cu noi declaraţii pozitive privind negocierile SUA - China şi publicarea unui raport în Statele Unite ce arăta că economia americană a creeat 135.000 de noi locuri de muncă în septembrie, puţin sub aşteptările analiştilor de 140.000 de noi locuri de muncă.

Mohammed El-Erian, strateg-şef la Allianz, a caracterizat raportul respectiv drept neconcludent: nu destul de slab pentru a confirma faptul că moliciunea sectorului manufacturier global se extinde în economia americană, dar nici destul destul de puternic pentru a indica că economia SUA este imună.

"Raportul este consistent cu punctul în care te aştepţi să se afle economia în acest stadiu avansat al ciclului economic", spunea vineri El-Erian pentru Bloomberg.

Ieri, la ora menţionată, aurul se tranzacţiona în creştere în contextul în care negocierile pentru un acord de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, în mod ordonat, s-au prăbuşit, iar aşteptările privind un progres semnificativ în discuţiile comerciale SUA - China s-au redus puternic după ce Washingtonul a interzis 28 de organizaţii guvernamentale şi comerciale chineze (printre care şi 8 companii mari de tehnologie) din a mai face afaceri în SUA pentru implicarea lor în ceea ce Statele Unite şi mai multe organizaţii internaţionale consideră o campanie extensivă de detenţie şi reprimare a minorităţii musulmane uigure din Xinjiang. Aceasta este prima dată când subiectul drepturilor omului îşi face loc în disputa dintre Washington şi Beijing, o mutaţie severă în dinamica unui conflict rece ce se dezvoltă între cele două mari puteri.

Totodată, ieri, titlurile europene se tranzacţionau în scădere, asemeni cotaţiilor futures din pieţele americane.

Delegaţia condusă de vice-premierul chinez Liu He va purta, începând de joi, negocieri comerciale la Washington cu responsabilii americani, în cea de-a 13-a rundă de discuţii pentru încheierea războiului economic dintre cele două părţi.

În data de 15 octombrie intră în vigoare majorarea taxelor vamale aplicată de Statele Unite pe produse chineze în valoare de 250 de miliarde de dolari.

"ETF-urile cu expunere pe aur sunt la maxime multianuale, deci evident există cerere pentru aur din cauza acestor tensiuni comerciale şi a încetinirii generale a economiei globale", notează analistul SP Angel Sergey Raevskiy, care mai adaugă totuşi că metalul galben va fi blocat într-un interval de preţ relativ restrâns până la apariţia unei concluzii pentru negocierile din această săptămâna dintre Statele Unite şi China.

În piaţa noastră de capital, indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 0,21%, în perioada 30 septembrie - 7 octombrie, iar indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o scădere de 0,37%, în raport cu moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din cadrul acestor două coşuri de acţiuni a fost avută de titlurile MedLife (M) şi Nuclearelectrica (SNN), care au urcat fiecare cu 0,98%, în intervalul menţionat.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a fost coşul de acţiuni care a marcat cel mai accentuat recul, de 1,22%, în raport cu moneda unică europeană. Toate componentele acestui indice au înregistrat scăderi, titlurile SIF Oltenia (SIF5) marcând cea mai redusă depreciere, de 0,37%.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada avută în vedere, de acţiunile Electroputere (EPT), cu un salt de 19,15%, în timp ce pe locul secund al acestui clasament se găsesc titlurile Prebet Aiud (PREB), a căror apreciere a fost de 14,24%.

Ultima treaptă a acestui podium este ocupată de titlurile Socep Constanţa (SOCP), care au crescut cu 3,19%, în intervalul analizat.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 26 septembrie - 4 octombrie, este condus de titlurile Fortuna Classic, care au crescut cu 1,46%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BRD Simfonia, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 0,23%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BRD Obligaţiuni, care au urcat cu 0,23%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 30 septembrie - 7 octombrie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,11%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 1,77%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,08%, în perioada 30 septembrie - 7 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în urcare cu 0,95%, în apropierea nivelului de circa 8.230 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 148,39 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb