CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 MAI - 8 IUNIE Oltchim, cea mai mare creştere de la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 iunie 2017

Oltchim, cea mai mare creştere de la BVB

Acţiunile combinatului chimic Oltchim (OLT) s-au apreciat cu 8,39%, în perioada 31 mai - 8 iunie 2017, reprezentând valorile mobiliare cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.

Domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest Focşani, pune aprecierea preţului acţiunilor Oltchim pe seama zvonurilor legate de posibila privatizare a companiei. Domnia sa ne-a declarat: "În opinia mea, creşterea preţului acţiunilor se datorează, în principal, situaţiei societăţii. Pentru multe persoane care sunt în afara bursei, Oltchim pare a se afla într-o situaţie incertă. Pentru cei ce se află în interiorul fenomenului, toată miza este în funcţie de ştirile, de zvonurile care apar în legătură cu viitorul societăţii privind situaţia sa financiară. Au fost câteva demersuri legate de privatizarea Oltchim".

De asemenea, directorul de operaţiuni al Estinvest a mai identificat volumul redus de tranzacţionare cu titluri OLT drept element ce a dus la aprecierea preţului. Domnul Murgoci a adăugat: "Ţinând cont de lichiditatea scăzută a emitentului, cei care au plusat pe acţiunile acestei societăţi au trebuit să urce preţul, ajunându-se, astfel, la o creştere considerabilă a titlurilor Oltchim din ultima perioadă".

Tribunalul Vâlcea a decis, miercuri, 7 iunie, să amâne judecarea cererii de modificare a planului de reorganizare a Oltchim pentru 21 iunie, chiar înainte de expirarea termenului pentru depunerea ofertelor angajante pentru activele combinatului, din data de 26 iunie.

Astfel, noua metodă de vânzare a Oltchim, prin împărţirea în nouă pachete de active, anunţată de autorităţi şi de companie, vara trecută, nu are încă aprobarea Tribunalului.

Reprezentanţii "Oltchim" au transmis, vineri: "Reamintim că modificarea planului de reorganizare priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător(i)".

Recent, Chimcomplex Borzeşti a anunţat că va depune oferta de achiziţionare a combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, dorind astfel să creeze, împreună cu Oltchim, Compania Română de Chimie (CRC), un proiect demarat acum trei ani, din care cele două companii ar putea face parte, alături de alte firme din domeniul producţiei chimice.

Profitul net al combinatului "Oltchim", aflat în insolvenţă, a fost, în primul trimestru al acestui an, de 1,68 milioane de euro, în creştere cu 76% faţă de profitul afişat pentru perioada similară din 2016.

Combinatul a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,46 milioane lei în 2015.

În prezent, compania este controlată de Statul Român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, ce deţine 54,81% din acţiunile Oltchim.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Armătura (ARM), cu o rentabilitate de 5,92%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH), cu o creştere de 4,34%.

Cu o rentabilitate de 15,31% în perioada 31 mai - 8 iunie, criptomoneda Bitcoin a reprezentat, din nou, cea mai bună investiţie în perioada menţionată, dintre toate activele analizate.

Conform "coinmarketcap.com", vineri, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 46,3 miliarde de dolari. Preţul de tranzacţionare se situa, pe 9 iunie, în jurul nivelului de 2.830 de dolari (aproximativ 11.545 lei, la cursul de schimb de vieneri, de 4,0795 lei, pentru un dolar), conform aceleiaşi surse.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a fost singurul dintre indicii Bursei de Valori analizaţi care a înregistrat o creştere în perioada 31 mai - 8 iunie, de 0,24%, raportată la moneda euro.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce s-au apreciat cu 0,66%, în perioada menţionată.

Conform unui comunicat trimis Bursei de Valori în data de 8 iunie, Franklin Templeton, administratorul FP, informa acţionarii cu privire la stadiul distribuţiei către acţionari a sumei de 0,05 lei/acţiune prin reducerea capitalului social ca urmare a diminuării valorii nominale a acţiunilor. Data ex-divided (n.r. prima zi în care cei care vor cumpăra acţiuni nu vor mai beneficia de dividende) este de 9 iunie, iar data plăţii 30 iunie. Pentru ca reducerea capitalului să îşi producă efectele este necesar avizul primit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi înregistrarea la Registrul Comerţului, se specifică în raport.

În perioada 30 mai - 2 iunie, fondul şi-a răscumpărat 649.462 de acţiuni şi 86.730 de GDR-uri (echivalentul a 4.336.500 de acţiuni), în valoare de 4.622.186,22 lei.

Pentru primul trimestru din 2017, FP a raportat un rezultat global pozitiv de 368,3 milioane lei, după ce, în aceeaşi perioadă a anului precedent înregistrase o pierdere de 616,5 milioane lei.

Ponderea titlurilor FP în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 29,75%, cea mai mare dintre toţi emitenţii care-l compun.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 1,08%, raportat la moneda euro, în perioada menţionată.

În cadrul principalului indice al pieţei, cea mai mare creştere au avut-o titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 2,18%.

Societatea controlată de grupul austriac OMV va distribui dividende de 0,015 lei/acţiune, ceea ce înseamnă alocarea pentru acţionari a 850 milioane lei, sau 82% din profitul net realizat anul trecut, de circa 1,04 miliarde lei.

Ponderea titlurilor SNP în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 16,51%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, a scăzut cu 0,92%, în perioada menţionată.

Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins au avut-o acţiunile emitentului Teraplast (TRP), ce au crescut cu 3,8%.

Ponderea companiei în indice este de 0,48%.

Trebuie menţionat că volatilitatea mare a preţului acţiunilor TRP apare şi pe fondul lichidităţii reduse a emitentului, ceea ce determină oscilaţii mari ale cotaţiei.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 29 mai - 7 iunie, este condus de titlurile FDI Transilvania, cu o apreciere de 1,01%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat Certinvest Dinamic, a cărui creştere a fost de 1%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile fondului BRD Acţiuni, ce au urcat cu 0,96%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 31 mai - 8 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,05%, la Bancpost, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

Cotaţia aurului a crescut cu 1,1%, în timp ce moneda naţională s-a apreciat cu 0,01% faţă de euro.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb